Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Nakon četiri desetljeća položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra i džamije u Ljubljani
DANAŠNJI DAN JE VELIKI TRENUTAK ZA ISLAMSKU ZAJEDNICU U SLOVENIJI, ALI I CIJELU SLOVENIJU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 14. September 2013. 16:09:05


Svečanim polaganjem kamena temeljca u blizini mesdžida u Ljubljani, 44 godine nakon začetka ideje, učinjen je prvi korak ka izgradnji Islamskog kulturnog centra (IKC) i džamije u slovenskoj prijestolnici.

Praćeni učenjem tekbira, kamen temeljac su u prisustvu okupljenih više hiljada vjernika položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Vlade Slovenije Alenka Bratušek, bivši predsjednik Slovenije Danilo Türk, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) Husein ef. Kavazović, te ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus.Predsjednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek kazala je da su se različite sile nadmetale oko ove bogomolje, a na kraju je pobijedio razum.

"Današnji dan, nakon četiri desetljeća, veliki je trenutak za Islamsku zajednicu u Sloveniji, ali i cijelu Sloveniju. Svaka vjera ima pravo na svoj prostor za obavljanje molitve. Preplitanje različitih kultura u jednom mjestu i državi daje posebnu čar. Evropa bez islama ne bi bila kakva jest, raznolika i kulturno različit kontinent, a dobra saradnja je garant dugoročne stabilnost", rekla je Bratušek.

Gradonačelnik Ljubljane Janković je u jednom trenutku, mimo protokola, izveo proslavljenog bh. pjevača Halida Bešlića koji je izveo ilahiju "Oj Zefire".Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani, predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman-ef. Kemura.

Tek krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, određena je lokacija u blizini gradskoga groblja u Ljubljani. IZ je organizirala javni natječaj za idejno rješenje.

Izabran je projekt arhitekte Feđe Košira. U realizaciji tog idejnog rješenja, IZ suočila se sa problemom pridobivanja saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole. Zavod za očuvanje kulturnog naslijeđa dao je negativno mišljenje, a u obrazloženju je kazano da džamija ne spada u blizinu “Plečnikovih Žala”, kompleks groblja kojeg je projektirao poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik.Islamskoj zajednici je ponovo, tek 1997. godine, ponuđena nova lokacija u predgrađu Ljubljane.

Nakon preuzimanja vlasti, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković ponudio je novu lokaciju za izgradnju džamije u centru grada. Usvojen je općinski detaljni plan za lokaciju od 11.364 m², a polovinom 2008. godine, IZ-i je ponuđeno da kupi zemlju.

Zemljište za džamiju nalazi se u centru grada. Područje na kojem će se graditi džamija nije urbanizirano. Izgradnjom džamije okolina će dobiti potpuno novi izgled, a prilazi džamiji bit će omogućeni sa različitih strana grada.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji organizirala je javni međunarodni arhitektonski natječaj za idejno rješenje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani 2011. godine. U projektu su sudjelovala 44 arhitektonska biroa.


  Dossier: Islamski kulturni centar u Ljubljani
» DŽAMIJA U LJUBLJANI: ONI IDU ISPRED SVOG VREMENA
Muhamed Gafić | 21.12.2016 20:32
» LJUBLJANSKI SAN OD REISA KEMURE DO MUFTIJE GRABUSA
Muhamed Mahmutović | 17.09.2013 02:23
» JASIN I DOVA U LOGU POD MANGARTOM
MINAS | 15.06.2009 09:25
» LJUBLJANA IPAK DOBIJA DŽAMIJU
Emir Numanović, Dw-world.de | 19.09.2008 06:56

Ostali prilozi:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
Ostali prilozi istog autora: