Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Predizborne aktivnosti: Premijer Thaqi i ministar vanjskih poslova Hoxhaj posjetili DSB;Odbačen prijedlog PDK o “zajedničkom kandidatu” za gradonačelnika
PRVO OPĆINA REČANE - ONDA KOALICJA
Autor: Raif Kasi
Objavljeno: 03. September 2013. 17:09:51
Od manjinskih partija u prizrenskoj općini jedino Demokratska stranka Bošnjaka (DSB) nije prihvatila uslove ponude Demokratske partije Kosova (PDK) o “zajedničkom kandidatu” za gradončelnika Prizrena koji su danas predočeni u susretu premijera Kosova Hashima Thaqija i ministra vanjskih poslova Envera Hoxhaja sa zvaničnicima DSB-a u prostrorijama ove stranke u Prizrenu.Zvaničnici DSB su najprije kao glavni razlog neprihvatanja ponude visokih zvaničnika PDK-a istakli neriješen zahtjev o formiranju bošnjačke općine Rečane, kao prioritetan i neprikosoveni uslov daljoj političkoj suradnji sa PDK-om.

“Ja sam svakako obećao formiranje bošnjačke općine Rečane na preporuku poslanika i moga savjetnika Džezaira Muratija. I vi znate da to niko nije ni spomenuo. Vi znate koliko miliona smo do sada investirali u Župu. Znam da treba da uradimo i više, ali ako vi imate i druge opcije - ponavljam da ćemo mi pobjediti. Možda je neko nostalgičar? No pitam, šta je uradio Ekrem Kryeziu dok je bio sedam godina predsjednik općine? Mi ćemo sigurno pobjediti, ja ću biti 24 sata u Prizrenu - i sigurno ćemo pobjediti. Ja imam veliko poštovanje prema vama i osjećam se veoma ponosan i zadovoljan što smo imalu dobru suradnju. Mi imamo svoje, vi imate svoje argumente, ali mi ćemo nastaviti partnerstvo iako vidim da imate potrebu da još diskutujete”, kazao je u međuostalom premijer Thaqi.

Rasim Demiri, predsjednik DSB-a je istakao značaj ove “najstarije, najznačajnije i najveće bošnjačke partije na Kosovu”. On je pohvalio dosadašnju suradnju koja je po njemu mogla biti još bolja.

U toku predizbornih aktivnosti premijer Thaqi i ministar Hoxhaj su u susretu sa predsjednikom DSB-a Rsimom Demirijem, savjetnikom premijera Thaqija Džezairom Muratijem, članovima Glavnog odbora i predsjedništva DSB-a, zahtjevali da se povuče kandidat za gradonačelnika općine ispred DSB-a, Memiš Birdaini, u namjeri da se njegovi glasovi usmjere za kandidata ispred PDK-a.

Oni su su najprije razgovarali sa zvaničnicima Nove demokratske stranke (NDS), a potom i sa predstavnicima Turske partije Kosova (KDTP). Zatečeni čvrstim stavom zvaničnika DSB, ministar Hoxhaj je kazao kako “jedino DSB u načelu nije prihvatila pomenuti prijedlog o “zajedničkom kandidatu” za gradonačelnika Prizrena”.“ Mi želimo da iz ove kancelarije izađemo sa jasnim dogovorom. Koalicija “Vakat” i PDK moraju da imaju kratki i dugoročni ugovor za Prizren, kao grad, i u centralnoj vlasti. Za PDK je vrlo važna, ne samo bošnjačka zajednica, već i turska i romska, da budemo zajedno na lokalnim izborima. Imali smo dogovor sa NDS-om - Emilijom Redžepi, CDU-om - Hamzom Balje, sa Turskom demokratskom partijom Kosova, Mahirom Jagjilarom i romskom sa Albertom i dogovorili smo se sa svim ovim partijama po ovom pitanju”, kazao je ministar Hoxhaj i dodao:

“PDK-ov kandidat će biti i vaš kandidat, kandidat zajednice Prizrena i PDK, tako da budemo u stanju da pobjedimo u prvom krugu. Da zajedno sa Demirijem potpišemo zajednički dogovor o pripadanju vaših direktorijata i drugih radnih mjesta, te i o projektima za vašu zajednicu u gradu, Župi i Podgoru”.

Zastupnica Duda Balje je, kao uostalom i drugi zvaničnici DSB-a, zauzela energičan stav, stavivši do znanja “ da je PDK u više navrata, kao koalicioni partner, ostajala gluha na pojedine važne zahtjeve Koalicije Vakat” i dodala da “bošnjačko biračko tijelo nije edukovano da dijeli biračke liste i da će imati tehničkih problema”.

Kandidat za gradonačelnika, Memiš Birdaini, je kazao kako će se “iznaći najbolje rješenje i za PDK i za Koaliciju Vakat, ali i za bošnjačko biračko tijelo”, dok je Ćemailj Kurtiši izrazio bojazan da će “Kolicija Vakat samo postati sateliti i ispasti iz ”igre”, te je preporučio da u drugom izbornom krugu budu u koaliciji sa PDK-om.

“Vi, DSB, kao najstarija i najvažnija politička partija Bošnjaka ste favoriti za nas, NDS je naš partner, ali vi ste uvijek imali prednost u odnosu na NDS”, dodao je Hoxaj.

Govoreći o dobrim odnosima Kolaicije Vakat i PDK, premijer Thaqi je kazao da je PDK u bošnjačkim sredima investirala više, nego bilo koja partija, te da su odnosi PDK i “Vakata” bili korektni. On je još jednom ustvrdio da stoji iza obećanja da Rečane preraste u novu bošnjačku opštinu.

“Ja stojim iza odluke za općinu Rečane, kao što sam uradio za Rogovu i Đonaj. Biće bolje za te građane, zato što Rečane zaslužuje to. Biće bolje i za investriranje i za dobijanje vladinih grantova. Vi se, svakako, dogovorite ovdje za još jednu poziciju na centralnom nivou, ili u diplomatiji. Da budem otvoren vidim jednu dilemu kod vas: da li treba da uđete u prvom ili drugom krugu sa PDK-om? Ali, ako uđete u drugom, biće drugačiji dogovor”, kazao je premijer Thaqi, te se izvinio Birdainiju što se traži njegovo povlačenje kandidature za gradonačelnika.

“Sa naša strane je možda nemoralno, ali interes i aspekt politike je nešto drugo”, kazao je on.

Na kraju sastanka čelnika DSB i premijera Thaqija i ministra vanjskih poslova Hoxhaja, Džezair Murati, savjetnik premijera i predsjednik Kolicije Vakat, je istakao da je sastan bio “težak i konstruktivan”. Premijeru i ministru Hoxhaju jasno je dato do znanja da DSB traži napismeni dogovor, a ne džentlmenski, o formiranju općine Rečane i drugih zahtjeva.

“Za sada nismo prihvatili učešće u prvom izbornom krugu koalicije za gradonačelnika Prizrena, jer smo postavili uslov- prvo opština Rečane, onda koalicija”, kazao je Murati.
Članovi Predsjedništva i Glavnog odbora DSB večeras su kasno zasjedali po ovom pitanju i bili na stanovištvu da se najprije napravi jasan pismeni dogovor sa PDK-om oko stvaranja koalicije na loklanim izboruinma i “zajedničkog kandidata” za gradonačelnika.Ostali prilozi:
» ŠTAMPAN TREĆI SVEZAK KNJIGE „JA SAM GOVORIO“
Bošnjaci.Net | 06. May 2021 15:16
» NAŠI ŠEHIDI ZAHID-EF. I NERMIN MAKIĆ
Haris Hojkurić | 02. May 2021 22:12
» DŽEMAL DACIĆ - PROFESOR I PEDAGOG
Božidar Proročić | 25. April 2021 22:59
» ODLAZAK ROŽAJSKOG I SANDŽAČKOG VELIKANA
Ismet Dedeić | 22. April 2021 16:14
» INTERNO RASELJENA LICA U AZERBEJDŽANU
Božidar Proročić | 19. April 2021 15:03
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: SRETAN NAM ULAZAK U RAMAZANSKU OAZU MIRA I SKRIVENIH RADOSTI DUŠE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 16. April 2021 15:06
» DUBROVNIK GRAD NABOŽIĆKI
Eset Muračević | 13. April 2021 18:32
» DAN GRADA SARAJEVA
B.net | 06. April 2021 13:39
» DR. DAMIR ŠEHOVIĆ - POSVEĆENOST NAUCI I OBRAZOVANJU
Božidar Proročić | 04. April 2021 17:09
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
Ćerim Bajrami | 31. March 2021 18:59
» PUTEVIMA POEZIJE I STAZAMA SLOBODE BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 24. March 2021 16:48
» BIHORSKIM PUTEVIMA RAZVOJA
Božidar Proročić | 22. March 2021 14:48
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE VRIJEME NAŠEG BUĐENJA
07. August 2009 14:21