Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

THACI: OVO JE PRIZNANJE KOSOVA OD STRANE SRBIJE
Autor: Onasa
Objavljeno: 19. April 2013. 16:04:38
U Briselu su prihvatanjem prijedloga sporazuma uspješno završeni razgovori Beograda i Prištine.
Prijedlog Sporazuma ima 15 tačaka, javio je RTS.
Delegacije Srbije i Kosova usaglasile su i parafirale Sporazum o normalizaciji odnosa, izjavila je danas u Briselu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.
"Sporazum je usuglašen i parafiran. Jako sam zadovoljna", rekla je Ashton novinarima.
Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić nakon parafiranja teksta prijedloga sporazuma sa Prištinom, istaknuo kako je to najbolja ponuda koju je Beograd dobio i da je tačka devet sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog zapovjednik ostala, a da je iz tačke 14 izbačeno da Srbija ne smije blokirati Kosovo u međunarodnim organizacijama, već u procesu eurointegracija.
Dačić je novinarima u Briselu objasnio da nije potpisao sporazum, već da je samo parafirao da je to "prijedlog teksta o čijem prihvaćanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obje strane".
"Naši organi će donijeti odluku u narednim danima hoćemo li prihvatiti ili odbiti", rekao je Dačić, preciziravši da će Beograd u ponedjeljak pismeno obavijestiti Bruxelles prihvačaju li dogovor ili ne, javlja Tanjug.
Voditelj prištinskog pregovaračkog tima, kosovski premijer Hashim Thacii ocjenjuje da sporazum koji je postignut sa delegacijom Beograda jamči suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.
"Ugovor koji je parafiran je između dvije države predstavlja de jure priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Thaci novinarima ispred zgrade evropske službe vanjskih poslova u Bruxellesu.
On je rekao da očekuje da će države koje još nisu priznale Kosovo to što prije učiniti i da se nada da će Kosovo uskoro ući i u Ujedinjene nacije.

File: Historijski dan

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio je da će sporazum pomoći Beogradu i Prištini na putu ka Evropskoj uniji i dodao da je od ključnog značaja da političari i javnost u Srbiji i na Kosovu podrže dogovor.
"Ovo je historijski dan za odnose Srbije i Kosova, cio zapadni Balkan i EU", naveo je u saopštenju File i dodao da Beograd i Priština mogu računati na podršku Brisela u ostvarivanju svoje evropske budućnosti.
Smatra da je "od ključne važnosti da političko vođstvo i javnost i u Srbiji i na Kosovu podrže sporazum i aktivno pomognu u njegovom provođenju".
"Ovo je prilika koja se ne smije propustiti. U interesu je svih zainteresovanih - ljudi koji žive na Kosovu, koji žive u Srbiji i regionu", naveo ne File.

Barozo: Brzo provođene sporazuma

Predsjednik Evropske komisije (EC) Žose Manuel Barozo pozdravio je danas sporazum, koji su postigli predstavnici Srbije i Kosova na pregovorima u Briselu, i dodao da se radi o istorijskom dogovoru dviju strana.
"Pozdravljam napredak koji su učinili Srbija i Kosovo u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije. Ovo je istorijski sporazum, koji sada mora biti brzo i proveden. Čestitam liderima obiju strana na njihovoj posvećenosti, hrabrosti i viziji", navodi se u saopštenju Baroza.Ostali prilozi:
» U BRISELU POČEO SAMIT LIDERA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 14. June 2021 14:52
Ostali prilozi istog autora: