Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ADEM DEMAĆI POZVAO ALBANCE DA SE UJEDINE I SPREME ZA RAT
Autor: B92
Objavljeno: 15. January 2013. 23:01:14
Albanci iz Preševske doline treba da pokažu da su spremni za rat i da ostave po strani sve nesporazume, izjavio bivši politički predstavnik OVK Adem Demaći.

Kako prenosi dnevnik "Epoka e Re", Demaći je rekao da se bez ujedinjenja Albanaca iz Preševske doline, kako naziva dio juga Srbije, ne može ništa uraditi.

“To je spomenik velike borbe koju je narod vodio za svoju egzistenciju i svoja prava. Oni (albanski lideri) treba da ostave po strani borbu za vlast, da stvore organizam koji ih ujedinjuje, jer podijeljeni ne mogu ništa. Tu se radi o sto hiljada građana i ako oni nisu spremni da poginu, njima niko ne može pomoći”, kazao je Demaći povodom najave srpskih vlasti da će srušiti spomenik OVPMB u Preševu.

Beograd tu organizaciju smatra terorističkom i traži da se ukloni spomenik podignut u centru mjesta, nedaleko od zgrade općine.

Demaći je kazao da Evropa “samo proba koliko su Albanci spremni da se bore za svoja prava”.

Demaći smatra da albanski lideri treba za sebe da traže ista prava koja Srbi imaju na Kosovu.

“Dok su nas na Kosovu natjerali da srpskoj manjini damo prava koja niko ne svijetu nema, Evropa sada izgleda da misli da su Srbi stvarno nebeski narod, dok su Albanci neki idioti koji mogu da žive i u ropstvu i bez ikakvih prava. Albanci treba da se organizuju na nacionalnom nivou, da se zna ko komanduje, da budu jednoglasni u zahtjevima. Zahtjev je da dobiju ista prava koje imaju Srbi na Kosovu”, kazao je Demaći.

Prema njemu, i u Preševskoj dolini treba ostvariti principe plana Martija Ahtisarija, ako je cilj Evrope da bude mirna i da mirni budu i Srbi i Albanci.Ostali prilozi:
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47
» PRVI ORUŽANI OTPOR AGRESORU
Eset Muračević | 02. May 2021 15:21
Ostali prilozi istog autora:
» NE IDEMO U BRAZIL DA UČIMO
16. October 2013 15:30
» PREMINUO KIRO GLIGOROV
02. January 2012 09:45