Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KALAČ: NIJE DOBRO ŠTO BOŠNJAČKA STRANKA IDE SA DPS-OM
Procitaj komentar

Autor: Dan
Objavljeno: 28. November 2012. 20:11:59
Djelovanje partija u Crnoj Gori ima vrlo poražavajuće posljedice za bošnjački narod, ocijenio je Hazbija Kalač, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori. On smatra da Bošnjačka stranka ima legitimno pravo da na svoj način artikuliše političke prioritete, sredstva i metode da dođe do ostvarenja sopstvenog programa ali to ne čini na dobar način.

– Činjenice govore da nešto nije u redu. Na djelu je već viđeno i oprobano „preživljavanje uz režim’’ koje nas je kao narod već mnogo puta dovelo pod nož i nakon čega smo bezbroj puta morali napuštati domove, raseljavajući se po bijelom svijetu. Ta se politika ne razlikuje bitno od politike koju vode istaknuti bošnjački prvaci u okrilju DPS-a i SDP-a punih 20 godina. Moj utisak je, kada su Bošnjaci i njihovi interesi u pitanju, da se na političkoj sceni Crne Gore dešava samo smjena generacija uz skoro identičnu politiku – rekao je „Danu” Kalač, inače nekadašnji potpredsjednik Bošnjačke stranke.

On je rekao da smatra političkom neminovnošću među Bošnjacima u Crnoj Gori da se njihova politika ne može održati autističkim zatvaranjem.

– Državni suverenitet Crne Gore se ne brani i čuva atomizacijom političke svijesti jednog naroda i njegovim zatvaranjem u državnim granicama, već upravo suprotno, otvaranjem i povezivanjem u regionalnom i najširem smislu. Bošnjački nacionalni interesi moraju biti provjeravani i usklađivani sa interesima koje artikulišu svebošnjačke nadnacionalne institucije – kazao je Kalač.
U vlasti se, kako je dodao, naročito kada ste neka vrsta „tasa na vagi“ stiču uslovi za realizaciju programa, i on se, kada su Bošnjaci u Crnoj Gori u pitanju, jedino tako i može realizovati.

– Za pozicije vlasti se ne smiju žrtvovati principi, naročito oni koji su temelj kulture i duhovnosti. Kada se to desi, onda ste na višestrukom gubitku. Tada možda dobijaju pojedinci, što najčešće biva, ali narod u čije ime nastupate, sigurno je na gubitku – upozorava Kalač.

Kako je zaključio, vrijeme će brzo pokazati šta donosi politika Bošnjačke stranke, korist ili štetu.
Tvrdi da su izbori u Rožajama za neupućene bili izbori za lokalni parlament.

– Lokalni DPS se branio od BS-a plaćajući račune svoje katastrofalne ekonomske i socijalne politike, ali i račune katastrofalne državne politike. Naravno, za BS je to bilo bogato lovište koje je ovaj put dobro iskorišćeno –– rekao je Kalač.

V.Ra.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
» ISELJENIKA SE SJETE SAMO PRED IZBORE
28. September 2016 21:44
» PUT NADE ZA RAZVOJ PLAVA
09. November 2011 10:43
» MARŠ ZA ŠAHOVIĆE ILI TOMAŠEVO
09. November 2011 10:41
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif