Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Memorijal "ŠAHOVIĆI 1924-2012"
OTPOR KOLEKTIVNOM ZABORAVU
Procitaj komentar

Autor: Mirsad Kurgaš
Objavljeno: 14. November 2012. 18:11:29

DVA MIRSADA U OTPORU PROTIV KOLEKTIVNOG ZABORAVA
Sa ciljem ranije najavljenog obilježavanja 88. godišnjice od genocida u Šahovićima, krenuli smo već u petak, 9.novembra, u društvu Mehinagić Mirsada izvršnog direktora NVO „EKO BAR“.
Na putu od Bara prema Bijelom Polju, negdje oko 16,30 časova, telefonom je nazvao g-din Rade Vujošević, predstavivši se kao načelnik bjelopoljske Komunalne policije. Obavijestio nas je da su dobili dopis kojim ih Islamska zajednica obavještava o namjeri NVO „Broj 19“ da postavi spomen-ploču Huzeir-agi Dervoviću kod Gasulhane u Bijelom Polju, kao i da se oni tome protive i pozivaju Komunalnu policiju da to spriječi. Ne navodeći razlog tom protivljenju. G-din Vujošević je takođe naveo da je i reis Fejzić tog dana boravio u Bijelom Polju. Odgovorili smo da smo se još prije godinu dana zvanično obratili bjelopoljskom Odboru islamske zajednice i predložili postavljanje spomen-ploče Huzeir-agi Dervoviću, jednom od najzaslužnijih što Bijelo Polje 1924-te nije doživjelo sudbinu Šahovića. S obzirom da je i sahranjen na groblju na kom je kasnije sagrađena gasulhana, iznijeli smo mišljenje da bi to mjesto, do daljnjeg, bilo najoptimalnije rješenje. Nije nam poznat razlog njihovog ignorisanja našeg prijedloga, kao i neslaganja da se nakon 83 godine od njegove smrti, obilježi skromnom spomen-pločom ime i jednog od najvećih vakifa (dobrotvora) u istoriji Bijelog Polja? Vjerovatno da korespondira sa ćutnjom iz bjelopoljskog Zavičajnog muzeja, na naš prijedlog da se u muzejsku postavku uvrsti jedini preostali nišan sa starog Dervovskog groblja (gdje se sada nalazi zgrada Privrednog suda)?

Načelniku Vujoševiću smo takođe skrenuli pažnju da nije moguće pomenutu ploču postaviti direktno na Huzeir-agin mezar iz prostog razloga što niko ne zna gdjese tačno nalazi. Nije isključeno da se, s obzirom da je među prvima sahranjen na ćukovačkom groblju, njegov mezar nalazio na prostoru gdje je kasnije sagrađena benzinska pumpa! Dogovorili smo se sastati sa g-dinom Vujoševićem po našem prispjeću u Bijelo Polje.

Međutim, već u naselju Kruševo, na ulazu u Bijelo Polje, dočekala nas je policijska kontrola koja je pomno kontrolisala vozila iz pravca Podgorice. Pod izlikom rutinske kontrole, dokumenta su nam provjeravali nekih 15-20 minuta. Nakon toga smo dobili diskretnu pratnju, a nijesu izostala ni vozila sa uniformisanim policajcima. Na počinak su nas ispratili, maksimalno se trudeći da ostanu neprimijećeni, momci u tamnom „Golfu“ reg. oznaka BP AP 028.


http://www.bosnjaci.net/foto/300_Sahovic_2012_13.jpg border=0 width="130">

U ranim jutarnjim satima narednog dana takođe smo pomno praćeni. Prostor oko Gasulhane je bio već pod pravim opsadnim stanjem od strane brojnih uniformisanih i pripadnika policije u civilu, kao i službenika Komunalne policije i službenika bjelopoljske opštine iz resora za spomen- obilježja.

Za razliku od prethodne godine kada nam jake policijske snage nijesu dozvolile ni da se približimo mjestu najavljenog okupljanja (kod nekadašnjeg Dervovskog groblja), ovog puta nam je prolaz bio slobodan. Tek kada smo počeli da postavljamo plakat „MEMORIAL Šahovići 1924-2012“, prišli su nam službenici Komunalne policije koji su se usprotivili tome. Na kraju su, nakon kraćeg uzajamnog ubjeđivanja, dozvolili da plakat, kao i jedan broj fotografija iz „šahovićkog perioda“ postavimo i potom nakon 30 minuta uklonimo. Naravno, prethodno su telefonom obavijestili određene instance da se „ne postavlja spomen-ploča“!

Tokom tog svojevrsnog performansa, prišao nam je i jedan od najpoznatijih crnogorskih sužnjeva iz perioda 90-tih, Ibrahim Čikić, čiji „hod po mukama“ još uvijek nije okončan. Otvoreno je izrazio ogorčenje prisustvom brojnihpolicajaca, navodeći da ga sve to podsjeća na hapšenje 1994.godine i stvara nesigurnost življenja na ovim prostorima. Otvoreno neslaganje sa „okupacijom groblja“ i zabranom da se Huzeir-agi postavi spomen-ploča, izrazio je i Bjelopoljac Beli Hot.

Ostali Bjelopoljci, želimo da vjerujemo da je to razlog, postupili su u skladu sa policijskim Rješenjem o zabrani okupljanja. Čak ni subota, pazarni dan u Bijelom Polju, nije ih izmamila na ulicu. Naravno, Muslimani-Bošnjaci u Crnoj Gori su odavno poznati kao neko ko fanatično poštuje pozitivno zakonsko pravo. Nije nam jasno da li ih to sprječava da se makar verbalno oglase i sjete nevinih šahovićkih žrtava? Nažalost, ne oglašavaju se oni ni kada je u pitanju sadašnjost i kršenja elementarnih ljudskih prava. Nema ni onih koji se profesionalno „bave“ borbom za nacionalne interese svojih sunarodnika.

Prisutne predstavnike medija smo zamolili da se javno prenese naš poziv onima koji deklarativno nastupaju kao politički i vjerski predstavnici Muslimana-Bošnjaka, da konačno stanu na čelo svog naroda. Cvjetovi „Majki Srebrenice“ na našim reverima i akreditacije „Memorial Šahovići 1924-2012“, pokazuju našu spremnost da ćemo i ubuduće pozivati na sjećanje i otpor kolektivnom zaboravu.

Iako smo g-dinu Dušku Koprivici, glavnom inspektoru Uprave policije predložili da poštedi svoje kolege i oslobodi nas njihovog prisustva jer za to nema nikakvog realnog osnova, ipak nijesmo bili lišeni osjećaja da smo po njihovim kriterijumima bezbjednosno vrlo interesantne osobe. Primjećujemo da su demonstrirali i izvjesnu kreativnost koristeći za prismotru čak i svjetloplavi “Golf”, njemačkih registarskih oznaka GP KP 159!

Iako najavljeno, okupljanje građana Tomaševa, Pavinog Polja I Grančareva očigledno nije zavrijedilo pažnju s obzirom da nijedan medij, koliko nam je poznato, nije izvještavao iz tog kraja.
Izostanak podrške nacionalnih predstavnika i Muslimana-Bošnjaka iz građanskih partija, kao i predstavnika ostalih nevladinih organizacija i nepojmljivo otvoreno suprotstavljanje rukovodstva Islamske zajednice, bacila je u zasjenak SMS poruka Bjelopoljca Aca Srdanovića: “Imate moju punu i iskrenu podršku vezano za današnju akciju i aktivnosti u vezi sa tim. Nijesam bio informisan i za sve sam saznao u 12h preko (TV) Vijesti, inače bih vam se pridružio”.

VRHOstali prilozi:
» ZAHVALNOST BRANITELJU DOMOVINE DINI SALKIĆU
Fahra Kurdija | 03. February 2023 15:45
» VREMENSKA RAZDOBLJA BOSANSKE EGZISTENCIJALNOSTI
Fikret Hafizović | 12. January 2023 13:58
» ALBANY: ODRŽANO 19. DRUŽENJE BOŠNJAKA - 3. MEDŽLISA, IZBSA
Senad Ahmetović | 31. December 2022 17:18
» FAIZ SOFTIĆ KNJIŽEVNOST I HUMANOST GRADE LJEPŠE SVJETOVE
Božidar Proročić | 29. December 2022 14:58
» IN MEMORIAM - ŠABAN TORLO
Samir Hadzalić | 25. December 2022 23:20
» BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ - HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM
Božidar Proročić | 25. December 2022 00:24
» SJEĆANJE NA DELIJU KURPEJOVIĆA - ŽIVOT POSVEĆEN LJUDIMA
Božidar Proročić | 21. December 2022 19:03
» EMIR DACIĆ - POSVEĆENOST MENJEBROJNIM NARODIMA
Božidar Proročić | 20. December 2022 17:22
» PREPORAĐANJE SPLITA
Said Šteta | 19. December 2022 12:44
» REMZIJA HAJDARPAŠIĆ UVJEK VJERAN RODNOM KRAJU
Božidar Proročić | 17. December 2022 12:21
» ERNAD-ERO MUHOVIĆ VIZIONAR NOVOG VREMENA
Božidar Proročić | 16. December 2022 12:45
» HAMDIJA RASTODER - PUT OD ZAVIČAJA DO LUKSEMBURGA
Božidar Proročić | 14. December 2022 13:19
» AMILA PAČARIZ - OBRAZOVANJEM DO USPJEHA U ŽIVOTU
Božidar Proročić | 12. December 2022 22:49
» XII DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU (I)
Božidar Proročić | 11. December 2022 23:12
Ostali prilozi istog autora:
» OOOO, TURCI!
03. January 2017 01:11
» VIRTUELNA ZAJEDNICA
16. October 2016 14:09
» ŠEHID JUSUF MEHONIĆ
28. March 2013 15:23
» “DA SE VLASI NE DOSJETE”
10. March 2013 11:11
» INKVIZITORI IZ U CG
17. November 2012 21:50
» DÉJÀ VU
10. October 2012 20:35
» “ISLAM PROTIV SUJEVJERJA”
08. September 2011 12:50
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif