Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MOLE: DAN KADA U SARAJEVO PADNE 100 GRANATA BIO JE "MIRAN"
Autor: Onasa
Objavljeno: 02. November 2012. 15:11:17
Suđenje zločincu Ratku Mladiću nastavljeno je svjedočenjem britanskog potpukovnika Richarda Molea, koji je kazao da je Vojska Republike Srpske (VRS), pod komandom optuženog, u jesen i zimu 1992. godine nasumično granatirala Sarajevo, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.

Svjedok Mole, koji je bio viši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN) u Sarajevu od septembra do kraja decembra 1992. godine, izjavio je da “nijedan dan nije prošao bez granatiranja grada” i da je “nasumično granatiranje” sa položaja VRS-a “učinilo cijelo Sarajevo opasnim mjestom za život”.

"Prema tadašnjim procjenama vojnih posmatrača UN-a, u Sarajevu je svakog dana ginulo petnaestak civila od artiljerijske i snajperske vatre. Dan u kojem bi na Sarajevo palo 100 granata posmatrači bi opisivali kao 'miran', s obzirom da se dešavalo da na grad bude ispaljeno i više od '600 projektila'", precizirao je Mole.

Mole je izjavio da je zbog toga često protestovao kod komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislava Galića, koji mu je odgovorio da će Sarajevo napadati u odgovoru na atake Armije BiH (ABiH) na drugim ratištima u BiH.

“Zaključio sam da je politika opsade Sarajeva koju su provodili Srbi zapravo da grad izlažu pritisku kako bi ostvarili svoje ciljeve na drugim mjestima”, naznačio je svjedok.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem, te genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, potpukovnik Mole je potvrdio da je i ABiH imala teško artiljerijsko oruđe u Sarajevu, ali “u veoma ograničenom obimu”, te da su njena dejstva bila znatno slabija od akcija artiljerije VRS-a.

Mole je dodao i da je izvan linija sukoba, gdje nije bilo posmatrača UN-a, ABiH imala “značajan broj artiljerijskih oruđa” koja su otvarala vatru na srpske položaje oko grada.

Svjedok je potvrdio da je u samom Sarajevu bilo legitimnih vojnih ciljeva, ali je naglasio da VRS njih nije napadala koncentrisanom vatrom, što bi bio vojnički odgovor, već neselektivnim granatiranjem raspršenim po cijelom gradu.

Kretanje po gradu, kako je rekao Mole, nije bilo slobodno, a stanovništvo je bilo izloženo “ogromnom strahu” dok je pokušavalo da živi svakodnevni život.

Unakrsno ispitivanje Molea biće nastavljeno sutra, a na ročište neće doći optuženi Mladić, koji se odrekao prava da prisustvuje suđenju zbog zakazanih ljekarskih pregleda.Ostali prilozi:
» U BRISELU POČEO SAMIT LIDERA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 14. June 2021 14:52
Ostali prilozi istog autora: