Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

BAJRAM JE U PETAK, ALI KADA JE DAN AREFATA?
Autor: Dr. Nedžad Grabus, muftija
Objavljeno: 25. October 2012. 02:10:24
Dr. Nedžad Grabus, muftija ljubljanski: Prema određivanju prvoga dana Bjarama možemo ustvrditi da ulema nema povjerenja u znanost. To nas mora sve zabrinuti. Kada je tako, onda postoji mogućnost za više istina. Ko je dakle odgovorniji za određivanje početka lunarnog mjeseca: znanstvenici, muvekkit, ulema ili muftija? Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom? Da li fetva mora biti utemeljana samo na tradicionalnim vrelima ili i na činjenicama, odnosno dokazanim istinama?
Boravak na Arefatu 9. dana 12. hidžretskog mjeseca je fundamentalni element obreda hadža. Nema razlike među ulemom o tom šartu. Dakle, ključno je pitanje kada je dan Arefata, a ne kada je prvi dan Bajrama? Razlike postoje u načinu određivanja početka hidžretskog mjeseca. U praktičnom smislu to znači - početak hidžretskog mjeseca određuje se astronomskim izračunima ili promatranjem pojave Mlađaka "golim" okom?

Ulema je postigla konsenzus da se vrijeme početka namaskog vakta precizno određuje, niko više ne provjerava razliku između "bijelog i crnoga konca" i post počinje u tačno određeno, naučnim putem, izračunato vrijeme. Zašto je onda problem određivanje početka hidžretskog mjeseca? Arefat je 9.12. svake godine. U povijesti je više puta bajram-namaz klanjan u različite dane. Danas to nije noguće sakriti. Argument da je početak Kurban-bajrama poslije dana Arefata je ispravan. No, ostaje pitanje kada je 9.12. lunarnog kalendara? Da li je dan Arefata bio 24. ili 25.10. 2012. godine? Tačno je da su hadžije boravile na Arefatu 25.10., a prema izračunima to je već prvi dan Bajrama! Kur'an jasno insistira na vjerskim istinama i uvjerenjima i znanstvenim istinama (ayn al-yaqin, ilm al-yaqin, haqq al-yaqin). Ima li ulema povjerenje u znanost? Prema određivanju prvoga dana Bjarama možemo ustvrditi da ulema nema povjerenja u znanost. To nas mora sve zabrinuti. Kada je tako, onda postoji mogućnost za više istina. Ko je dakle odgovorniji za određivanje početka lunarnog mjeseca: znanstvenici, muvekkit, ulema ili muftija? Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom? Da li fetva mora biti utemeljana samo na tradicionalnim vrelima ili i na činjenicama, odnosno dokazanim istinama?

Odgovorni u IZ su godinama radili na derogiranju fetve muftije Korkuta o "travničkoj jaciji". Ima li su više povjerenja u Takvim, nego u muftijinu fetvu o "travničkoj jaciji". Zašto se sada nema povjerenja u Takvim? Bajram namaz se može klanjati i drugi dan Bajrama. To nije sporno. Vjerske istine ne podliježu znanstvenoj provjeri, a rezultati znanosti su provjerljivi. Fetva može biti i "politički" motivirana, ali su uvijek posljedice vjerske. Mi ćemo ispoštovati fetvu reisu-l-uleme, ali neka ovo bude povod da se tim pitanjima pristupa s više argumenata i temeljitijom raspravom uz šire konsultacije članova Rijaseta, muvekkita i profesora naših obrazovnih ustanova.

Fetva o Bajramu ne može se odnositi samo na jedan narod, jer je Bajram vjerski i nadnacionalni mubarek dan. Morat ćemo se vratiti kur'anskom principu i imati više povjerenja u ilm - znanje? Bajram je u petak. Kada je dan Arefata? Allah najbolje zna.Ostali prilozi:
» VJERA U BOGA JE NEPRESUŠNO VRELO SNAGE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 13. May 2021 21:03
» QADERSKA DOVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 18:09
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2021" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 04. May 2021 16:22
» INSTITUCIONALNI PRISTUP PRIKUPLJANJA I RASPODJELE ZEKATA I SADEKATUL-FITRA
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 30. April 2021 15:46
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU - SIMBOL SLOBODE
Damir ef. Babajić | 18. April 2021 16:36
» RAMAZANSKA DOVA ZA SVAKI DAN (دعاء كل يوم من أيام شهر رمضان)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2021 15:18
» ODMOR ZA DUŠU KAO NEČUJNA POTREBA ZA SMISLOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2021 03:59
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
Mesihat.org | 10. April 2021 14:56
» ZNAMO LI KO JE BIO ABDURRAHMAN IBN AVF?
Mirsad Arnautalić | 22. March 2021 14:06
» PORUKE MUBAREK NOĆI - LEJLETUL-MIRADŽ
Admir Muhić | 10. March 2021 18:32
Ostali prilozi istog autora:
» EUROPSKI MUFTIJA
29. October 2013 13:16