Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RATNI ZLOČINAC FIKRET ABDIĆ DOBIO ZABRANU BAVLJENJA POLITIKOM I NAPUŠTANJA HRVATSKE
Autor: Onasa
Objavljeno: 10. October 2012. 16:10:01
Ratni zločinac Fikretu Abdiću, osuđenom na petnaestogodišnju zatvorsku kaznu za ratni zločin, a koji je nakon izdržanih deset godina zatvorske kazne pušten na uslovnu slobodu, odlukom Županijskog suda u Rijeci zabranjeno je svako političko djelovanje i angažiranje.

Uz ovo, kako je kazao Zoran Sršen, portparol Županijskog suda u Rijeci, Abdiću je naloženo da ne smije napustiti teritoriju Republike Hrvatske bez posebne saglasnosti Županijskog suda.

Ročište o poštivanju uslova privremenog-uslovnog puštanja na slobodu Fikreta Abdića u Županijskom sudu u Rijeci je održano na zahtjev Udruženja logoraša Velike Kladuše, koji su prijavili Abdićev dolazak u BIH na političke skupove tokom predizborne kampanje u BiH.

Hoće li Sud u Rijeci zločinca Abdića vratiti u zatvor?

U Županijskom sudu u Rijeci danas će biti održano ročište za utvrđivanje razloga zbog kojih je Fikret Abdić napuštao Hrvatsku nakon prijevremenog izlaska na slobodu sa odsluženja petnaestogodišnje zatvorske kazne za ratni zločin.

Abdić je 2005. godine pravosnažno osuđen na petnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog počinjenih ratnih zločina, a u martu ove godine je pušten na uslovnu slobodu, koja traje do 7. juna 2016. godine.

Udruženje logoraša Velike Kladuše dostavilo je Županijskom sudu u Rijeci dokaze koji potvrđuju kako je Abdić dolascima u Veliku Kladušu prekršio odredbe odluke kojom je pušten na uslovnu slobodu.

Prema riječima predsjednika Udruženja logoraša Velike Kladuše Alije Feriza, Abdić je u Veliku Kladušu dolazio kako bi držao političke govore i prisustvovao predizbornoj kampanji, a ne u posjetu porodici, kako je to naveo u obrazloženju Sudu.

Udruženje logoraša Velike Kladuše upozorilo je Županijski sud da Abdić ilegalno živi u Maljevcu u Hrvatskoj, u pograničnom naselju udaljenom dva kilometra od središta Velike Kladuše.

Portparol Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen je kazao da će na današnjem ročištu biti odlučeno hoće li Abdiću biti uskraćeno da ubuduće napušta Hrvatsku.

"Može se izreći ta mjera, odnosno zabrana da ubuduće napušta Hrvatsku, a čak može biti donesena mjera vraćanja u zatvor", kazao je Sršen.Ostali prilozi:
» U BRISELU POČEO SAMIT LIDERA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 14. June 2021 14:52
Ostali prilozi istog autora: