Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji
NISAM PODRŽAVAO NIKOLIĆA IAKO JE IMAO VELIKE KORISTI OD MOJE BORBE PROTIV TADIĆA
Autor: B92
Objavljeno: 22. September 2012. 20:09:56

Nisam podržavao Tomislava Nikolića iako je on imao velike koristi od moje borbe protiv Borisa Tadića. Nisam zadovoljan ponašanjem kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama i Ministarstvom prosvjete, koje nastavlja obračun sa vjeroučiteljima Islamske zajednice. Naredni dani će pokazati da li je to politika i nove vlade ili nastavak stare navike srednjih činovnika vlasti. Ukoliko se dokaže da je to nastavak onoga što je bilo jednako kako smo stajali protiv negativnog ponašanja prethodne vlade bićemo odlučni i u slučaju ove vlade. Dakle, kako se budu ponašali prema IZ i Bošnjacima, tako ćemo se i mi ponašati prema njima.
U Sarajevu se sutra bira novi Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, ali među kandidatima nema Muamera Zukorlića, glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji.

Muftija Zukorlić je u interview za TV B92 govorio zašto nije kandidat, ali i o tome koliko je rezultat od jedan posto osvojenih glasova na predsjedničkim izborima, uticao na njegove ambicije.

Vi ste danas građanin Bosne i Hercegovine, prijavili ste se u Srebrenici, zbog čega?
- Ja sam državljanin i Srbije i BiH. U skladu sa zakonima obje države, imam dvojno državljanstvo. Prijavio sam boravak u Srebrenici kao izraz svog moralnog čina u pogledu naglašavanja oprljane ljudske savjesti u Srebrenici. Dakle, tu se dogodio genocid krajem 20. vijeka u Evropi, na Balkanu i imam osjećaj da i oni koji su neposredno odgovorni za taj genocid i oni koji su posredno odgovorni za sve što se tu desilo pokušavaju da se nekako to potisne u zaborav i da se ide dalje kao da se ništa nije desilo. To je jako opasno. Takvi zločini kada se pokušavaju potisnuti, rizikujemo da se ponove. I zato je moj odlazak u Srebrenicu bio podizanje glasa u korist Srebrenice koja predstavlja simbol bošnjačkog stradanja pre svega, ali i simbol civilizacijskog kraha savremenog svijeta.

Međutim, nije malo onih koji to povezuju sa vašom ambicijom da postanete reis ul ulema IZ BIH. Nije nikakva tajna da imate podršku reis ul uleme Cerića.

- To je sada već prevaziđeno, obzirom da je vrijeme za kandidovanje za poziciju vrhovnog vjerskog poglavara u Sarajevu završeno. Glasanje je u nedjelju, ja nisam među kandidatima iako je bilo jako mnogo prijedloga od strane mojih prijatelja i važnih faktora u IZ da treba da nešto učinim. Moj stav je bio da Bosna još nije spremna za mene, a ja još nisam spreman ostaviti Sandžak.

Mnogi vas vide kao jako ambicioznog čovjeka, ali da li su te vaše ambicije danas manje poslije predsedničkih izbora kada ste osvojili tek nešto više od jedan posto glasova?
- Moje ambicije u pogledu borbe za slobodu i pravdu, prevashodno za moj narod, ali i sve druge ljude su beskrajne i ma šta se desilo na tom putu, moje ambicije se samo povećavaju. Što se tiče rezultata, zaboravljate da sam na tim izborima jedini Bošnjak sa takvim nepostrednim političkim legitimitetom i tu je moj ključni cilj ostvaren. Dakle, niti jedan političar u Sandžaku nije dobio toliki broj glasova koji sam ja dobio, pa iako nisam postao, na nesreću Srbije, predsjednik ove države ja sam ključni i nezaobilazni sagovornik u svim važnim nacionalnim pitanjima Bošnjaka u narednih pet godina.

Pred izbore ste "koketirali" sa podrškom SNS i Tomislavu Nikoliću i niste krili razočaranje DS-om i Borisom Tadićem. Koliko ste danas vi zadovoljni onim što nova vlada i predsjednik rade na početku svog mandata?
- Nisam podržavao Tomislava Nikolića iako je on imao velike koristi od moje borbe protiv Borisa Tadića. Nisam zadovoljan ponašanjem kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama i Ministarstvom prosvjete, koje nastavlja obračun sa vjeroučiteljima Islamske zajednice. Naredni dani će pokazati da li je to politika i nove vlade ili nastavak stare navike srednjih činovnika vlasti. Ukoliko se dokaže da je to nastavak onoga što je bilo jednako kako smo stajali protiv negativnog ponašanja prethodne vlade bićemo odlučni i u slučaju ove vlade. Dakle, kako se budu ponašali prema IZ i Bošnjacima, tako ćemo se i mi ponašati prema njima.Ostali prilozi:
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47
» PRVI ORUŽANI OTPOR AGRESORU
Eset Muračević | 02. May 2021 15:21
Ostali prilozi istog autora:
» NE IDEMO U BRAZIL DA UČIMO
16. October 2013 15:30
» PREMINUO KIRO GLIGOROV
02. January 2012 09:45