Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZVJEŠTAJ STATE DEPARTMENTA: SRBIJA NE POŠTUJE VJERSKE SLOBODE
Autor: B92
Objavljeno: 31. July 2012. 10:07:12
U Srbiji se nedovoljno poštuju vjerske slobode,jer ih ograničavaju Ustav i zakoni, a ni vlada ih u praksi ne poštuje,zaključeno je u izveštaju Stejt departmenta.

Za razliku od Srbije, Kosovo je određeno kao zemlja u kojoj se poštuju vjerske slobode.

U izvještaju o poštovanju vjerskih sloboda u svijetu u 2011. godini, Ministarstvo spoljnih poslova SAD je ukazalo da u Srbiji ne postoje ograničenja po pitanju religijskih uvjerenja, ali da su ona prisutna u praktikovanju religije.

Kako je ukazano, u Srbiji su zabilježeni islučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog vjerskih ubeđenja.

Predstavnici američke ambasade u Srbiji nastavljaju da zagovaraju promjene zakona o vjerskim slobodama radi suzbijanja slučajeva diskriminacije, navodi se u izvještaju.

Uz podsjećanje da je u Srbiji priznato sedam "tradicionalnih" crkava i da nema državne religije, konstatuje se da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj.

"Vlada (Srbije) nastavlja da subvencioniše plate sveštenika Srpske pravoslavne crkve u stranim zemljama. Druge beneficije, poput zdravstvenog i penzionog osiguranja vlada sveštencima drugih crkava daje samo na osnovu njihovog sporazuma sa državom i one nisu univerzalne", ukazao je Stejt department.

Navedeno je da se, iako vjerske zajednice nisu obavezne da se registruju kod države, one koje to ne učine susreću sa velikim problemima prilikom otvaranja računa u bankama, kupovine ili prodaje imovine ili objavljivanja knjiga.

Kao zamerka je navedeno i to da poreski zakoni u Srbiji omogućuju povraćaj poreza na dodatu vrijednost samo registrovanim vjerskim zajednicama.

Kao primjer diskriminacije je pomenuto da je Vlada Srbije dozvolila grčkoj i ruskoj pravoslavnoj crkvi da slobodno deluju iako nisu registrovane, a da istovremeno nije registrovala druge pravoslavne crkve, poput makedonske i crnogorske uprkos tome što su one pokušale to da učine.

Vlasti Srbije, kako je navedeno u izveštaju američkog Stejt departmenta, nastavljaju da odbijaju registraciju Lige baptista, Pokreta Hare Krišna, Pentekostne crkve i Protestanske evangelističke crkve u Subotici.

Američke vlasti konstatuju i da u Srbiji zakon zabranjuje govor mržnje, ali da je kod pojedinih konzervativnih izdavačkih kuća i ultranacionalističkih grupa moguće naći antisemitsku literaturu.
Kosovo generalno poštuje verske slobode

Američki Stejt department predstavio je izvještaj o vjerskim slobodama za 2011. godinu, u kojem je ukazano na primere jačanja antisemitizma i ksenofobije, kao i negativni uticaj političkih promjena i sukoba na prava manjinskih grupa.Ostali prilozi:
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47
» PRVI ORUŽANI OTPOR AGRESORU
Eset Muračević | 02. May 2021 15:21
Ostali prilozi istog autora:
» NE IDEMO U BRAZIL DA UČIMO
16. October 2013 15:30
» PREMINUO KIRO GLIGOROV
02. January 2012 09:45