Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

INAUGURACIJA TOMISLAVA NIKOLIĆA
Autor: Onasa
Objavljeno: 12. June 2012. 02:06:37
Evropski put Srbije je put budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoći ću Srbiji da taj put nastavi, izjavio je danas na inauguraciji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i najavio da će po svijetu graditi prijateljstva, dok će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.

Počastvovan i ponosan što vam se danas obraćam kao predsjednik Srbije, istakao je Nikolić i obećao da će "sve svoje vrijeme, snagu, znanje i energiju posvetiti našoj Srbiji, njenom razvoju i blagostanju građana"

"To je moj dug, to je moja obaveza prema svim građanima naše otadžbine koji danas teško žive, nerijetko krpe kraj sa krajem, ne vide jasnu perspektivu za sebe i svoju djecu i očekuju od mene, ali i buduće Vlade, da mijenjamo stanje u Srbiji, da život učinimo boljim, a našu otadžbinu ljepšim i privlačnijim mjestom za život", objasnio je Nikolić.

Upravo zato, najavio je Nikolić, "svaki razgovor sa bilo kojim zvaničnikom iz svijeta počeću i završiću molbom da njihovi investitori dođu i ulože novac u Srbiju".

"Spreman sam, svojim autoritetom, da pomognem, da i ovdje, u našoj zemlji, sami obezbijedimo neuporedivo bolje uslove za one koji imaju novac i koji mogu da zaposle naše radnike", naglasio je Nikolić.

"Sveobuhvatne reforme počećemo od sebe", rekao je Nikolić i poručio "da ćemo morati da radimo, ali i da štedimo više".

"Troškovi mog kabineta, iako ne veliki, biće smanjeni", dodao je Nikolić, "a to će morati da urade i sve ostale institucije i državni organi, kako bismo manje opteretili privredu, skinuli jaram sa narodnih leđa i okačili ga nama, političarima, oko vrata".

"Pred nama su teška vremena u kojima ćemo većom odgovornošću, marljivošću i jasnim planom pokazati svima da Srbija ima rješenje, da Srbija ima potencijala i da Srbija hoće i može naprijed", istakao je Nikolić.

On je najavio da će sarađivati sa budućom Vladom, ali je predočio da će svaku vladu i njen rad, "kao neko ko je dobio najšire narodno povjerenje", nadzirati i kritikovati.

"Tražiću od nje i sam učestvovati u žestokoj borbi protiv kriminala i korupcije, neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju koja je provedena u Srbiji", napomenuo je Nikolić

"To sam obećao i od toga neću odustati", rekao je Nikolić i poručio da će graditi prijateljstva po svijetu, "jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje".

"Evropski put Srbije je put budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoći ću Srbiji da taj put nastavi", naglasio je Nikolić.

On je dodao da će, u interesu Srbije, sarađivati sa svima, i na Istoku i na Zapadu, jer Srbija time samo dobija, a ne može ništa da izgubi.

"Posebno želim da naglasim da ću u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje", istakao je Nikolić.

Srbija i njena djeca upiru pogled u budućnost, ocijenio je Nikolić i rekao da zato "neće dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze našu zajedničku budućnost".

Sve razlike i probleme, naglasio je Nikolić, rješavaćemo mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom, prije svega.

"Štitiću Ustav, poštovaću i čuvaću teritorijalni integritet Srbije", dodao je Nikolić, koji će pokušati da objedini "sve političke snage u našoj zemlji da utvrdimo i provodimo zajedničku politiku prema našem Kosovu".

"Na kraju, želim da se zahvalim gospodinu Tadiću koji je obavljao ovu dužnost u prethodnom, izuzetno teškom, periodu, u nadi da će ubuduće predsjednici imati lakši posao od nas dvojice", rekao je Nikolić.

On je posebno zahvalio i evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu, jer je uvijek bio uz Srbiju i izrazio nadu "da nas i u budućnosti neće napustiti".


Inauguraciji predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koja je počela intoniranjem himne "Bože pravde" i evropske himne "Oda radosti", prisustvovalo je više od 1.000 predstavnika političkog, javnog i privrednog života u Srbiji, poglavari vjerskih zajednica, zvaničnici Evropske unije, diplomatski kor i gosti iz inostranstva.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić više od sat vremena dočekivao je goste, a svečanost je počela petnaestak minuta poslije dolaska Nikolićevog prethodnika na mjestu predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Osim premijera Mirka Cvetkovića i članova Vlade, inauguraciji su prisustvovali i nekadašnji predsjednici Srbije i SRJ Milan Milutinović i Zoran Lilić, bivši premijer Vojislav Koštunica, kao i predsjednici Crne Gore i Republike Srpske Filip Vujanović i Milorad Dodik.

Među brojnim predstavnicima diplomatskog kora bili su i ambasadori Rusije i Njemačke Aleksandar Konuzin i Volfram Mas.

Inauguraciji su prisustvovali i direktori službi bezbjednosti, specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, predsjednik Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Ljubiša Diković.

Od lidera stranaka, osim bivšeg premijera Koštunice i članova Vlade Ivice Dačića i Jovana Krkobabića, bili su i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, Jedinstvene Srbije Dragan Marković i Nove Srbije Velimir Ilić.

Iz svijeta sporta inauguraciji su, između ostalih, prisustvovali selektor fudbalske reprezentacije Siniša Mihajlović, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić i fudbalska legenda Dragan Džajić.

Bilo je i više predstavnika estrade, među njimam i bračni par - harmonikaš Miroljub Aranđelović Kemiš i folk pjevačica Zorica Brunclik, kao i nekadašnja pobjednica Evrovizije Marija Šerifović.Ostali prilozi:
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
Ostali prilozi istog autora: