Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Američki predsjednik je javno obznanio kako mu je koncept popravljanja i usavršavanja svijeta ‘obogatio i vodi njegov život’
OBAMIN SVETI ČIN TIKKUN OLAM
Procitaj komentar

Autor: Mr. Mirnes Kovač
Objavljeno: 10. March 2012. 06:03:33
Mr. Mirnes KOVAČ: Retorika oko iranskog nuklearnog programa Obame u potpunosti je uklonila sa agende priču o miru i rješenju izraelsko-palestinskog sukoba. Umjesto mira i rješavanja konflikata na Bliskom istoku, koje je Obama najavljivao prije tri godine u čuvenom govoru u Kairu, sadašnji, predizborni Obama, Bliskom istoku otvoreno prijeti, potvrđuje duboku pristrasnost, pa čak i najavljuje rat, spomenuvši u tom kontekstu Iran čak 36 puta.
Što zbog opće predizborne klime u Sjedinjenim Američkim Državama, što zbog uzavrelih tenzija, revolucija i ratnih pokliča na Bliskom Istoku, zastrašujuća retorika američkog predsjednika Baracka Obame na ovogodišnjem AIPAC-u ponajviše će izgleda biti savršeno opravdanje Iranu da svoje nuklearne potencijale razvija upravo u vojne svrhe.

Kao konflikt koji traje već duže od šest decenija, palestinsko-izraelski sukob je počeo na obje strane kao čisto sekularni sukob oko zemlje. Sam cionizam je, također, počeo kao svojevrsna pobuna protiv religijskog judaizma, a njega je u početku većina ortodoksnih rabina osudila. I danas ga određene ultraortodoksne židovske frakcije nazivaju najvećim neprijateljem židovskog naroda u historiji.

“Sam cionizam je počeo kao svojevrsna pobuna protiv religijskog judaizma, a njen je u početku većina ortodoksnih rabina osudila.

S druge strane, i ideologija palestinskog otpora je u početku bila čisto sekularne naravi. Bazirala se oko Palestinske oslobodilačke organizacije, kojoj su prišli mnogi Arapi kršćani. Nakon više od šest decenija, najduži i najteži konflikt modernog doba, onaj između Izraelaca i Palestinaca, koji decenijama opterećuje opće odnose muslimanskog svijeta i Zapada, na obje strane se do te mjere sakralizirao da ga je danas daleko teže riješiti. Gotovo da je to nemoguće u okolnostima u kojima je politika i pristup najjače svjetske sile, SAD-a, ovom konfliktu, također, sve otvorenije, naprasnije i izričitije sakralizirana.

Jezik moći i sile

Upravo ovakva pesimistična slika se mogla dobiti nakon istupa aktuelnog predsjednika SAD-a, koji je u nedjelju, 4. marta 2012. godine održao govor na političkoj konferenciji AIPAC-a, najutjecajnije jevrejske lobističke organizacije u SAD-u. Govor američkog predsjednika Obame na ovom forumu izrečen je jezikom moći i sile, a ne prava i pravde, unatoč glasnom i poslovičnom pozivanju na suprotno. Iako je američki predsjednik govorio u glavnom gradu vlastite države, i sami broj spominjanja sopstevene države (tek 17 puta) naspram Izraela (čak 76 puta) dovoljan je indikator gorepomenutog.“Retorika oko iranskog nuklearnog programa Obame u potpunosti je uklonila sa agende priču o miru i rješenju izraelsko-palestinskog sukoba."

“Zašto se onda čuditi muslimanima koji Palestinu smatraju svetom? Ima li ikakve logike onda fundamentalističku kontra-retoriku predstavljati prijetnjom?"

“Zastrašujuća ratnohuškačka retorika američkog predsjednika ponajviše, a evetnualni vojni napad pogotovo, izgleda bit će savršeno opravdanje Iranu da svoj nuklearni program, za kojeg izričito i godinama tvrdi da je zarad mirnodopskih energetskih potreba, okrene i upravo razvija u vojne svrhe."
Retorika oko iranskog nuklearnog programa Obame u potpunosti je uklonila sa agende priču o miru i rješenju izraelsko-palestinskog sukoba. Umjesto mira i rješavanja konflikata na Bliskom istoku, koje je Obama najavljivao prije tri godine u čuvenom govoru u Kairu, sadašnji, predizborni Obama, Bliskom istoku otvoreno prijeti, potvrđuje duboku pristrasnost, pa čak i najavljuje rat, spomenuvši u tom kontekstu Iran čak 36 puta.

Gledajući poglavara Bijele kuće kako govori o predanosti SAD-a interesu i sigurnosti Izraela, izdižući ih čak iznad interesa sopstvene zemlje, gotovo da se mogao steći dojam da se radi o Izraelcu na privremenom radu i boravku u Washingtonu. Međutim, snažna retorika i gromoglasno zalaganje za najvećeg i najznačajnijeg američkog saveznika nije nova stvar, ali jedna crta u retorici prvog čovjeka Bijele kuće jeste indikativna i zabrinjavajuća, jer govor, upakovan u koncepte o ljudskim pravima, slobodi, demokratiji i zajedničkim vrijednostima, ipak je ponajviše odisao fundamentalizmom i do krajnje je mjere otkrio da se, nažalost, i američki pristup izraelsko-palestinskom sukobu sve više sakralizira. Na koncu, američki pristup se potpuno izbalansirao s drugom protivničkom, koja se doživljava kao prijetnja - s onom iranskom, koja na taj isti sukob gleda također ideološki.

Sakralizacija do savršenstva

Više nije samo u judaizmu slučaj da sekularna država Izrael inspirira fundamentalizme, to sada, očito je u slučaju istupa američkog predsjednika, čini i van svojih granica. Sekularni etos više nije samo naprasno prodro u židovski religijski život, koji je, uzgred rečeno, u dubokoj krizi vjerovanja, i upregao ga u svoje brutalne ovosvjetske političke interese. On je itekako zahvatio religijske misli i osjećanja ljudi kojima Obama upućuje svoj predizborni apel. Prodro je posredno preko političkih akrobacija moći, sigurnosti, novih zapadnih pristupa ratovima i ideologizaciji nepriajtelja (teza o "islamskom terorizmu"). Američki predsjednički kandidati, i demokratski (čiji se predsjednik ponovno kandidira), i oni republikanski, svoju predizbornu platformu grade na podršci Izraelu, nimalo drugačije nego što to čine iranski i arapski političari i lideri na podršci i zalaganju za palestinsko pitanje. Sakralizacija je izbalansirana do savršenstva.

Nisu više samo židovski fundamentalisti ti koji u strasnom zalaganju za jevrejsku državu Izrael smatraju svetinjom. I američki političari, aspiranti na prvu stolicu SAD-a, sada su toliko ostrašćeni u neupitnoj, nekritičkoj, beskompromisnoj, totalnoj podršci državi Izrael da je izdižu na pijedestal svetosti. Zašto se onda čuditi muslimanima koji Palestinu smatraju svetom? Ima li ikakve logike onda fundamentalističku kontra-retoriku predstavljati prijetnjom? Kako god je za izraelske fundamentaliste učešće u izraelskoj politici sveti čin tikkuna, obnove svijeta (tikkun olam - koncept u judaizmu koji znači popravljanje i usavršavanje svijeta), on je to, izričito i bjelodano, postao i u politici SAD-u, što je Obama javno obznanio na posljednjoj AIPAC-ovoj konferenciji, na kraju svog 32-minutnog govora, rekavši kako mu je "koncept tikkun olama obogatio i vodi njegov život".

Naravno, lične predsjednikove impresije o dubokim vezama s jevrejskim narodom i senzibilitetu prema njegovim historijskim patnjama nikako ne bi smjele biti sporne, ali zašto je onda sporan muslimanski sentiment prema Palestincima i njihovim patnjama? Ni koncept tikkuna u svom humanističkom značenju borbe za popravljanje i usavršavanje svijeta ne bi trebao biti sporan u istoj mjeri koliko ni džihad - borba na Božijem putu za pravdu i dobro. A, je li tako?

Uzdizanja iz pepela

I naseljavanje okupiranih teritorija Palestine je, treba podsjetiti, izraelskim fundamentalistima i doseljenicima također čin tikkuna. Kao što mnogi Židovi na Izrael gledaju kao na Feniks koji se izdiže iz pepela Aušvica te smatraju to načinom izlaska na kraj sa Shoahom (hebrejski termin za holokaust, katastrofu), tako i mnogi Palestinci svoju državu sanjaju kao način uzdizanja iz pepela nakbe - koja je, također, arapska riječ za katastrofu. Ova "zagnojena" sakralizacija palestinsko-izraelskog sukoba zasigurno neće biti riješena zastrašujućim porukama i najavama razračunavanja sa svima onima koji se usude

Obamino pominjanje tikkuna kao ličnog puta i nadahnuća ostavilo je indikativnu poruku ravnu onoj koju je svojevremeno izrekao njegov prethodnik George W. Bush o ratu protiv terorizma kao svojevrsnom križarskom pohodu. Ta Bushova opaska nije ostala neprimijećena u muslimanskom svijetu. Upravo je ona učinila da muslimani rat "protiv terorizma" uveliko percipiraju kao rat protiv islama. I sadašnja sakralizacija palestinsko-izraelskog sukoba u američkoj političkoj retorici je isto tako nabačena lopta onima koji negiraju holokaust i pozivaju na uništenje Izraela. I ne samo to.

Zastrašujuća ratnohuškačka retorika američkog predsjednika ponajviše, a evetnualni vojni napad pogotovo (jer je on u sadašnjoj konstelaciji snaga ponajviše moguć nuklearnim oružjem), izgleda bit će savršeno opravdanje Iranu da svoj nuklearni program, za kojeg izričito i godinama tvrdi da je zarad mirnodopskih energetskih potreba, okrene i upravo razvija u vojne svrhe, kako bi, po logici preživljavanja, stekao imunitet protiv egzistencijalnih prijetnji, istih onih koje od njega osjećaju prevashodno Izrael, a po Obaminom automatizmu i SAD. Savršeni krug za savršen "sveti rat", umjesto "svetog mira" u "svetoj zemlji" i oko nje? (balkans.aljazeera.net)

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» MOŽEMO I MORAMO MNOGO BOLJE
09. September 2016 12:53
» SUPROTSTAVLJANJE OSUDI PAMĆENJA
16. January 2014 13:32
» OD PRINCIPA DO NIKOLIĆA
25. November 2013 16:20
» 'ALI 'IZZET! RAHIMEHULLAH!
11. October 2013 19:58
» NAJVEĆA OBMANA SAVREMENOG DOBA
12. September 2013 19:39
» MUBARAKOVO PROROČANSTVO
26. August 2013 15:13
» PROKLETSTVO LIBIJSKE SLOBODE
27. August 2012 19:56
» KO ĆE BITI NOVI BH. REIS?
01. August 2012 16:41
» NEONACIZAM U BOSNI
30. March 2012 01:46
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif