Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PODIGNUTA OPTŽNICA PROTIV PET OSOBA ZBOG ZLOčINA U LOGORU "DRETELJ"
Autor: Onasa
Objavljeno: 02. March 2012. 10:03:15
Međunarodni tužitelj u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba, osumnjičenih za ratne zločine u logoru "Dretelj".

Optužnica je podignuta protiv Ivana Zelenike (1953), nastanjenog u Mostaru i Srećka Hercega (1968), nastanjenog u Ljubuškom, koji se nalaze u pritvoru, te Ediba Buljubašića (1966) iz općine Zenica, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica zbog drugog kaznenog djela.

Optužnica je, također, podignuta protiv Ivana Medića (1952) iz Ljubuškog i Marine Grubišić-Fejzić (1967), nastanjene u Ilidži, koji se nalaze u pritvoru, saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Optuženi se terete da su od maja do augusta 1992. godine, u svojstvima pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), odnosno osoba koje su bile zapovjednici i stražari u logoru "Dretelj", zajedno sa drugim osobama, počinili kaznena djela zločina protiv čovječnosti, nad žrtvama srpske nacionalnosti, zatočenim u logoru "Dretelj".

Optuženi se terete za počinjene ratne zločine nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti, uglavnom civilnog srpskog stanovništva sa područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina, Stolac i drugih mjesta.

Zatočeni civili su u logoru "Dretelj" držani u nečovječnim uvjetima, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani, silovani i seksualno zlostavljani, tjerani na prislini rad, te mučeni na izrazito ponižavajuće načine.

Od posljedica zlostavljanja nastupila je i smrt određenog broja zatočenih osoba, a neki od zatočenika su odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag, a posmrtni ostaci nekih od žrtava otkriveni su i ekshumirani tek nakon rata.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-zločina protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.Ostali prilozi:
» U BRISELU POČEO SAMIT LIDERA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 14. June 2021 14:52
Ostali prilozi istog autora: