Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SUĐENJE ŽIVOTINJI S DURMITORA: KARADŽIĆU PRIKAZANI SNIMCI POGUBLJENJA BOŠNJAKA
Autor: Onasa
Objavljeno: 25. January 2012. 14:01:43
U nastavku suđenja zločincu Radovanu Karadžiću, Haško tužilaštvo prikazalo je snimak iz jula 1995. godine, na kojem se vidi nekoliko desetina tijela mrtvih Bošnjaka ispred skladišta u selu Kravica kod Srebrenice i čuju rafali iz automatskog oružja, dok oko leševa stoje srpski vojnici, prenois BIRN.

Snimak tijela ubijenih Bošnjaka, kako je rečeno pred Haškim tribunalom, načinio je 13. jula 1995. godine novinar Zoran Petrović Piroćanac dok je pored skladišta u Kravici prolazio u automobilu.

Petrovićev film, načinjen na prostoru između Srebrenice i Bratunca, podrobno je analizirao istražitelj Haškog tužilaštva Tomasz Blaszczyk tokom svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću.

U filmu, kako je rekao svjedok, vide se i bošnjački muškarci zatočeni u “Bijeloj kući” u Potočarima nakon što su ih pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) razdvojili od žena i djece.

Autor Petrović taj je prizor propratio riječima: “Bilo je pokušaja da se neki ljudi prošvercuju u konvojima, među kojima su možda zločinci.”

Prema optužnici protiv Karadžića, srpske snage su u skladištu u Kravici 13. jula 1995. godine ubile oko 1.000 srebreničkih Bošnjaka. Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice i progon njihovih porodica u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. godine zauzela tu enklavu.

Prema optužnici, muškarci iz “Bijele kuće” su prebačeni do lokacija u okolini Zvornika na kojima su strijeljani. Ispred kuće, Petrović je kamerom zabilježio gomile zavežljaja, torbi i drugih predmeta koje su Bošnjaci morali da ostave. Karadžić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i za druge zločine počinjene od 1992. do 1995. godine.

Petrović je u okolini Konjević Polja snimio i predaju desetina Bošnjaka koji su pokušali da se iz obruča oko Srebrenice šumom probiju ka Tuzli, pojasnio je Blaszczyk. Dok se čuju rafali, a srpski vojnici uzvicima pozivaju Bošnjake na predaju, na snimku se vidi kako sa okolnih brda silaze kolone muškaraca u civilnoj odjeći koji nose ranjene i povrijeđene. Duž glavnog puta, u više navrata u Petrovićevom filmu vide se i grupe zarobljenika koji sjede na travi.

Petrovićeva kamera zabilježila je i odvođenje bošnjačkih žena i djece iz Potočara.

U jednom autobusu snimio je, između ostalih, 90-godišnju staricu i petomjesečnu bebu

. “Ovo je posljednja grupa, jel' da?”, čuje se na snimku Petrovićevo pitanje, na koje je potvrdan odgovor dala neidentifikovana osoba.

Snimajući pripadnike Holandskog bataljona UNPROFOR-a u Potočarima, Petrović je rekao da Holanđani “imaju zadatak” da prevoz srebreničkih Bošnjaka učine boljim.

Na filmu je prikazana i potpuno ispražnjena Srebrenica, kao i nekoliko beživotnih tijela u civilnoj odjeći koja su ostala na njenim ulicama, rekao je Blaszczyk.

Petrović je pred Tribunalom u Haagu o svom filmu ranije svjedočio na suđenjima, te je na procesu protiv Karadžića njegovo svjedočenje u dokaze uvedeno u pisanom obliku.

Unakrsnim ispitivanjem Blaszczyka, suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

ICTY pozvao Hrvatsku da se očituje o zahtjevu Karadžića

Haaški je sud u srijedu pozvao Hrvatsku da se u roku od 14 dana očituje o nedavnom zahtjevu Karadžića za izdavanjem subpoene bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu za razgovor s njegovim pravnim zastupnikom, objavio je ICTY.

Karadžić, kojemu se pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije sudi za genocid u BiH, zahtjev za razgovorom njegova zastupnika sa Zagorcem podnio je 10. januara ove godine.

Razgovor bi se trebao održati početkom marta u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu.

Karadžić tvrdi da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove obrane, bio izravno uključen u dogovore oko slanje oružja iz Irana preko Hrvatske za bosanske muslimane tijekom 1994-95 godine. Zagorec je tijekom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu.

Karadžić tvrdi da su u tom razdoblju "hiljade tona pješačkog oružja i drugog oružja krijumčarene iz Irana i drugih islamskih zemalja vojsci bosanskih muslimana preko Hrvatske te da je mnogo od toga oružja završilo u tzv. zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gdje je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima".Ostali prilozi:
» U BRISELU POČEO SAMIT LIDERA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 14. June 2021 14:52
Ostali prilozi istog autora: