Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U GENOCIDNOJ TVOREVINI ZAHTJEVI KLUBOVA DELEGATA HRVATSKOG I BOŠNJAČKOG NARODA - NEPRIHVATLJIVI
Autor: Onasa
Objavljeno: 04. January 2012. 09:01:01
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) danas je, u skladu sa Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, donijelo rješenje prema kojem nije prihvatljiv zahtjev klubova bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o spomenicima i spomen-obilježjima posljendnjeg rata, koji je Narodna skupština RS izglasala na sjednici održanoj 3. novembra 2011. godine.

Klubovi delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS smatraju da je u konkretnom slučaju povrijeđen vitalni interes tih naroda jer osporenim zakonom nije predviđeno obilježavanje stradanja i podizanje spomenika i spomen-obilježja civilnim žrtvama rata iz perioda od 30. aprila 1991. godine do 14. februara 1996. godine.

Smatraju je da se Zakon odnosi samo na pripadnike srpskog naroda, te da se pripadnici druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih u njemu ne mogu prepoznati, zbog čega je neophodno regulisati mogućnost izgradnje, zaštite i održavanja spomenika i spomen-obilježja na način koji ne dovodi u neravnopravan položaj nijedan konstitutivni narod.

"Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva u odnosu na osporeni Zakon, Vijeće je utvrdilo da predmetni zahtjevi nisu prihvatljivi zbog nenadležnosti Vijeća za odlučivanje, jer osporeni Zakon nije usvojen“, navodi se u današnjem saopštenju Ustavnog suda RS.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa smatra da, nakon što Zajednička komisija NS RS i Vijeće naroda nisu usaglasili tekst Zakona, on nije trebao biti dostavljen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa da odlučuje o tome da li su njime povrijeđeni vitalni interesi, već je Zakon trebao biti, kao neusaglašen, vraćen predlagaču na novi postupak shodno odredbi stava 10. Amandmana 82 na član 70. Ustava RS.

" Vijeće je zaključilo da su zahtjevi klubova delegata hrvatskog i bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS neprihvatljivi, jer, prema navedenoj odredbi Ustava, osporeni Zakon, zbog tvrdnji dva od ukupno tri kluba delegata o povredi vitalnih interesa, ne može stupiti na pravnu snagu, što odlučivanje Vijeća za zaštitu vitalnog interesa o njihovim zahtjevima čini izlišnim“, navodi se u saopštenju.Ostali prilozi:
» U BRISELU POČEO SAMIT LIDERA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 14. June 2021 14:52
Ostali prilozi istog autora: