Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec
Galijaševićeva "Suza na mezaru" na Međunarodnom sajmu knjige u Frankfurtu
SPAHIĆ: BIH UČESTVUJE KROZ CIJELU POVIJEST SVJETSKOG SAJMA KNJIGE
Procitaj komentar

Autor: Bato Šišić
Objavljeno: 21. October 2011. 15:10:27

Ibrahim Spahić i "Suza na mezaru"


Nešto više od 7500 izdavača i više od 110 zemalja predstavilo se na ovogodišnjem Svjetskom sajmu knjige u njemačkom gradu Frankfurtu. I ove godine u Halle 5.1. svoj štand imala je BiH, a na njemu kao i svih proteklih godina susreli smo nezaobilaznog Ibru Spahića, predsjednika Izdavača i knjižara u BiH. I ako je bio zauzet kontaktima sa ostalim izdavačima i predstavnicima iz mnogobrojnih zemalja, Ibro je našao vremena za kratki razgovor, a na samom početku nam je rekao:

- BiH učestvuje kroz cijelu povijest Svjetskog sajma knjige, a kroz nekadašnje i sadašnje izdavače iz cijelog regiona. Radi se o višedecenijskom prisustvu pisaca i izdavača iz cijele BiH. Ovogodišnji štand Izdavač i knjižara iz BiH predstavlja i prikazuje ono najbolje, ono što je nagrađeno od strane izdavača i knjižara iz BiH za 2010. i sa sajama knjige 2011. godine. Imamo preko 300 naslova, a ove godine sam štand je opremljen na jedan izuzetan način, fokusiran je na obilježavanje 50 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, i na njegovu riječ odnosno izjavu “Sve je moje iz Bosne”. Njegova zavičajna kuća odnosno njegov muzej iz Travnika je partner našem udruženju na ovogodišnjem sajmu knjige u Frankfurtu. Oni su donijeli stara Andrićeva izdanja, a koja su prevedena na nekoliko svjetskih jezika i to je jedna izuzetna kolekcija. Ono što posebno meni predstavlja zadovoljstvo je to što možemo da prezentiramo i djela Nedžada Ibrišimovića. Njega predstavljamo sa nekim njegovim starim izdanjima, a uključujući i njegovo posljednje izdanje, knjigu koju je sam izdao. Tu je i knjiga Muhameda Filipovića, publikacija izdanja Univerziteta u Sarajevu, izdanja Kliničkog centra u Sarajevu, predstavljamo Preporod izdanja, izdanja Napredka i Prosvjete, Labonavencija, predstavljamo knjigu Sidrana “Slijepac pjeva svome gradu”… Ja moram da kažem da BiH ima zaista šta da pokaže bez obzira na krizu koja je stravična, ja sam zaista ponosan na to, ponosan na sve naše izdavače, pisce i autore. Svakodnevno ćemo vršiti promocije zajedno sa predstavnicima izdavača i knjižara iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije…
Da li će posjetioci moći i ove godine da kupe knjigu koju požele?

Moći će se kupiti samo nekoliko izdanja koja su ovdje u posljednje vrijeme izdata. Moći će se kupiti izdanja kuće “Konektum”, knjige Klinićkog univerziteta u Sarajevu, jer će biti promocije tih knjiga, kao i neka sabrana djela. Sve u svemu i ovaj put prodaja će biti ograničena, jer mi u suštini na ovom sajmu radimo izložbu, a ne prodaju knjiga.

Kliknite na sliku za uvećati

Ibro, Amela i Emir

Mevla sa knjigom "Suze na mezaru"


Ibro Spahić, Fikret Ćuskić i Nedim Kadirić


Ko vas je podržao ove godine da dođete na Svjetski sajam knjige u Frankfurt?
Prije svega podržao nas je Travnik, a tu prije svega mislim na Emira Malićevića, direktora Centra za kulturu iz tog grada, Fondacija za izdavaštvo pomogla nas je vrlo simbolično, a tu je podrška nekoliko izdavačkih kuća koje su smogle snagu da sačuvaju integritet ovog standa.

Ove godine pored Spahića i Malićevića na štandu BiH bit će i Amela Šišić, predstavnica Zavicajnog muzeja iz Travnika.

Štand BiH 15. i 16. oktobara bio je izuzetno posjećen od strane Bosanaca i Hercegovaca koji su došli da se upoznaju sa novim izdanjima bh. Izdavaštva. U subotu 15. oktobra svoju Monografiju o slavnom putu ”17. Viteske Krajiške brigade Armije BiH” promovirao je general Fikret Ćuskić. Posjeta na ovoj promociji bila je izuzetno posjećena, a mnogi posjetitelji poželjeli su da tu monografiju imaju u svojoj vlastitoj biblioteci.

Mevla Rahmanović rodom je iz Foče a u Frankfurtu živi dugi niz godina, jedna je od mnogobrojnih posjetiteljki bh. štanda, a ona je taj dan bila presretna što je uspjela da kupi dvije knjige Meše Selimovića i knjigu “Suzan a mezaru” autora Mugdima Galijaševića čiji izdavač je web magazin Bošnjaci.Net. I Makedonka Verica Tricković zatekla se na štandu sa knjigama izdavača iz BiH, a ona nam je između ostalog izjavila:

“Izuzetno cijenim pisce iz BiH, a svake godine se na tom štandu zadržim po nekoliko sati, jer se zaista ima šta pronaći i naravno za kući ponijeti. Set knjiga Ive Andrića je predivan, a izuzetno sam sretna sto sam mogla kupiti i DVD sa pričom o njegovm rodnom zavičaju”.
Nada i Judita htjele su da kupe par knjiga, ali upravo te knjige nisu bile na prodaju. Međutim Ibro Spahic izašao im je u susret dao e-mail adresu na koju mogu te iste knjige da poruče.

Na štandu smo taj dan zatekli i profesoricu, doktoricu Ilijana Oruč, koja je direktor Instituta za nauku i razvoj Kliničkog univerziteta u Sarajevu, a po profesiji, profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

„Ja na ovom Svjetskom sajmu knjige imam jednu posebnu ulogu, a to je da promovišem izdanja Kliničkog centra od prosle i ove godine, a koja su pisala profesori Univerziteta Medicinskog fakulteta u Sarajevu. To su ljudi koji su imali jednu veliku i značajnu ulogu u ratnom i poratnom period. Ovom prezentacijom naših odnosno njihovih izdanja odlučili smo da učvrstimo vezu sa izdavačima medicinskih knjiga u Evropi. Moram da kažem da sam ostvarenim kontaktima jako zadovoljna, a posebno sa nekim značajnim ljudima, koji su došli iz cijelog svijeta da prate zbivanja u bh. izdavaštvu“.

Ono što je posebno interesantno na ovom sajmu je to što su Srbija i BiH imale štandove jedan do drugog, a i jedni i drugi fokusirali su se na 50. godina od dodjeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću. Ipak, štand BiH bio je po tom pitanju mnogo bolje opremljen, kako riječu tako i slikom o tom poznatom bh. piscu iz Travnika.

VRHOstali prilozi:
» KATINJSKI MASAKR-ZLOČIN BEZ KAZNE
| 28. November 2022 16:06
» CHICAGO: KONCERT I TRIBINA “GENOCID U EVROPI”
Bošnjaci.Net | 14. November 2022 14:04
» ŽELIMO DA NOVE AUTORE UČINIMO VIDLJIVIM
BMG | 01. November 2022 17:16
» OD ISKONA DO BESKRAJA
Said Šteta | 28. October 2022 14:05
» MINKA
Said Šteta | 22. October 2022 13:05
» NEPRAVEDNA CAREVINA JE CRNA RUPA KOJA GUTA SVAKU SVJETLOST KOJA SE UKAŽE
Smaila Balić Rahmanović | 18. October 2022 18:16
» NAJBOLJI LITERARNI RADOVI NAGRAĐENI KNJIŽEVNOM NAGRADOM “ISNAM TALJIĆ”
Dr. Fahira Fejzić Čengić | 13. October 2022 13:31
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE VEO NAD RIJEKOM C - MELIDE TRAVANČIĆ
Božidar Proročić | 12. September 2022 14:31
» ZAVRŠENA 45. PLAVSKA KULTURNA JESEN I 20. LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 08. September 2022 18:52
» ODRŽANO AUTORSKO VEČE BALŠE BRKOVIĆA U PLAVU
Bošnjaci.Net | 06. September 2022 14:24
» PLAVSKA KULTURNA JESEN DUH TRADICIJE I MULTIKULTURE
Bošnjaci.Net | 04. September 2022 14:41
» OSVRT NA KNJIGU UKRAJINCI NAROD SLOBODE
B.net | 23. August 2022 21:41
» SREBRENICA - ANTROPOGEOGRAFIJA OPĆINE
Bošnjaci.Net | 15. August 2022 07:59
» ELMINO REZBARENJE DUŠE
Said Šteta | 05. August 2022 08:42
» DECENIJE POSVEĆENE MLADIMA
Božidar Proročić | 28. July 2022 18:37
Ostali prilozi istog autora:
» TOMAŠICA JE NAŠA OPOMENA
10. April 2014 18:38
» MOJ PROTIVNIK NEMA NIKAKVIH ŠANSI
25. October 2011 14:41
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif