Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada
Njemačka: Povodom godišnjice emisije „U tuđoj avliji“
SKUP USPJEŠNIH BOSANACA I HERCEGOVACA U ŠTUTGARTU
Procitaj komentar

Autor: Bato Šišić
Objavljeno: 19. October 2011. 09:10:25


Emisija “U tuđoj avliji” i Osman Džiho ugostili više od 50 uspješnih biznismena iz BiH. Dijaspora je ogroman potencijal naše zemlje. Za uspješne u svijetu moraju biti otvorena i vrata u BiH

U subotu, 15. oktobra 2011. godine, u prostorijama Commerzbanke u centru Štutgarta održan je skup uspješnih privrednika porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Povod je bio obilježavanje godišnjice emisije "U tudjoj avliji" sa Osmanom Džihom koja se emituje svake nedjelje na satelitskom programu NTV HAYAT, i jedna je od najpopularnijih i najgledanijih tv emisija među Bosancima i Hercegovcima u dijaspori. Odlično organizovanom skupu prisustvovali su dosadasnji gosti emisije, uspješni Bosanci i Hercegovci iz Njemačke, Austrije, Italije, Švedske, Slovenije i Švicarske kao i gosti iz domovine.

Skup koji je obilježilo do sada najveće prisustvo uspješnih Bosanaca i Hercegovaca na jednom mjestu u Njemačkoj otvorio je i prisutne pozdravio urednik emisije Osman Džiho, a zatim je prisutnima prikazan kratki film koji govori gdje je ekipa emisije "U tudjoj avliji" bila u preteklih godinu dana. Nakon toga prisutne su pozdravili generalni konzul BiH u Štutgartu Hariz Halilović, pokrovitelj manifestacije i specijalni gost iz domovine, direktor federalnog zavoda za zapošljavanje, gospodin Miralem Šarić.


Haris Halilović i Christijan Stenta

Osman Džiho sa auto dizajnerom Omerom Halilhodžić i Jovicom Jovanović
- Počašćen i sretan sam što su se danas baš u Štutgartu, glavnom gradu jedne od najbogatijih njemačkih pokrajina i regija u Evropi, gradu u kome djeluje jedno od prvih DKP-a BiH u svijetu, gradu u kome je država BiH vlasnik zgrade generalnog konzulata, pokrajini u kojoj živi više od 30.000 državljana BiH okupili najuspješniji Bosanci i Hercegovci iz Evrope. Vaš veliki uspjeh - uspjeh je i Bosne i Hercegovine. Bosanci i Hercegovci u svijetu, posebno uspješni kao vi ogroman su potencijal naše zemlje. Ako vlasti u BiH budu znale i htjele, a nadam se da hoće, vaš i potencijal svih onih koji žive van BiH mogao bi odigrati odlučujuću ulogu u razvoju i svim evropskim integracijama Bosne i Hercegivine. Lično razumijem vaše česte ljutnje zbog neadekvatnog odnosa vlasti BiH prema dijaspori, ali vas uvjeravam, taj odnos će se promijeniti. Vi ste potrebni svojoj domovini. Bosna i Hercegovina nije velika kao Njemačka, nije razvijena kao Njemačka, nije uređena kao Njemačka, ali za sve nas – Bosna i Hercegovina je najljepša zemlja na svijetu za čije bolje sutra se vrijedi boriti – istakao je u svom obraćanju generalni konzul Halilović.

- Oduševljen sam ljudima koji su došli na ovaj skup i potencijalom kojim raspolaže naša dijaspora. To je ogromno bogatstvo Bosne i Hercegovine kome moramo posvetiti više pažnje – istakao je direktor federalnog zavoda za zapošljavanje, gospodin Miralem Šarić koji je u Štutgartu imao desetine razgovora sa uspješnim Bosancima I Hercegovcima i nekoliko konkretnih dogovora oko saradnje.

- Želja mi je da bosanskohercegovačka dijaspora bude snaga koja će pomoći i stalno
pomagati Bosni i Hercegovini da bude što jača. Mi ćemo uz predstavljanje uspješnih Bosanaca u tuđini pokazati da Bosna i Hercegovina ima dobre oslonce u svakom Bosancu i Hercegovcu u dijaspori. Danas moji golgeteri daju golove Prijici, u Štutgartu, Čuljak u Minhenu,Bekir Nakić u Vizburgu, Kaminici u LIncu ,Vahidin Mulamustafic u Janji i Beču,Sejtanić u Oslu itd. Za proteklih godinu dana posjetio sam naše ljude Sloveniji, Českoj, Švicarskoj, Austriji, Njemackoj, Norveškoj, Švedskoj... Imamo namjeru da idemo dalje. Sve ovo smo uspjeli zahvaljući prisutnima koji su nam širom otvorili vrata svojih uspješnih kompanija, domova i dobro nas ugostili. Ekipa emisije “U tudjoj avliji” ima namjeru i dalje da putuje. To ne možemo bez vas. Zato, budite uz nasu avliju i narednih godina – poručio je prisutnima Osman Džiho, urednik emisije “U tuđoj avliji” i najzaslužniji za organizovanje skupa uspješnih u Štutgartu.

Puni hvale za emisiju “U tuđoj avliji” koja ih je spojila i upoznala u Štutgartu bili su svi prisutni.
- Neću sada da četitam, već kada bude desetogodisnjica. Ovo je velika stvar - poručio je Izet Kesan iz firme Funke.

- Lijepo je danas biti Bosanac – rekao je Esad Trako, ugostitelj iz Dortumnda.

- Sviđa mi se sve što radi Džiho. Sviđa mi se njegov humor i duh.Redovno gledam njegov otkaceni telefon. Zbog toga mu poklanjamo novi BMW peticu - zakljucuje Jovica Jovanović, menadžer auto kuce BK iz Driburga.

- Ja sam došao zbog ovog iz Italije. Došao sam svom prijatelju na jubilej. Od prvog dana ima moju podršku. Što se tiče situacije u BiH poručio bi mladima u BiH da stvari uzmu u svoje ruke. Šta više čekaju.Ja nisam imao šta više čekati. Vidite gdje sam danas. Nemam se više vremena čekati. Dosta su
čekali. Dvadeset je godina prošlo od rata, imali su svoju šansu, neka idu u penziju i neka mladi uzmu stavr u svoje ruke i neka se bore – porucio je auto dizajner Ferarija Omer Halilhodžić.

Sličnog mišljenja bio je i kralj vina iz Minhena Stefan Čuljak i drugi prisutni na sastanku u Štutgartu.

Svečana sala u kojoj je održana manifestacija

VRHOstali prilozi:
» PRIJE 16 GODINA NAPUSTIO NAS DOAJEN SEVDALINKE SAFET ISOVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 02. September 2023 18:39
» SA ILIDŽE OPET TEČE DOBRA PJESMA NARODNA
Eset Muračević | 13. August 2023 14:43
» U BIHAĆU KREĆE MUZIČKA FEŠTA NA OBALI UNE
Eset Muračević | 09. August 2023 16:09
» NEKAD MAJKA MUJU KLELA
Eset Muračević | 30. July 2023 20:14
» „TAKO SE U BOSNI PJEVA“
Hayat | 21. July 2023 14:46
» ŠIŠANJE PRETVORIO U UMJETNOST
Eset Muračević | 07. July 2023 18:42
» JA ZNAM ŠTA RADIM I KUDA ŽELIM IĆI
Eset Muračević | 29. June 2023 16:18
» TRAVNIK - KIMET ČARŠIJA
Eset Muračević | 25. June 2023 14:48
» SARAJEVU DUGUJEM TO DA SNIMIM PJESMU O NJEMU
Eset Muračević | 17. June 2023 15:19
» VOGOŠĆANSKI DANI 2023
Eset Muračević | 07. June 2023 15:51
» SA PLAVIM DŽEMPEROM NA BIHAĆKI FESTIVAL
Eset Muračević | 30. May 2023 16:33
» JAJCE - MOST LJUBAVI
Eset Muračević | 22. May 2023 21:49
» SPOT KASIDE ARNAUDIJA
B.net | 08. May 2023 15:53
Ostali prilozi istog autora:
» TOMAŠICA JE NAŠA OPOMENA
10. April 2014 18:38
» MOJ PROTIVNIK NEMA NIKAKVIH ŠANSI
25. October 2011 14:41
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif