Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Hutbe
Druga ramazanska hutba sa minbera Gazi Husrev-begove džamije
RAMAZANSKA SOLIDARNOST SA NAPAĆENIM NARODIMA
Procitaj komentar

Autor: Dr. hfz. Mensur ef. Malkić
Objavljeno: 13. August 2011. 07:08:10

Hafiz Mensur ef. Malkić


Draga braćo! Prošli smo prvu trećinu ramazana koja je rahmet – milost i koja je, nadam se, i naša srca i duše opečatila i pripremila nas za drugu trećinu, u kojoj smo sada, koja je magfiret – oprost, a koja će nas, ako Bog da, pripremiti za posljednju trećinu ramazana koja će nam biti štit od džehennemske vatre na Sudnjem danu. Zato, iskoristimo blagodati svake trećine ramazana, iskoristimo blagodati koje nosi svaki ramazanski dan, svaki ramazanski trenutak, oplemenimo i ukrasimo svoj post i svoje ramazanske ibadete dobrim djelima, posebno sadakom. Budimo od onih na kojima će post ostaviti svoj trag, pokažimo samilost, saosjećanje i solidarnost prema slabima, ugroženima, nesretnima i siromašnima
Prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu hadži hafiz Mensur ef. Malkić održao je danas u Sarajevu drugu ramazansku hutbu koju MINA prenosi u cijelosti.

"Današnja druga ramazanska hutba je nastavak na prošlu hutbu, koju je održao Reisu-l-ulema, ovdje u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a kojom nas je pozvao na solidarnost sa narodom Somalije, gdje je zbog dugotrajne suše hiljade djece, žena i staraca stradalo i umrlo od gladi. U Somaliji su ugroženi mnogobrojni ljudski životi, zato muslimani – Allahu iskreno predani i pokorni robovi – ne mogu, ako su iskreni u ibadetu posta, ne suosjećati sa gladnim ljudima u svojoj okolini ali i sa gladnim ljudima u drugim zemljama širom svijeta. Solidarnost sa ovim napaćenim narodom, pokazat ćemo davanjem naših, makar skromnih, priloga za sergiju, za pomoć, koja se danas prikuplja u svim džamijama u Bosni i Hercegovini i koja će biti poslana našoj braći u Somaliji. Nadam se da ćemo podržati ovu akciju i da će nam kod Uzvišenog Stvoritelja ovi prilozi biti ubrojani u sadaku.

Ovakvim postupkom slijedimo primjer Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.w.s., koji nam poručuje: Najbolja sadaka je sadaka u mjesecu ramazanu. Želim vam napomenuti – da se ovo prikupljanje pomoći za narod Somalije tretira kao dobrovoljni prilog i ne može se smatrati zekatom niti sadekatu-l-fitrom, a što Fetva-emin ističe u fetvi koja se odnosi na sergije i dobrovoljne priloge. U istoj fetvi vjernici se također upozoravaju da ne nasjedaju na obmane pojedinih fizičkih i pravnih lica koja pokušavaju, mimo legalnih i legitimnih organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, organizirati paralelno prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra radi ostvarivanja nekih svojih posebnih interesa i ciljeva, a čime mogu unijeti sumnju i smutnju među muslimanima. Draga braćo! Svaki musliman, svaki mu'min, nastoji i trudi se da u životu i ponašanju slijedi primjer i sunnet Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.w.s..

Kao što nam je poznato Muhammed, a.s., je bio najplemenitiji i najdarežljiviji čovjek, a posebno je bio darežljiv u mjesecu ramazanu. Bilježi se od Ibn Abbasa, r.a., da je rekao: Allahov Poslanik, s.a.w.s., bio je najdarežljiviji od svih ljudi,a njegova darežljivost bi posebno dolazila do izražaja u mjesecu ramazanu kada se Džibril sastajao s njim,a on se sa njim sastajao svake noći tokom ramazana podučavajući ga Kur'ani Kerimu. Tada bi Resulullah, s.a.w.s., bio darežljiviji od vjetra koji kišu donosi. Našu darežljivost, evo ovog ramazana pokazat ćemo pomažući gladne i žedne stanovnike Somalije. Nesreća velikih razmjera nad ovom muslimanskom zemljom svakodnevno uzima nove žrtve. Nedostatak najvažnijeg prirodnog resursa – vode, u toj zemlji doveo je do strašne nesreće u kojoj najviše pate i umiru djeca. Procjenjuje se, da je od posljedica zadnje suše umrlo oko 25.000 djece.

Stoga i mi, muslimani u Bosni i Hercegovini, ne možemo ostati po strani i ne pokazati interes i zabrinutost zbog stanja i situacije u toj zemlji. Naša pomoć će biti znak našeg suosjećanja sa teškoćama i mukama kroz koje oni prolaze, a ujedno i sjećanje na dane agresije, kada smo, osim što smo strahovali za svoje živote i živote svojih najmilijih, oskudijevali u vodi i hrani i kada smo željno iščekivali pomoć, ali i susjećanje dobrih ljudi, iz raznih krajeva svijeta, sa našom tragedijom. Danas možemo biti sretni da smo u prilici da mi pomognemo druge, naravno, u okviru naših mogućnosti, i da budemo od onih čija je ruka gornja i čija je ruka ispružena, čija ruka nije stisnuta. Allah, dž.š., nam u suri Ibrahim poručuje: Reci vjernicima, robovima Mojim, da namaz klanjaju i da udjeljuju i tajno i javno, dio onoga što im Mi darujemo, prije nego što nastupi dan u kome neće biti ni trgovanja ni prijateljstva. (Ibrahim, 31.)

Naravno, našu darežljivost i našu plemenitost, naše suosjećanje trebamo pokazati, prije svega, prema potrebnima u našoj sredini, u našoj mahali i našem komšiluku, kojih je, nažalost, priličan broj. To smo kao vjernici obavezni i mimo ramazana, ali ramazan je prilika da, pomažući ih svojom sadakom, svoj post i svoje ibadete oplemenimo, a sve to čineći u ime Allaha Milostivog i s ciljem i nadom da ćemo i takvim postupcima steći Allahovo, dž.š., zadovoljstvo, i da ćemo zbog takvih postupaka u Džennet ući, ako Bog da! U tom smislu su i riječi Allahovog poslanika, s.a.w.s.: Kome se život zapečati riječima – La ilahe illellah – ući će u Džennet, ko isposti jedan dan želeći Allahovo zadovoljstvo, i to mu se ukabuli / to mu bude primljeno – ući će u Džennet, ko dadne sadaku u ime Allaha, dž.š., i ona mu bude primljena – ući će u Džennet. (Ahmed) Prve generacije muslimana su običavale govoriti: Namaz čovjeka dovede do pola puta, post ga dovodi do vrata Gospodara svjetova, a sadaka ga uzme za ruku i uvede ga.

Mi smo, evo, u mjesecu posta u kojem se dobra djela posebno vrednuju i uvećavaju. U prilici smo da uz namaz i post, izvršimo obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, ali da učinimo i niz dobrih djela, na koja nas bodri i podstiče Allahov poslanik, s.a.w.s., a koja su ujedno i poseban nakit i ukras naših ramazanskih ibadeta. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov poslanik, s.a.w.s., jednog dana upitao prisutne ashabe (drugove): Ko je od vas jutros osvanuo kao postač? – Ebu Bekr, r.a., odgovori: Ja sam! A ko je od vas danas klanjao dženazu namaz? – Kaže Ebu Bekr: Ja sam! A ko je od vas danas nahranio siromaha? – Kad Ebu Bekr, ponovo veli: Ja sam! A ko je od vas danas obišao bolesnika? – Svi šute, a Ebu Bekr r.a., opet odgovori: Ja sam i to učinio, o Allahov Poslaniče! Zatim Allahov Poslanik, s.a.w.s., reče: Kada se ovakva djela nađu kod jednog čovjeka – to će ga sigurno uvesti u Džennet – odnosno – Ko bude radio navedena djela – ući će u Džennet! (Muslim) Vjerovatno, ni mi nismo svakodnevno u prilici da damo potvrdne odgovore na ova Vjerovjesnikova pitanja kao što je to mogao Hazreti Ebu Bekr, ali vjerujem da se i mi možemo pronaći u ovom hadisu, odnosno, da niko od nas ne bi trebao propustiti priliku da učini barem jedno od pobrojanih dobrih djela.

Draga braćo! Prošli smo prvu trećinu ramazana koja je rahmet – milost i koja je, nadam se, i naša srca i duše opečatila i pripremila nas za drugu trećinu, u kojoj smo sada, koja je magfiret – oprost, a koja će nas, ako Bog da, pripremiti za posljednju trećinu ramazana koja će nam biti štit od džehennemske vatre na Sudnjem danu. Zato, iskoristimo blagodati svake trećine ramazana, iskoristimo blagodati koje nosi svaki ramazanski dan, svaki ramazanski trenutak, oplemenimo i ukrasimo svoj post i svoje ramazanske ibadete dobrim djelima, posebno sadakom. Budimo od onih na kojima će post ostaviti svoj trag, pokažimo samilost, saosjećanje i solidarnost prema slabima, ugroženima, nesretnima i siromašnima! Budimo darežljivi i neka nam naša darežljivost pomogne da zaslužimo i steknemo Allahovo dž.š., zadovoljstvo i milost! Molim Allaha dž.š., da nas u ovim mubarek danima pomogne, da nas učvrsti na pravom putu, da primi naše ibadete, naše namaze i naš post, da primi naš zekat i sadekatul-fitr, da primi našu sadaku, da primi naša dobra djela, da nam se smiluje i oprosti grijehe, nama, našoj djeci, našim roditeljima, našoj rodbini, našim prijateljima i komšijama, svim muslimanima i muslimankama od mašrika do magriba. Amin, ja Rabbe-l-alemin!".

VRHOstali prilozi:
» VJERA JE STVAR SRCA, A DOMOVINA STVAR DUŠE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 25. February 2022 16:28
» DŽAMIJE SU SIMBOLI NAŠE SLOBODE
Dr. hfz. Mensur ef. Malkić | 01. May 2020 17:35
» REISUL-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: VRATA NAŠIH DOMOVA I KAPIJE NAŠIH SRCA OTVARAMO U RAMAZANU
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 24. April 2020 16:12
» AKO JE VIRUS ODVOJIO NAŠA TIJELA OD DŽAMIJE I DŽEMATA, NIJE I NE SMIJE ODVOJITI NAŠA SRCA I DUŠE OD NJIH
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 10. April 2020 15:56
» LJUBLJANO, ALLAH MUBAREK OLSUN!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. February 2020 13:39
» HUTBA POVODOM GODIŠNJICE SMRTI RAHMETLI ALIJE IZETBEGOVIĆA
Ismail ef. Smajlović | 21. October 2019 15:46
» A ONAJ KO ZA ZAŠTITNIKA UZME ŠEJTANA, A NE ALLAHA, DOISTA ĆE PROPASTI
Nezim Halilović Muderris | 28. January 2018 19:23
» UMMET, PALESTINA, KUDS I MESDŽIDU-L-AKSA NA UDARU NEPRIJATELJA
Nezim Halilović Muderris | 29. December 2017 22:54
» TI SI UISTINU NAJLJEPŠEG AHLAKA
Nezim Halilović Muderris | 29. December 2017 22:48
» KLJUČ SREĆE, USPJEHA I ULASKA U DŽENNET
Abdullah ef. Hodžić | 14. May 2017 16:17
» PROMJENA KIBLE - VELIKI DOGAĐAJ U HISTORIJI ISLAMA
Nezim Halilović Muderris | 12. May 2017 17:07
» “DAN DŽAMIJA” 1993. - 2017. GODINA
Nezim Halilović Muderris | 07. May 2017 12:05
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif