Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Ivanovićev dnevnik "Vijesti" odbio da objavi reagiranje na tekst "Hoće igralište neće Mešihat"
STAROVAROŠANI ŠUTE DOK SE OTIMA I SKRNAVI VAKUF
Procitaj komentar

Autor: Mirsad Kurgaš
Objavljeno: 22. July 2011. 07:07:35
Od kraja juna ove godine crnogorski dnevni list objavio je više tekstova na temu planirane izgradnje objekta Mešihata Islamske zajednice Crne Gore i Bošnjačko-Muslimanskog kulturnog centra, na lokaciji koja je dodijeljena odlukom podgoričke Skupštine. Dobro ste pročitali “Bošnjačko-Muslimanskog” sa velikim “M”!!! Na osnovu naslova pojedinih tekstova ("Hoće igralište neće Mešihat"- 29.6.'11.; "Sportski teren ili vjerski objekat" - 01.7.'11.; "Stop izgradnji Mešihata"- 06.7.'11.; "Plan predviđa restoran u sklopu Mešihata"- 09.7.'11.; "Degradacija nasljeđa"- 19.7.'11. ...), kao i iz sadržaja istih nedvojbeno se može zaključiti da se radi o jednom tendencioznom projektu koji ima za cilj da se po svaku cijenu sabotira, pa iako je jednoglasno usvojena Odluka podgoričke Skupštine o dodjeli pomenute lokacije! Zainteresovani se uvidom u pomenute tekstove mogu uvjeriti u realnost ovakve pretpostavke, a pogotovo ako se ima u vidu da dnevnik “Vijesti” ne objavljuje drugačije stavove, iako su po Zakonu o informisanju na to obavezni. Imajući u vidu i neka ranija pisanija o dešavanjima u Islamskoj zajednici u Crnoj Gori kao i drugim islamskim aktuelnostima, nameće se pitanje s kojim ciljem uredništvo tog lista to radi i da li je možda riječ o naručenim tekstovima tj. temama. (Paradoksalna je činjenica da su upravo građani u CG islamske vjeroispovijesti najbrojniji i najvjerniji čitaoci tog dnevnog lista). S obzirom da je to dosta široka tema koja iziskuje detaljnu analizu, u vezi sa gore navedenim slučajem autor ovog teksta poslao je elektronskom poštom "Vijestima" sljedeće reagovanje, koje, naravno, nije objavljeno, koje Bošnjaci.Net objavljuju u cjelosti:

Zaista je dirljiva briga podgoričkih Starovarošana za sportsko igralište na kome je, po odluci Skupštine glavnog grada, planirana izgradnja objekta Mešihata Islamske zajednice i Bošnjačko-Muslimanskog kulturnog centra. Jedinstvo Starovarošana bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost kao i nepodijeljena osjećanja prema igralištu "na kome su mnoge generacije odrastale" i koje će "braniti svim silama", definitivno izaživa ganutost. Naročito insistiranje na multietničkom skladu. Ali...

Onima kojima je iole poznata bliža historija Podgorice, nameće se pitanje gdje su bili ti isti starovarošani kada se izmještalo staro muslimansko mezarje na Pobrežju (na kom su vjerovatno bili sahranjeni preci i nekih od aktera pomenutog protesta), kada su nakon višedecenijske nebrige o istom, kosti i izlomljeni nadgrobni spomenici bagerima ubacivani na kamione i potom odvoženi do Cijevne. Te ostatke i danas možete vidjeti bačene na gomilu i zarasle u korov. Koliko je poznato, niko nije reagovao na oduzimanje te vakufske parcele kao ni na neadekvatnu i nestručnu ekshumaciju prilikom izmještanja mezarja. Kao što je poznato, na mjestu starog muslimanskog mezarja izgrađen je park (interesantno je, ukoliko na internetu potražite google earth, u kom obliku je taj park sagrađen), a inicijativa da se postavi makar spomen ploča koja bi govorila o tome, ostala je bez uspjeha!

Izostalo je reagovanje Starovarošana i na višedecenijsku deponiju smeća na temeljima razrušene Osmanagića džamije. Kao što im nije smetalo ni postavljanje krsta na Sahat-kuli koja je također vakuf (zadužbina)!


CRNOGORSKO ZATIRANJE TRAGOVA: Spomen-park posvećen civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. je otvoren na mjestu gdje je nekada bilo muslimansko mezarje
Nije poznato, da li je neko od njih razmišljao da se na zgradi, u kojoj se nalazi knjižara Karver, postavi makar spomen ploča koja će govoriti da je tu bio Hamam, jedno od najljepših turskih kupatila na ovim prostorima (i naravno - vakuf).

Ne postoji nikakvo obilježje da se na mjestu tzv. Pogrebno nalazila džamija i muslimansko mezarje. O tome se čak ni u predajama više ne govori.

Koliko je druge vakufske imovine oduzeto u Podgorici, tj. Staroj Varoši vjerovatno i ne postoje kompletni podaci. Sigurno je samo da vrijednost oduzete vakufske imovine daleko prevazilazi vrijednost pomenutog igrališta (pa čak ako bismo isto mjerili i emocijama). Zaista ne ohrabruje činjenica da se ne oglašava niko od Staropodgoričana koji bi realno progovorio o ne tako davnoj historiji Stare Varoši, u pjesmi opjevane?

No, Starovarošani treba da znaju da je njihov gradonačelnik g-din Mugoša sigurno napravio dobar dil sa Islamskom zajednicom i da je ista i ovog puta izvukla deblji kraj!

U svakom slučaju, za skoro postavljanje spomen obilježja civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije 1991-2001., podgorička Skupština je odluku donijela još prije dvije godine. Ista je donesena na zahtjev Foruma Bošnjaka-Muslimana i trebala je da se odnosi na žrtve otete u Štrpcima. Imajući u vidu navedeno, treba sačekati šta će na kraju biti i sa zemljištem dodijeljenim za izgradnju zgrade Mešihata i Bošnjačko-muslimanskog kulturnog centra?

Svakako nas neće iznenaditi ako se na tom predviđenom prostoru izgradi “Ekumenski i Kulturni centar naroda sa prostora bivše Jugoslavije”?!?!

VRHOstali prilozi:
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
Aziz Hurem | 22. November 2022 16:57
» SUZBIJANJE KRAJNJE DESNIČARSKIH ORGANIZACIJA NA BALKANU
Detektor.ba | 17. November 2022 18:16
» OSMI NOVEMBAR DAN POBJEDE KOJI SLAVI AZERBEJDŽAN
Božidar Proročić | 08. November 2022 14:36
» SREBRENICA NIJE DOGAĐAJ - SREBRENICA JE PROCES
Mensud Alićušić | 24. October 2022 00:01
» „MAMA, KAD ĆE DOĆI BABO?“
Bošnjaci.Net | 18. October 2022 02:06
» BIO ŠARENI, SJECKANI ILI BUREDŽIK, U BOSNI JE BUREK SAMO S MESOM
Anadolu Agency (AA) | 17. October 2022 14:46
» MAGISTRIRAO ASMIR SALIHOVIĆ
Bošnjaci.Net | 08. October 2022 13:03
Ostali prilozi istog autora:
» OOOO, TURCI!
03. January 2017 01:11
» VIRTUELNA ZAJEDNICA
16. October 2016 14:09
» ŠEHID JUSUF MEHONIĆ
28. March 2013 15:23
» “DA SE VLASI NE DOSJETE”
10. March 2013 11:11
» INKVIZITORI IZ U CG
17. November 2012 21:50
» OTPOR KOLEKTIVNOM ZABORAVU
14. November 2012 18:45
» DÉJÀ VU
10. October 2012 20:35
» “ISLAM PROTIV SUJEVJERJA”
08. September 2011 12:50
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif