Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Nesib je imao 11, a Hasib 15 godina i najmlađe su žrtve koje će danas biti ukopane.
SREBRENICA: SVE SPREMNO ZA DŽENAZU 613 ŽRTAVA SRBIJANSKE AGRESIJE
Procitaj komentar

Autor: Bosniaks.Net
Objavljeno: 11. July 2011. 04:07:05
Danas će u Potočarima pored mezara njihovog oca Hasana biti ukopani i Nesib i Hasib Muhić iz srebreničkog sela Trubari. U vrijeme kada su ubijeni, Nesib je imao 11, a Hasib 15 godina i najmlađe su žrtve koje će danas biti ukopane.

Čak 69 maloljetnih

Ubijeni su u trenutku kada su s roditeljima bježali prema Potočarima kako bi spas našli u bazi Holandskog bataljona. Nesib je, pričala nam je svojevremeno njegova majka Hamida, na mjestu ostao mrtav, dok je Hasib umro na njenim rukama nekoliko minuta kasnije.

Njihov otac Hasan odvojen je u Potočarima od svoje supruge, nakon čega je strijeljan s ostalim srebreničkim muškarcima. Posmrtni ostaci 613 identificiranih žrtava srebreničkog genocida kojima će danas u Potočarima biti obavljena dženaza, u znatnom broju su nekompletni i bit će ukopani uz saglasnost njihovih porodica.

Ovim će broj ukopanih u Memorijalnom centru Potočari dostići cifru od 5.137 identificiranih osoba nestalih u tragičnoj koloni smrti u julu 1995. Osim mezarja u Potočarima, još 188 žrtava genocida ukopano je na drugim lokacijama.

- Posmrtni ostaci žrtava koje će biti ukopane pronađeni su u 70 različitih grobnica, uglavnom na lokalitetu Podrinja, ali i na drugim mjestima. Među njima je i 69 maloljetnika koji su u vrijeme smrti imali 15 i manje godina, kao i 24 osobe starije od 65 godina - kaže za naš list Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe BiH.

Umro u logoru

Mašović navodi da će danas biti ukopani i posmrtni ostaci Redže Purdića, rođenog 1914. godine, koji je u vrijeme proboja bio zarobljen i deportovan u logor Batković. Purdić je u Batkoviću umro prirodnom smrću i tamošnje vlasti ukopale su ga na bijeljinskom mezarju.

Žrtve koje će danas biti ukopane potječu iz devet općina BiH. Najviše ih je, naravno, s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice i Milića, ali je veliki broj i onih iz Zvornika, Šekovića, Višegrada, Rogatice, pa i iz Bijeljine.


Tragična istina

- Tragična je istina da su dijelovi tijela pojedinih žrtava bili rasuti u po nekoliko grobnica. Najviše ih je ekshumirano iz grobnica na lokalitetu zvorničke Kamenice. Bezbroj je slučajeva da je lobanja, naprimjer, pronađena u jednoj, kosti ruku i nogu u drugoj, prsti u trećoj, ostaci rebara u četvrtoj grobnici itd. To je dodatni zločin nad žrtvama Srebrenice i mislim da je rijetko viđen u historiji ratnih zločina u svijetu navodi Mašović.

U jednom od tabuta i tijelo djevojke Nezire Ibišević

Radnici „Komemorativnog centra“ iz Tuzle, članovi porodica, rodbina, prijatelji i učesnici Marša mira te biciklisti iz Bihaća jučer su u kasnim poslijepodnevnim satima iz fabrike akumulatora, koja se nalazi prekoputa mezarja u Memorijalnom kompleksu Potočari, noseći ih s ruke na ruku, iznijeli 613 tabuta ubijenih Podrinjaca. Tabuti žrtava poredani su ispod Musalle jedni pored drugih u nekoliko redova.

Među žrtavama genocida koje će danas biti ukopane u mezarju Memorijalnog kompleksa nalazi se i tijelo jedne djevojke, 20-godišnjakinje Nezire Ibišević koja u julu 1995. nije mogla ostaviti oca Jusu i brata Junuza kada se sa ženama i djecom iz srebreničke enklave trebala uputiti prema Potočarima.

Tih dana Nezira nije ostavila svoje najmilije i krenula je s njima preko šume u nadi da će stići do Tuzle. Međutim, ona će danas zajedno s bratom Junuzom i ocem Jusom, jedni pored drugih, biti ukopana u Potočarima, javlja Dnevni avaz.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» NOVI POTRES U JAPANU
30. June 2011 08:14
» CHAVEZ IMA RAK PROSTATE?
27. June 2011 08:24
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif