Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
SRPSKI GENERAL I HEROJ RATKO MLADIĆ KROZ PLAČ OPTUŽIO SUD DA MU NEDA DA DIŠE
Procitaj komentar

Autor: Bosniaks.Net
Objavljeno: 04. July 2011. 13:07:40
Haški optuženik Ratko Mladić izveden je u ponedjeljak iz sudnice Tribunala, pošto je sudija Alfons Orie donio odluku da bude udaljen s pretresa, jer je remetio red u sudnici.

- Bez svog advokata ja ovo neću da slušam, vi niste sud, ne date mi da dišem, vikao je Mladić, dok je sudija Orie čitao rješenje o udaljenju s glavnog pretresa.

Mladić je prethodno odbio da se izjasni o optužnici, rekavši da traži dodatni rok od mjesec dana u kome će sa svojim izabranim braniocima pripremiti nacrt odbrane.

Sekretarijat Haškog tribunala još nije donio odluku o Mladićevim izabranim braniocima, tako da je i u ponedjeljak u sudnici bio advokat po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić.

Sekretarijat je prethodno saopćio da će do 1. auugsta odlučiti o Mladićevim pravnim zastupnicima.

- Vi možete da radite što god hoćete, bez advokata Šaljića i Mezijajeva ja ne moram ništa ni da primam ni da govorim, a vi radite šta hoćete, rekao je Mladić, odgovarajući na pitanje sudije Orieja da li želi da se izjasni o optužnici.

Sudija Orie je rekao da je pitanje imenovanja branilaca pitanje koje rješavaju optuženi i Sekretarijat suda, dodavši da pravilo 62a predviđa da će, ako se optuženi ne izjasni o krivici, Pretresno vijeće u njegovo ime navesti da se izjašnjava da nije kriv.

Advokat Aleksandar Aleksić, koji je do sada bio branilac po službenoj dužnosti, rekao je da je do danas imao normalnu komunikaciju s Mladićem, ali da je on jutros odbio bilo kakav kontakt.

Mladić je tokom današnjeg pretresa više puta prekidao sudiju Orieja tokom izlaganja i govorio je dok mu je bio isključen mikrofon.

Na samom početku, Mladić je u sudnicu ušao s kapom, na šta ga je sudija upozorio da mora da skine kapu dok sjedi na optuženičkoj klupi.

- Hladno mi je na glavi, pa mi dajte kapu da je stavim na glavu, ja sam bolestan, pola tijela mi ne funkcioniše, kazao je Mladić kada je dobio riječ.

Sudija Orie je tokom pretresa rekao da je Sudsko vijeće konstatovalo da je prilikom prvog pojavljivanja Mladića pred sudom, prije mesec dana, došlo do nepoželjne komunikacije između njega i nekog s galerije.

- Prema našim saznanjima, obje strane su to pokrenule i veće to ubuduće neće dozvoliti. Javnost nije tu da bi se dala bilo kome mogućnost da na prikriveni način izražava bilo kakve emocije prema optuženom ili optuženi prema osobama u publici, naveo je sudija.

Tokom prvog pojavljivanja Mladića u sudnici, prema navodima medija, došlo je do neverbalne komunikacije optuženog i žene u publici.

Sudsko vijeće je na kraju pretresa saopćilo da će statusna konferencija biti zakazana kada od Sekretarijata suda dobije informaciju o postavljenju stalnog branioca Mladića.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a Haškom tribunalu je izručen 31. maja.

Haški tribunal ga tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.Povici iz publike

Neprimjereno ponašanje optuženika naišlo je na negodovanje i opću osudu publike, a prije svih predstavnika udruženja žrtava rata. Iz publike su dopirali povici - krvniče, ubico, nisi ubijao samo Bošnjake, nego si nanio štetu i srpskom narodu.

Ogorčenje Mladićevim ponašanjem, među ostalim, izrazila je i predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović, koja je Feni kazala kako je duboko potresena činjenicom da Mladić nije izrazio nimalo kajanja, nego naprotiv još jednom demonstrirao njemu svojstvenu drskost.

Kazala je kako samo istina i pravda mogu biti zalog za bolju budućnost mladih u Bosni i Hercegovini i regionu.

Njeno mišljenje dijele i ostale predstavnice udruženja žrtava rata, te naglašavaju kako im svako suočavanje s najtraženijim haškim optuženikom nanosi bol te iznova vraća sjećanja na događaje iz jula 1995. godine, a što je dodatno pojačano činjenicom da upravo ovih dana traju pripreme komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici, javlja Onasa.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» NOVI POTRES U JAPANU
30. June 2011 08:14
» CHAVEZ IMA RAK PROSTATE?
27. June 2011 08:24
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif