Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Veljović: Pratićemo vas
DIREKTOR CRNOGORSKE POLICIJE JUČE U ROŽAJAMA NAJAVIO MJERE PROTIV PROMOTERA AUTONOMIJE SANDŽAKA, BS SAOPŠTILA DA JE TO POVRATAK NA 90-TE
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 28. September 2010. 18:09:06

Prijetnje Bošnjacima uputio direktor Uprave policije Veselin Veljović
Direktor Uprave policije Veselin Veljović najavio je juče u Rožajama da će pratiti i eventualno sankcionisati sve one koji zagovaraju ideju autonomije Sandžaka. To je juče naišlo na osudu Bošnjačke stranke, iz koje je poručeno da to doživljava kao direktnu prijetnju.
Na proširenom kolegijumu, kojem su prisustvovali Veljovićevi pomoćnici i načelnici područnih jedinica i ispostava iz svih crnogorskih gradova, kako je saopšteno iz Uprave policije, „pojedinačne izjave i saopštene ideje o navodnoj regionalizaciji, sa bezbjednosnog aspekta, ocijenjene su kao neozbiljne i neodgovorne“.

“Zbog toga ih treba posmatrati kao izolovane slučajeve jer služe isključivo za lične i političke promocije. Uprava policije će shodno zakonskim ovlašćenjima, intenzivno pratiti takva djelovanja, i u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama preduzeti profesionalne aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti”, saopštila je Uprava policije.
Iako je bilo najavljeno da će se obratiti novinarima, ali da neće moći da mu postavljaju pitanja, Veljović to juče u Rožajama nije učinio.
Potpredsjednik Bošnjačke stranke Hazbija Kalač kazao je juče “Vijestima” da najavu Uprave policije da će „intenzivno pratiti“ i utvrđivati eventualnu odgovornost onih koji zagovaraju regionalizaciju”, doživljava kao “direktnu prijetnju koja sadrži isti onaj političko-policijski vokabular iz devedesetih godina prošlog vijeka”.

“Iz ove izjave bi se mogla razumjeti poruka da Bošnjaci nemaju pravo na političko djelovanje. Direktor Uprave policije na izvjestan način, Bošnjačkoj stranci implicira odustajanje od sopstvenog političkog programa a moju ranije datu izjavu na temu regionalizacije, u tom kontekstu smatra izolovanim slučajem, što bi po njemu trebalo da znači i potencijalno inkriminisanom radnjom”, rekao je Kalač.
Kalač je nedavno javno podržao autonomiju Sandžaka, ukazujući da se ta ideja nalazi i u platformi BS koja je sporazum o regionalizaciji 23. marta 2006. godine potpisala sa Demokratskom partijom socijalista.
“U tom sporazumu Sandžak je jasno definisan kao prekogranična regija i to je bio ključni razlog i garancija Bošnjacima iz Sandžaka da je suverena Crna Gora moguća a da se istovremeno sačuva Sandžak. Bez Sandžaka Bošnjaci nikada ne bi podržali Crnu Goru, a bez toga ona danas ne bi bila ono što jeste”, bile su tada Kalačeve riječi.

Iz DPS-a su potvrdili da se u sporazumu sa BS pominje prekogranična regija, ali su istakli da se to ne može tumačiti kao pristajanje DPS-a na autonomiju Sandžaka. Za sada i BS i DPS odbijaju da javnosti prezentiraju tekst tog sporazuma.
Priča o autonomiji Sandžaka počela je prije oko dva mjeseca u Novom Pazaru, kada su počele pripreme za obnavljanje Narodnog vijeća Sandžaka, čiji programski zadatak je proglašenje autonomije Sandžaka. Predsjednik organizacionog odbora, Džemail Suljević rekao je tada za „Vijesti“ da autonomija Sandžaka ne bi podrazumijevala njegovo otcjepljenje od matičnih država, osim u slučaju da Republika Srpska napusti BiH.

Suljević je pristalica Muamera Zukorlića, glavnog muftije u Srbiji koji je u junu na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće pobijedio dvije protivničke struje koje podržavaju Rasim Ljaić i Sulejman Ugljanin. Zukorlić je nedavno „Vijestima“ kazao da će autonomija Sandžaka biti neminovan društveni proces o kojem bi u interesu stabilnosti dviju država na vrijeme trebalo voditi razgovor sa zvaničnim Beogradom i Podgoricom. On je istakao da se to pitanje treba rješavati u skladu sa najvišim evropskim standardima, a kao primjer naveo Južni Tirol u kojem postoji prekogranična, odnosno dvije autonomije, a nije ugrožen integritet ni Italije ni Austrije.
Osim Bošnjačke stranke, politički predstavnici Bošnjaka u Crnoj Gori iz ostalih stranaka saopštili su da je ideja o autonomiji Sandžaka davno ispričana priča i da su Bošnjaci svoje mišljenje o tome rekli na referendumu, kada su podržali nezavisnost Crne Gore.

Ako će ovako, ne možemo vjerovati institucijama države

Povodom Veljovićevog istupa, potpredsjednik BS-a Hazbija Kalač ocijenio je da “ovakve izjave ne idu u prilog stvaranju povjerenja u institucije sistema Crne Gore” i da ih smatra “krajnje neodgovornim, štetnim i neprofesionalnim, ma sa koje adrese da dolaze”.
“Podsjetio bih još jednom da je BS parlamentarna stranka u vladajućoj koaliciji, i da se, kako stoji u njenom političkom programu, zalaže za rješavanje statusa Sandžaka kao prekogranične regije, sa slobodnim protokom ljudi, roba i kapitala, te održavanja ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih veza stanovnika ove Regije. Ovo je legitimni cilj političke partije koja je najznačajniji reprezent političkih interesa bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Ovakav politički cilj je dodatno legitimisan i predreferendumskim sporazumom između DPS-a i BS-a. Kada je legitimitet ovakvog zahtjeva u pitanju, suvišan je svaki drugi komentar”, naglasio je Kalač.

A. SADIKOVIĆ

VRH


  Dossier: Inicijativa za autonomiju Sandžak
» POKRET ZA AUTONOMIJU SANDŽAKA
Bošnjaci.Net | 28.03.2011 20:56
» SANDŽAK KAO PREKOGRANIČNA REGIJA
B.net | 07.10.2010 18:41
» POLITIČKI PUBERTET SANDŽAČKIH POLITIČKIH PRVAKA
Fahrudin Kladničanin | 16.09.2010 19:33
» MINISTAR SVETOSAVLJA - DR BOGOLJUB ŠIJAKOVIĆ
Dr. Arif Šabanović | 14.09.2010 16:54
» NELEGITIMNA PODJELA SANDŽAKA
Prof. dr. Šefket Krcić | 30.08.2010 01:26
» AUTONOMIJA SANDŽAKA - TEST ZA IZDAJNIKE
Almir Mehonić | 29.08.2010 00:38
» CRNOGORSKE MINDERPUZE PROTIV SANDŽAKA
Avdo Metjahić | 26.08.2010 20:32

Ostali prilozi:
» STREPIM NAD BUDUĆNOŠĆU NAŠE DJECE
Eset Muračević | 07. December 2022 20:22
» BROJNE DELEGATE ODREDIT ĆE IZVLAČENJE IZ "ŠEŠIRA" I SREĆA
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2022 14:18
» SRBIJA: RIK DODIJELIO MANDATE VIJEĆNICIMA U BNV-U
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2022 14:19
» CHRISTIAN SCHMIDT KAO CRNI ALTER EGO AUSTRO-UGARSKOG CARA FRANJE JOSIPA PRVOGA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. December 2022 18:28
» SAD I EU MORAJU POLITIKU PRILAGODITI SITUACIJI U BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2022 14:42
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif