Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Aktuelno
Potporedsjednik Bošnjačke stranke Hazbija KALAČ javno podržao prijedlog muftije Zukorlića
DPS JE PRISTAO NA AUTONOMIJU SANDŽAK UOČI REFERENDUMA
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 17. September 2010. 18:09:29

Hazbija Kalač je prvi političar iz Crne Gore koji je javno i eksplicitno podržao ideju o prekograničnoj autonomiji Sandžaka
Potpredsjednik Bošnjačke stranke, Hazbija Kalač saopštio je da je DPS, u sporazumu potpisanom uoči referenduma sa BS, pristao da Sandžak bude prekogranična regija.
“I to je bio ključni razlog i garancija Bošnjacima iz Sandžaka da je suverena Crna Gora moguća, a da se istovremeno sačuva Sandžak. Bez Sandžaka, Bošnjaci nikada ne bi podržali suverenu Crnu Goru, a bez toga ona danas ne bi bila to što jeste, kazao je Kalač “Vijestima”.
On je prvi političar iz Crne Gore koji je javno i eksplicitno podržao ideju o prekograničnoj autonomiji Sandžaka, koju ovih dana zastupa glavni muftija u Srbiji Muamer Zukorlić.

Kalač je rekao da su DPS i njen predsjednik Milo Đukanović prije četiri godine prihvatili uslov BS i da su prema potpisanom sporazumu obavezni da podrže Sandžak kao prekograničnu regiju.
“Mi smo po pitanju Sandžaka oslonjeni na državu Crnu Goru, na njen demokratski kapacitet, jer smo kao narod doprinijeli njenom stvaranju. Prirodno je da, kao kooperativan faktor stabilnosti Crne Gore, očekujemo da se pitanje Sandžaka kao prekogranične regije rješava uz podršku Crne Gore u demokratskom ambijentu. BS po ovom pitanju ne želi ishitreno djelovati jer je proces demokratskog ozdravljenja Balkana neophodan uslov stvaranja Sandžaka kao prekogranične regije”, ocijenio je Kalač.
On je istakao da iz BS nijesu mogli da se čuju stavovi da je Sandžak zakašnjela ideja ili ispričana priča, te da su se Bošnjaci o teritorijalnoj državnosti izjasnili na referendumu o nezavisnosti Crne Gore.
“Mi smo zadovoljni što je neko iz srbijanskog dijela Sandžaka “legao” na našu priču. Priču o Sandžaku kao prekograničnoj regiji mi imamo kao jedan od osnovnih političkih ciljeva. Od te priče nikada nijesmo i nećemo odustati. Ona je utemeljena u svim našim dokumentima i predstavlja osnovno političko ishodište bez kojeg bi Bošnjačka stranka bila besmislena kao politički projekat. Sandžak kao prekogranična regija je neminovnost, to je osnovni politički mehanizam stabilnosti Balkana. Toga smo duboko svjesni i na tome gradimo našu politiku”, naglasio je Kalač.

On je rekao da je BS svrstavanjem u suverenistički blok 2006. godine bošnjačkom narodu i svojim biračima poslala preciznu i jasnu poruku u kojoj je podržala nezavisnu Crnu Goru sa Sandžakom kao prekograničnom regijom. Kalač je podsjetio da se na promotivnom skupu suverenističkog bloka u Bijelom Polju, predsjednik BS, Rafet Husović okupljenima obratio poznatom rečenicom „Sandžak je za nas Bošnjake naša avlija“.
Kalač naglašava da prekogranična regija “svakako podrazumjeva autonomiju dijela Sandžaka u Crnoj Gori i autonomija srbijanskog dijela Sandžaka, na osnovu međudržavnog sporazuma Crne Gore i Srbije, sa najmanje jednom zajedničkom institucijom tipa vijeća”: “Vijeće bi imalo određene nadležnosti u dijelu predlaganja odgovarajućih zakonskih rješenja, kako prema nacionalnim parlamentima Crne Gore i Srbije, tako i prema parlamentima sandžačkih opština. Zatim, prenošenje određenog broja pitanja iz nadležnosti nacionalnih sudova na Međunarodni sud pravde u Hagu, sve u cilju ostvarivanja posebnih prava u ovoj regiji”.

I dalje ovdje neki žele da dominiraju nad drugima
Potpredsjednike stranke, na čijem čelu je ministar bez portfelja Rafet Husović, smatra da će se za Sandžak izjasniti svaki slobodan stanovnik Sandžaka jer je to oblast spajanja dviju država i u interesu je svih građana, bez obzira kojem narodu pripadaju, ali i u interesu država Crne Gore i Srbije.
“Sandžak je prvorazredno demokratsko pitanje, svojevrstan indikator demokratskog kapaciteta i Crne Gore i Srbije, i kao takvo, uvjeren sam, jedan od uslova evropskih integracija Balkana. Intencija evropskih demokratskih sistema je decentralizacija vlasti.
Na tom pitanju mi ovdje na Balkanu još nismo baš načisto. Prosto, suživot vidimo još kao dominaciju jednih nad drugim, a državu doživljavamo iznad prava građana kao neku svetinju, koja kao da ne proizilazi iz prenesenog suvereniteta građanina, već se doživljava čuvarem teritorije čak i od samih građana.
To se mora mijenjati i ja vjerujem u mogućnost i neminovnost promjena”, zaključio je Kalač.

Samo hoćemo da normalno živimo
Kalač kaže da je cilj da se postigne princip nenarušavanja državnog suvereniteta Crne Gore i Srbije, a da se istovremeno građanima ovog regiona omogući da normalno žive, putuju, rade, trguju... On je istakao da je Balkan po mnogo čemu jedinstven zbog čega i rješenja za regionalizaciju Sandžaka treba da održavaju njene specifičnosti.
”Možda bi se našlo sličnih primjera, poput regije Južni Tirol u Italiji, ali se neće naći čist model koji se može samo prepisati. Bitno je da građani Sandžaka dobiju status koji će im garantovati pune slobode, da se osjećaju kao u svojoj avliji”, rekao je Kalač. (A. SADIKOVIĆ)

VRH


  Dossier: Inicijativa za autonomiju Sandžak
» POKRET ZA AUTONOMIJU SANDŽAKA
Bošnjaci.Net | 28.03.2011 20:56
» SANDŽAK KAO PREKOGRANIČNA REGIJA
B.net | 07.10.2010 18:41
» POLITIČKI PUBERTET SANDŽAČKIH POLITIČKIH PRVAKA
Fahrudin Kladničanin | 16.09.2010 19:33
» MINISTAR SVETOSAVLJA - DR BOGOLJUB ŠIJAKOVIĆ
Dr. Arif Šabanović | 14.09.2010 16:54
» NELEGITIMNA PODJELA SANDŽAKA
Prof. dr. Šefket Krcić | 30.08.2010 01:26
» AUTONOMIJA SANDŽAKA - TEST ZA IZDAJNIKE
Almir Mehonić | 29.08.2010 00:38
» CRNOGORSKE MINDERPUZE PROTIV SANDŽAKA
Avdo Metjahić | 26.08.2010 20:32

Ostali prilozi:
» RAMAZANSKI PANEL ZA ŽENE: ZNAMENITE ŽENE U ISLAMU
Bošnjaci.Net | 19. April 2022 16:55
» ANALIZA - ČETRNAEST GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA
Anadolu Agency (AA) | 16. February 2022 20:36
» PROTESTI U NEW YORKU PROTIV SRBIJE, 28. OKTOBRA U 12PM
Bošnjaci.Net | 13. October 2021 20:58
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif