Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Projekat Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku: Unotač opstrukcijama od strane pojedinaca
RESTAURACIJA BUDUĆEG BOŠNJAČKOG CENTRA IDE NAPRIJED
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 27. May 2010. 21:05:09
Kliknite na sliku za uvećati

Smajo i Asmir prezentiraju pločice

Pažljivo slušanje

Srdanović i Mrkulić pokazuju planoveAgo Kolenović ispred električnih boxova

Ago i Asmir održali obećanje i završili svoj dio obečanog posla

Ismet Kolenović kaže da je sa pjemsom radio za svoju zajednicu, i opet će!

Mašallah imali smo i musafire iz Engleske. To ukazuje na beriket u novom objektu!
Povod ove reportaže i teksta je održani prošlonedjeljni sastanak (19. maj t.g.) Proširenog odbora Islamske zajenice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u prostorijama budućeg Bošnjačkog centra na Richmond Hillu. Cilj sastanka je bio informiranje o obavezama koje su preuzete prije nešto više od dva mjeseca kada je sastanak održan u prostorijama Alipašine džamije, jedan od tri uvakufljena objekta iste zajednice u ovom velegradu. Ali pored toga dotakli smo se tematike koja se tiče sviju u komuni… pa krenimo redom.

Na početku sastanka predsjednik IZ&KC Plav Gusinje h. Smajle Srdanović reportirao je prisutnima o radovima u Centru, odnosno šta je na prijethodnom sastanku, sredinom marta, dogovoreno; od toga šta je urađeno, šta treba da se uradi i kako obezbijediti financijska sredstva za ostatak radova kako bi se radovi na Centru polahko privodili kraju i time objekat stavio u funkciju, odnosno na raspolaganje članovima naše komune u New Yorku. S obzirom da smo u ranijim reportažama spominjali neka imena zasluženih pojedinaca iz naše zajednice koji su radili na ovom važnom projektu, tako smo za ovu reportažu izdvojili nekoliko ljudi i firmi koji su zaslužni za poslove koji su odrađeni u zadnjih par mjeseci.


Ovako izgleda sada


Finalni izgled projekta


ELEKTRO-INSTALACIJA: Prije dva mjeseca, instaliranje glavnog dovoda električne energije u kompletnom objektu (koji ima oko 24000 squer feeta) preuzeo je na sebe jedan od njujorških hadžija, koji inače ne odbija radove koji su u ime Stvoritelja. Radi se o hadži Ago Kolenoviću, vlasniku firme “A&A General Construction”. Elektro-kablovi obezbjeđeni su sredstvima Islamske zajednice, a on je sa svojim radnicima (kojima je nekoliko dana u pomoć priskočio i Senad Mehović), punih 55 dana radio na instaliranju, da bi prije neki dan kompletirali posao elektro-instalacija. Naglašavamo da je u 55 dana rada, svakim danom radilo od tri do sedam Kolenovićevih radnika. Ovaj dio posla je primila gradska inspekcija koja je zadužena za nadgledanje ove vrste posla.
Još da spomenemo da su nešto ranije Ismet i Amer, te Šefket, Muhamed i Rafet Pjetrović, zatim Murat Jasavić i Redžematović radili elektro-instalaciju u učionicama na spratu, prostorija koja će biti posvečena žrtvama genocida, kuhinji...

VODO-INSTALACIJA: Drugi dio isto tako važnog i ne tako lahkog posla u Centru je instaliranje vodovodnih dovodnih i odvodnih kanalizacionih cijevi u kompletnom objektu, prihvatio se Ismet Mrkulić sa svojom vodo-instalaterskom firmom. Njemu su, po preporuci Smajla Srdanovića, pomogli vodoinstalateri američke firme Steller managementa i Woodboro Construction čiji je vlasnik Selim Srdanović. Ovaj dio posla zbog ranije preuzetih obaveza Mrkulićeve firme, po nekim procjenama, treba biti kompletiran za otprilike tri hefte, o čemu ćemo detaljnije pisati nakon završetka posla, jer Mrkulić sa svojim radnicima (i spomenute firme) u sveukupnom angažmanu u projektu Centra to i zaslužuje.
Spomenemo još da je ranije glavni dovod vode u objekat uradio gusinjski zet Shaban Lajqi iz Rugove.

VIDEO NADZOR: Treći isto tako važan preuzeti posao je video nadzor kompletnog unutarnjeg i spoljnog dijela Centra, kao i instalacije kablovske antene i interneta. Ovaj važan posao na sebe i svoju firmu preuzeo je Asmir Feratović, koji se u New Yorku tim poslom duži niz godina bavi profesionalno. On je bez novčane nadoknade obezbijedio većinu potrebnog materijala i kompletan rad ugradio u ovaj vakuf. Zahvaljujući njemu objekat je pod punim video nadzorom sa mogućnošću dodavanja kamera.
U istom vremenskom periodu radnici iz firme Veka Kolenovića izvršili su pomjeranje i utvrđivanje nekih nosivih metalnih greda, dok je Ismet (Šućo) Kolenović više od dva mjeseca bdio u objektu koji je ujutru otvarao i navečer zatvarao, ali i bio pri ruci skeretaru u IZ Kemalu ef. Bekteševiću za prihvatanje materijala… Svakako sve bez novčane nadoknade.
Firma Meda Redžematovića je uradila dio krova na objektu, dok je materijal za taj posao obezbijeđen od sredstava IZ. Ista firma je uradila i skylight u učionicama, dok je Rafet Jasavić također donirao dva skylighta za učionice.
Braća Mujevići rodom iz Rožaja uradili su krov iznad učionica, koji je površinski dosta veli. Materijal je također obezbijeđen iz budžeta IZ.
Prilikom ovih dvomjesečnih radova u Centru kako ističu redovno je bio i h. Ragip Čekić, koji je uradio framing u kuhinji, kupatilima, abdesthani… ali isto tako da je izvršio pripremu učionica za molovanje.
Mirsad Klapija je preuzeo na sebe kupovinu parketa za kompletan drugi sprat, a instaliranje će uraditi radnici firme Selima Srdanovića. Biznismen Muharem Baković će donirati 12 prozora za kube objekta, dok je Mufid, rodom iz Palestine, ranije donirao klima uređaje za cijeli objekat, a sada je kompletirao ranije obećanu donaciju, tako će istovremeno uraditi i grijanje. Smatramo da nema potrebe isticati novčanu vrijednost ukupne Mufidove donacije ali i volonterskih radova sviju spomenutih ponaosob.

Nakon ovog briefinga predsjednik Srdanović i biznismen Asmir Feratović prezentirali su prekrasne pločice koje trebaju biti postavljene u cijelom objektu gdje je to predviđeno, odnosno u sali na prizemlju, zatim u abdesthani, gusulhani, kuhinji, kao i u wc-ima, kupatilima… Nabavku ovih jako kvalitetnih pločica, kao i tepiha i lustera obezbjedit će jedna turska edukativna institucija. Kada taj dio posla bude urađen tražit ćemo izun od te institucije da ih na valjan način predstavimo našoj zajednici ali i javnosti. Naglašeno je također da će biznismen Imer Todić obezbijediti postakljivanje prozora; a Orle Kolenović donirat će česme po izboru, dakako za cijeli objekat. Kako još ističu oni koji vode evidencije u objektu je par dana radio i Meško Hot koji je radnicima u Centru u to vrijeme obezbijedio hranu.

Nakon inspekcijskog prijema radova instalacija, bar onih koji trebaju biti smješteni u unutarnji dio zida, krenut će se postavljanjem regips ploča. Tada će unutarnji dio objekta dobiti jednu drugačiju sliku. Mnogi će se iznenaditi. Zato pozivamo sve one koji pročitaju ovih par redaka da doniraju i da se odazovu radovima u Centru na Richmnond Hillu, ili da učestvuju u ovom projektu na njima drugi pristupačniji način. Za uplatu donacija obratite se blagajniku hadži Hasu Deljaninu i sekretaru Kemalu ef. Bekteševiću. Također za uplatu donacija kao i za učešće u radovima u Centru možete se obratiti predsjedniku hadži Smajlu Srdanoviću, kao i povjerenicima koji imaju zadužene blokove sa pečatom IZ&KC Plav-Gusinje.
Prošireni odbor poziva sve članove naše zajednice na veliki picnic koji će se održati 6. juna. Ovo je prlika da se na licu mjesta upoznaju o dosadašnjim ali i preostalim radovim na Centru. To će biti prava prilika da oni koji žele mogu uplatiti donacije za završetak radova. Istovremeno će biti održan turnir u stonom tenisu.
Ne ostavljajte ništa za sutra što možete i trebate uraditi danas.

To bi bila pozitivna strana, odnosno kratak pregled dijela rada u proteklih dva mjeseca. Ipak ne možemo sa tim završiti ovaj prilog, jer ima i druga strana naše “medalje”.

Kliknite na sliku za uvećati

Dozvole za rad koje dematiraju one koji plasiraju priču da se u objektu radi bez dozvola

Kube džamije. Mašallah!

Pa još kad Muharem postavi prozore a Imer ih postakli. Merak će biti za vidjeti!

Galerija i učionice na spratu

Prostor predvićen za kuhinju

Memorijalna soba
KRITIKA ZA (NE)ODAZIVANJE I OPSTRUKCIJE: Još jako puno posla i obaveza ima u i na objektu kako bi u punom kapacetitetu bio stavljen na raspolaganje našoj zajednici, posebno ističemo našim mladima za koje se ulažu veliki napori da nađu smiraj pod krovom ove institucije gdje će jačati svoj islamski, bošnjački, bosansko-sandžački, kulturni, sportski ali i američki identitet. Time je svaki pojedinac iz naše komune jako važan da se uključi da na bilo koji nači da potporu renoviranja Centra. Kada je u pitanju ovaj objekat, ne bi smjelo da ima opstrukcija i odvraćanja od dobra, tj. doniranja, rada… Međutim svi znamo da toga ima i sve se nekako šuti, prikriva i ostavlja na kamari čekajući da nam /golem/ problem u Zajednici neko drugi riješi. Zato vratimo se na trenutak sastanaku (ili sastancima, jer su identični), odnosno obavezama članova Zajednice, onih koji su plaćeni i onih koji nisu, odnosno koji volontiraju a nalaze se u organizacionim strukturama njujorške Islamske zajednice.
Kada je riječ o sastancima, koji se ovog momenta tiču renoviranja i adaptacije budućeg Centra, obavezni su da prisustvuju kako oni koji su na platnom spisku, odnosno koji su plaćeni iz budžeta ove Zajednice, ali isto tako su obavezni svi oni kojima su delegati Skupštine povjerili mandat u Izvršnom odboru, te članovi Proširenog odbora. Jednom riječju, obavezni su svi koji su svjesno i savjesno u ime Allaha dž.š. preuzeli na sebe obavezu da će biti dio ovog golemog projekta. U "IZ&KC Plav-Gusinje" pozicije Imama i sekretara su jedine plaćene, dok svi članovi Izvršnog odbora djeluju na volonterskoj osnovi. Tako su radili i svi prijethodni sazivi od osnovanja Islamske zajednice do danas. Tom volonterskom radu uključujemo i Prošireni odbor koji je oformljen kupovinom objekta «John Baptist curch” a mandat su im verificirali delegati izborne Skupštine koja je održana 23. nov. 2008.
Da budemo jasni, ovo nije prepisano iz Statuta Zajednice, ali je izrečeno na spomenutoj Skupštini, što je (vjerovatno) Radno predsjedništvo zabilježilo u zapisniku. Nažalost već godinama se aktuelni Statut ili se krši ili se pak iz njega koristi samo ono što odgovara pojedincima, to je način blokiranja rada zajednice, dok su istovremeno odbacili sve prijedloge Statuta na kojima je jedno vrijeme radila Staturana komisija koju je Skupština ovlastila. To je naglašeno i na ovom sastanku. Nego bez Statuta je ustvari bez obaveza, tako je puno bolje, bar u našoj praksi. Ma hajde, naši smo, rodbina smo, rođaci, plemenici, a Islamska zajednica i cjelokupna komuna neka trpi… Aman Jarabi!
O ovome je ukratko bilo riječi na zadnjem održanom sastanku na kojem je bio prisutan samo dio članova Proširenog odbora, nekoliko njih nije došlo zbog bolesti i poslovnih obaveza, što je svakako opravdan razlog; jedan broj članova, kako su potvrdili, nisu dobili poziv o zakazanom sastanku, optužujući da je slanje poziva selektirano; a jedan manji broj, kako se naglašava, potpao je pod mešetarskim opstrukcionaštvom pojedinaca kojima je trn u oku rad i uloga upravo Proširenog odbora. Kome ustvari smeta rad i djelovanje ovog odbora? Neradnicima!!!

Nego, bez ikakve namjere da bez razloga pravdamo odsustvo bilo kojeg člana Izvršnog i Proširenog odbora, pa iako rade i djeluju na potpuno volonterskoj osnovi, mišljenja sam da najprije treba provjeriti ispravnost telefonskih brojeva, i da se time otkloni svaka sumnja. Ali s druge strane vrlo često se na sastancima (ali i van njih) ističe nedopustiv odnos uposlenika (Imama) Islamske zajednice Plav-Gusinje, odnosno koji su na platnom spisku a koji se ne odazivaju sastancima. Čak što više, od uha do uha, ali i javno, osporavaju rad Proširenog odbora, plasirajući dezinformacije o nelegalnosti, usput rečeno, za kojeg su sami glasali na spomenutoj Skupštini održanoj u novembru 2008. Što je naravno nedopustivo. Zar je bilo kome od tih 70-tak ljudi stalo do gubljenja vremena na iscrpnim sastancima; zar ti ljudi nisu dio IZ ili pak saffa džemata?! Realno razmislite bez dobrog dijela ovih ljudi dokle bi se došlo na radovima na i u Centru, ali i u zajednici? Sami izvucite zaključak!

Helem, dobro razmislite kako bi zvučalo kad bi ovaj tekst počeli sa frazom «propao projekat», koju zajedljivi pojedinaci iz bošnjačke komune (ne)svjesno plasiraju među onima koji tako nešto ne samo da žele čuti već i priželjkuju da se stvarno dogodi, kako bi nekome koje aktivan i radi zadali udarac. Naravno mnogi su sa donacijama i svojim radom i aktivnošću na Centru pokazali koliko su im interesatne takve otrcane fraze koje plasiraju iz bolesnih umova i raznih balkansko-policijskih kuhinja; koji su kroz historiju krajnje neprijateljski odnosili prema Bošnjacima na njihovim vjekovnom topraku, pa misle tako mogu raditi i djelovati i na ovom Kontinentu. Upravo zahvaljujući, naglašavam pojedincima projekat adaptacije i restauracije nekadašnje “John Baptist crkve” u budući Bošnjački centar; - džamiju, edukativni, kulturno-memorijalni i sportsko-rekreativni centar - ide naprijed! To je stvarnost, a svakim danom možete doći i uvjeriti se u napredak. Ističemo, objekat se ne radi ni u čiji inat već u ime Stvoritelja, za sadašnju i buduće naše generacije koje će nas naslijediti i koji će žar Islama i bošnjačkog duha nositi i prezentirati na komadu ovog Kontinenta, i koji će na najbolji način reprezentirati njih koji bistvuju, te onih koji su nekada bili, ali i onih koji će tek doći.
U brojnim slučajevima se pokazalo da nam je inat jača strana, ali i samovolja pojedinaca se uselila u našoj zajednici. Sa tom praksom u bošnjačkom vakufu se mora prestati, dok van njega svako neka se ponaša kako mu odgoj, svijest i savjest dozvoljvaju.

Iskoristimo ovaj izvještaj i spomenimo makar par diskusija sa sastanka. Nekoliko članova odbora je pitalo zašto imam Bajram Mulić i sekretar Kemal ef. Bektešević već duže nisu prisutni na sastancima, dok je hadži Smajle Mrkuljić dobacivao da se ne spominju zato što navodno “ljudi nisu tu”. Isto tako čula su se i drugačija dobacivanja, jer se radilo o faktima. Halil Lješnjanin je pitao, koje zadužen za spisak donatora da se dopuni, kompletira, jer ga zovu oni koji su izvršili uplatu kod njega a njihova imena se još uvijek ne pojavljuje na spiskovima koji su dostupni javnosti na nekoliko web stranica? Dok je Šaban Cecunjanin obraćajući se istakao članstvo našeg džemata u Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike, koja po njegovim riječima broji blizi 40 džemata, i pitao je: „Da li se neko obraćao rukovodstvu IABNA-e ili pojedinačno džematima da se uključe u ovaj naš projekat“. Jer, kako on ističe, “naš džemat je rado pomogao svima onima koji su se nama ranije obratili, pa je i red da se i oni uključe u ovaj projekat”. Da se glavni problemi izbjegavaju a time i oni koji (ne)svjesno opstruiraju napredak radova u Centru i u zajednici, s pravom je ukazao dr. Mersim Ziljkić, koji je istakao da se ni pod koju cijenu ne podržavaju oni koji koče napredak projekata zajednice, bez obzira o kome da je riječ i ko da je u pitanju.
Nekoliko odbornika je spomenulo da su par ljudi iz zajednice već dvije godine zadužili blokove i da ih do današnjeg dana nisu razdužili, niti su prijavili moguća donirana sredstva. Ne sumnja se u pronevjeru već našu poznatu aljkavost. Time je dogovoreno da im se uputi pismeni dopis da do određenog roka dostave blokove blagajniku IZ, ako to ne ispoštuju da se Odbor donese odluku šta dalje?! Član odbora Husnija Ganić je spomenuo da je imam Bajram Mulić nakon nedavnog povratka iz Sarajeva na jednom sastanku pokazao pismo za kandidiranje projekta filantropskim organizacijama koje je potpisao uvaženi Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. „Baš je čudno da ga večeras nema ovdje. Da se pogrešno ne shvatim, ja nemam ništa personalno protiv imama, ali se mora prestati sa ovakvom praksom“ – rekao je između ostaloga Ganić.
Uz svo poštovanje prema Reisu-l-ulemi i njegovoj najmeri da se uključi u pomaganju projekta završetka Bošnjačkog centra u New Yorku, što jeste veliki podstrek za sve nas u New Yorku, ali potpisnik ovih redaka dobro poznajući „pismonošu“, sve mi se čini da je samo iskoristio zasjedanje Sabora u Sarajevu i donošenjem „avionskog“ pisma da mahne pred očima onih koje smatra džematskim “oponentima” (i onima koji to nisu), dakako koji se ne slažu sa njegovim radom, da im pokaže, da ne kažem šta, ali u najmanju ruku koje „glavni imam“ i „lider“, da iz pristojnosti ne kažem, i neprikosnoveni gazda u bošnjačkom vakufu u New Yorku. Moje je mišljenje, ne samo kao autora priloga, već i kao člana Proširenog odbora, (koji usput govoreći Mulić negira), značajnije je bilo da je Mulić samo u toku radnog vremena sjeo u džamijskoj kancelariji i okrenuo telefonske brojeve, makar stotinjak Bošnjaka u New Yorku, i pozvao ih da sa cifrom koja je prilagodljiva njihovom porodičnom budžetu, izvrše uplatu za Centar i time postanu vakifi. Mada ništa ne bi falilo da je sjeo u krilo svog „Pilota“ (sa još nekim članom bilo kojeg odbora, koje opet negira) i obišao nekoliko naših porodica i upoznao ih o projektu, i pozvao ih da dođu i posjete svoj Centar, makar i nedonirali ni jednog centa. Jer, uz svo poštovanje prema islamskom bratstvu i solidarnosti ipak sam mišljenja da je puno važnije da se u ovaj projekat uključi što više Bošnjaka, makar zbog onog našeg inata (u pozitivnom smislu) kako bi zajedničkim druženjem i aktivnostima uzdizali i jačali instituciju u ovom velegradu. U puno projekata se pokazalo da Bošnjaci mogu puno više uraditi nego što je ovaj projekat, pa ako je tako onda na djelu pokažimo to.

I na kraju sastanka osim izričitosti da se istraje na jačanju povjerenja u zajednici, kao i na radovima u i na Centru, drugih zaključaka, odluka, obaveza, zadataka nije bilo. Jer kako s pravom mnogi istakoše, koja je svrha da se donose zaključci kada ih izbjegavaju sprovesti oni koji su plaćeni i izabrani.
Naša zajednica je jaka, ali hvala Allahu imamo i jakih pojedinaca koji ne ostavljaju poslove tek tako po strani. Ili kako reče u neformalnom razgovoru hadži Ago Kolenović: «No problem! Bez brige. Ovo je sitnica. Da je objekat još veći nekoliko nas ćemo ga završiti. Zato ne brižite, samo ne dozvolimo da se kroz zajednicu potencira negativna energija».
Na kraju sastanka, u odlasku svojim porodicama predsjednik Islamske zajednice Smajle Srdanović je kratko za Bošnjaci.Net izavio: "Danas se izgrađuje objekat na Richmond Hillu a već Bosansko-hercegovački islamski centar vrši pogodbu za novi objekat. To je četvrti objekat u New Yorku i to pokazuje našu snagu i da naša zajednica u New Yorku može jako puno uraditi. Zato idemo naprijed, insha-Allah"!

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif