Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Podgorica: Nijedan od napada na Pejovića nije ozbiljno istražen i kažnjen
ŠTA JE SLOBODAN PEJOVIĆ - SVJEDOK HAPŠENJA I DEPORTACIJA BOŠNJAKA ILI DRŽAVNI NEPRIJATELJ?
Autor: Mina (CG)
Objavljeno: 30. September 2009. 20:09:32

Slobodan Pejović, umjesto statusa zaštićenog svjedoka ratnog zločina, u Crnoj Gori "uživa" status državnog neprijatelja
Bivši policijski inspektor Slobodan Pejović, umjesto statusa zaštićenog svjedoka ratnog zločina, u Crnoj Gori "uživa" status državnog neprijatelja, ocijenila je Akcija za ljudska prava (HRA).

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije (NVO), vrhovni državni tužilac, uprkos apelu da zaštiti Pejovića, ni 14 dana od posljednjih prijetnji nije stupilo u kontakt sa njim i razmotrio preduzimanje mjera iz zakonom predviđenog Programa zaštite svjedoka.

„HRA je 16. septembra, u pismu vrhovnom državnom tužiocu, zatražila da, u skladu sa Zakonom o zaštiti svjedoka, kontaktira Pejovića i u dogovoru sa njim odluči o odgovarajućim mjerama njegove zaštite, što do danas nije učinjeno“, kaže se u saopćenju.

U HRA smatraju da takav stav državnog tužilaštva posebno zabrinjava jer bi status Pejovića, kao svjedoka tužilaštva u slučaju suđenja za ratni zločin, po prirodi stvari trebalo da izazove posebnu zainteresovanost za njegovu sigurnost.
Urednik programa te NVO, Tea Gorjanc-Prelević, podsjeća da Pejović, od 1992. godine kada je odbio da, kao službenik policije, učestvuje u zločinu, u kontinuitetu trpi ozbiljne prijetnje.

„Podsjećamo da dva pokušaja njegovog ubistva ranih 90-ih do danas nisu djelotvorno istražena, a da oni koji su mu nebrojeno puta prijetili, kao ni oni koji su mu pet puta demolirali auto nisu otkriveni, iako je Pejović sve napade uredno prijavljivao policiji“, navela je Gorjanc-Prelević.

Ona je podsjetila i da je Vuk Selić, koji je u decembru 2007. godine napao Pejovića metalnom šipkom, prvostepenom presudom osuđen na uslovnu kaznu.

„Policija i tužilaštvo su, imajući u vidu kontinuitet napada i prijetnji Pejoviću, prema međunarodnim standardima zaštite prava na život, pojačano odgovorni za njegovu sigurnost“, naglasila je Gorjanc-Prelević.

Prema njenim riječima, činjenica da nijedan od napada na Pejovića nije ozbiljno istražen i kažnjen, ukazuje na to da on u Crnoj Gori, umjesto statusa zaštićenog svjedoka ratnog zločina, "uživa" status državnog neprijatelja.
„Što ne odgovara profilu države koja je posvećena zaštiti ljudskih prava“, dodala je Gorjanc-Prelević.Ostali prilozi:
» APEL DA JERUZALEM BUDE SVETI GRAD MIRA UMJESTO GRAD SVETOG RATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. May 2021 18:34
» VELIKI LIDERI HEJDAR ALIJEV UZ 98. GODIŠNJICU ROĐENJA
Božidar Proročić | 10. May 2021 16:22
Ostali prilozi istog autora:
» HOĆE LI MOMIR PROGOVORITI?
11. October 2010 23:13