Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec
Vehid Gunić, autor knjige "Doktor Eso" ekskluzivno za čitaoce Bošnjaci.Net je ustupio ovaj feragment
PIRUETE TETKE DERVIŠE
Procitaj komentar
Autor: Vehid Gunić
Objavljeno: 02. August 2009. 08:08:07
Vehid GUNIĆ: Najprije je htio klizati sa fesom na glavi jer mu se činilo da bi žiri mogao namaknuti bolju ocjenu kad vidi kako se kićanka vihori dok on po klizalištu ganja tetku Dervišu. Međutim, odustao je jer mu je na probama nekoliko puta spao fes koji mu je za broj bio veći. To je bio slovački fes jer su u Trenčinu proizvodili samo broj 46. Kada je Turska uvodila fes kao dio vojničke nošnje, odredila je da se pretežno rade fesovi broj 46 i to je zajebalo našeg Adema.

Da bi saznali šta sve Vehid Gunić "krije" u svojoj sehari preporučujemo vam da posjetite Vehid.com
Eso je znao da njegova podvala ne može izaći na dobro, pa je smišljao kako i šta uraditi i kako izvući živu glavu. Procijenio je da je najbolje posvetiti se nauci i što manje se pojavljivati na mjestima na kojima bi, možda, mogao naletjeti na nekog pojedinca iz "emigrantske grupe". Ipak, ostalo je dovoljno prostora za još pokoju zajebanciju. Tako je u svome stanu organizirao i doček Nove 1969. godine. Pozvao je mnogo djevojaka, pravih ljepotica, studentkinja. Među njima je bila i zanosna ljepotica Goga koja je tih dana imala, čini mi se, prvi televizijski nastup kao balerina u nekoj emisiji TV Zagreb, jer mi u BiH još nismo emitirali vlastiti program. Pred Gogom se otvarala prava karijera, pa se ona te večeri ponašala pomalo kočoperno. Ostale cure nisu skrivale ljubomoru i zavist. Da bi malo zasjenile Gogu, prosto su se utrkivale koja će iznijeti bolji i uvjerljiviji argument o svome statusu i momcima s kojima su bile u direktnoj ili indirektnoj vezi. Jedna će reći kako je s Vedom Hamšićem, koji je u to vrijeme bio veoma popularan, jela žito na Slatkom ćošetu, druga kaže da je u Fisu plesala s Alijom Hafizovićem, treća kaže da se oko nje vrtio Đorđe Novković, onoj se nabacivao Rešad Hadrović. Goga ih je pažljivo slušala da bi na kraju rekla kako će ona sigurno izgraditi karijeru vrhunske balerine i da će, jednoga dana, dobiti nacionalnu penziju. I dok je tako, u zanosu, govorila o svojoj karijeri, u razgovor se, obraćajući se daidži Škori, uključio i Eso, govoreći da svi čuju:
– Daidža, (tako je zvao Škoru kad je htio stvari uozbiljiti, iako je daidža bio samo dvije godine stariji od njega) jesi li čuo za tetku Dervišu?
– Nisam. A šta sam trebao čuti?
– I ona "ganja" nacionalnu penziju.
U punoj sobi odjedanput nastade tišina, jer je svima nestvarno zazvučalo da tetka Derviša traži nacionalnu penziju. Najznatiželjnija je bila balerina Goga:
– Kako da tetka dobije nacionalnu penziju? Šta radi, šta je radila? – pita Goga. Eso joj tada brz odgovor dade:
– Sada ne radi ništa, ali radila je. Naša tetka Derviša predstavljala je Kraljevinu Jugoslaviju 1928. godine na Prvenstvu Balkana u umjetničkom klizanju u Sofiji. Derviša je bila prva muslimanka koja je nastupila na Balkanijadi u umjetničkom klizanju. Čak se i veoma dobro plasirala. Zauzela je izvrsno sedmo mjesto u plesu parova.


KOMEMORACIJA I PROMOCIJA 5. AUGUSTA U PRIJEDORU

Na godišnjicu smrti dr. Ese Sadikovića i raspuštanja Logora Omarska, bit će održana komemoracija “SJEĆANJE NA ESU”, koje će biti priređeno u sali Amaterskog pozorišta Prijedoru, 05. augusta 2009. godine sa početkom u 20 sati.
Ovom prilikom bit će promovirana knjiga “DOKTOR ESO” – autora Vehida Gunića. Također, po prvi put bit će uručene i nagrade za najbolje humorističke priloge. Nagrada nosi ime " Dr. Eso Sadiković", koja je uspostavljena prošle godine.


– Kako parova?
– Pa, nastupila je u paru. Klizala je s tētkom Ademom koji je do dana današnjeg bio najveća prepreka što tetka nije dobila nacionalnu penziju. On smatra sramotom i samu pomisao na nacionalnu penziju. Jedanput su se pojavili na velikom takmičenju, zauzeli tek sedmo mjesto i ona bi nacionalnu penziju. Adem neće ni da čuje. Negdje je sakrio afišu i fotografiju – jedine vjerodostojne dokaze o učešću. Ja sam tu fotografiju gledao svojim očima. Vrlo je neobična, jedinstvena, pa i neponovljiva. Samo je naša luda tetka Derviša mogla onakve piruete izvoditi u dimijama.
– Kakvim dimijama, za ime Boga?
– To su, doduše, bile malo stilizirane dimije, uske kao što se i danas ponegdje nose u južnoj Srbiji i u Vranju. Imala je bluzu od ketena. Klizala je na drvenim šlićurama koje joj je napravio Ante kolar iz Kozarca. To je bila neobična i vrlo atraktivna kombinacija. Derviša je za svoju smionost izmamila veliki aplauz. Nije to bilo tehnički dobro, ali je bilo atraktivno. Međutim, Adem na taj nastup nije ponosan i o tome neće ni da govori. Sramota ga kazati da ga je daidža od Zumrine tetke Ifete nagovorio da nastupi u muslimanskoj gradskoj nošnji – veze Eso, a Goga hoće da zna još koji detalj više, pa pita:
DOKTOR ESO
Strana 260
Ilustrovano originalnim fotografijama

Recenzenti:
Abdulah Sidran, akademik
Prof. dr. Ismet Cerić, psiholog
Mladen Jeličić Troko, Esin školski drug
Cijena 13 € plus poštarina
Knjigu distribuira Knjizara "NUR" - vlasnice
Mensure Celjo
Tel. **387 33 239 345
– Kakva je to muslimanska gradska nošnja?
– To ti je, Gogo, ona nepraktična nošnja s onim pantalonama što imaju onaj veliki tur čija mi funkcija nikad nije bila jasna. Onda je gore imao košulju od lana, pa binjiš, bensilah, a na nogama je imao tvrde kundure što mu ih je pravio obućar Zatija. Da, i ovo ti je kao balerini zanimljivo, imao je i kapu. Najprije je htio klizati sa fesom na glavi jer mu se činilo da bi žiri mogao namaknuti bolju ocjenu kad vidi kako se kićanka vihori dok on po klizalištu ganja tetku Dervišu. Međutim, odustao je jer mu je na probama nekoliko puta spao fes koji mu je za broj bio veći. To je bio slovački fes jer su u Trenčinu proizvodili samo broj 46. Kada je Turska uvodila fes kao dio vojničke nošnje, odredila je da se pretežno rade fesovi broj 46 i to je zajebalo našeg Adema.
– I, šta je onda bilo? – zanima se dalje Goga.
– Onda mu je Silvestar Nidogon dao svoju kapu.
– Ko je sad Nidogon?
– To je bio jedan Ukrajinac iz Kamičana. On je znao "namjestiti" slomljenu ruku, nogu, kuk, rame i sve što se slomi. U Sofiji je on bio dio ekipe umjesto ljekara, za slučaj da se Derviša ili Adem shorgaju i skrše.
– Adem je, znači, ipak, imao i kapu?
– Naravno, rekoh ti da mu je dao Nidogon. To je bila francuska kapa s onim pipkom na vrhu...
Kako Eso reče za kapu s pipkom, Goga se ne mogaše dalje suzdržati, nego prasnu u smijeh, a za njom i ostali.
Dok su se, tako, svi kocenili od smijeha, Eso je, mrtav hladan, značajno izustio:
– Samo se vi smijte. Ja sam uvjeren sto posto da će Derviša, ipak, izganjati nacionalnu penziju.

VRHOstali prilozi:
» BIHORSKI DUNJA SPONA KULTURE RAZLIČITOSTI
Božidar Proročić | 30. June 2022 18:22
» KEMAL MUSIĆ - ŽIVOT ISTKAN NITIMA KULTURE I KNJIŽEVNOSTI
Božidar Proročić | 15. June 2022 17:02
» SUSRET SA PJESNIKOM KEMALOM COCO
Zijad Bećirević | 09. April 2022 20:07
» U MELBOURNU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Suada Suljić Sokolović | 05. March 2022 13:21
» OGLEDALO, OGLEDALCE, KAZUJEŠ LI NAM KRIVO?
Bošnjaci.Net | 09. February 2022 16:22
» DEMOGRAFSKI PROCESI U NASELJIMA NOVOG PAZARA
Azra Ličina Sinanović | 01. February 2022 19:35
Ostali prilozi istog autora:
» NARODNE NOŠNJE
10. March 2009 08:09
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif