Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haberi

VEOMA USPJEŠNE HATME U DŽEMATU LJUBLJANA
Autor: MINAS
Objavljeno: 24. June 2009. 06:06:30
U nedjelju, 21. juna 2009. godine, na prvi dan ljeta, bile su organizirane hatme u džematu Ljubljana. Zadnje hatme u ovom džematu bile su organizirane 2005. godine.

Kao nikad do sada, ova svečanost bile ja perfektno organizirana i izvedena. Imam Senad Karišik, koji imamsku službu obavlja u Ljubljani, sa odličnom organizacijom, podigao je nivo ovakvih manifestacija koje su budu u budućnosti organizirale, ne samo u Ljubljani, već i u cijeloj Sloveniji. Od svog dolaska u Sloveniju, prije godinu i po dana, marljivo i temeljito radio je sa grupom od dvadeset polaznika vjerske pouke i devetnaest starijih članova IZ-e u Sloveniji koji su svoje vjersko obrazovanje započeli kod imama Vahida Brdara, nastavili kod imama Nevzeta Porića i imama Sifeta Suljića. Ženski dio džemata obrazovao se kod muallima Amele Brdar, Ele Porić i Izudine Karišik. Hatme su bile kruna četverogodišnjeg rada svih trideset i devet slavljenika i to: Blerim Ramadani, Belmin Mustafoski, Amran Mustafoski, Alma Veladžić, Selma Veladžić, Lejla Veladžić, Sabina Musić, Ida Musić, Adelisa Sadiković, Lejla Hamulić, Edvina Šekić, Florim Ramadani, Aldin Brkić, Armin Brkić, Amer Nuhanović, Kamel Seferović, Sara Ramadani, Lejla Kanurić, Alma Ličina, Adelisa Rujović i starija grupa: Jusuf Bajrić, Hasan Jusufagić, Smail Nuhanović, Esad Bajraktarević, Ilfad Mahmić, Fehim Avdić, Muhamed Kaltak, Smajo Ramić, Ermina Karanović, Vasva Selimović, Derviša Begić, Derviša Veljačić, Rešida Mandžić, Fikreta Avdić, Sedija Hasanagić, Sedija Durmić i Sabija Saloska.

Njihovo obrazovanje tokom četiri godine podrazumijevalo je učenje arapskog pisma, učenje Kur'ana, proučavanje historije islama, ibadeta, ahlaka i drugih vjerskih dužnosti. Svaki polaznik vjerske pouke predstavio se je učenjem određenog odlomka iz Kur'ana, odgovorom na određeno pitanje iz područja vjere i zajedničkim učenjem ilahija.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Ljubljana hadži Midhat Alagić u ime Odbora poselamio je prisutne. Iskoristio je priliku i pozvao prisutne da se uključe u projekat otplaćivanja kredita kojeg je Odbor uzeo za kupovinu prostorija na adresi Cesta Andreja Bitenca 70 u Ljubljani. Čestitao je svršenicima hatmi na postignutom uspjehu kao i imamu za odlično obavljen posao.

Sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić, kao jedan od imama koji je sudjelovao u obrazovanju, kako mlađe tako i starije grupe, na kratko se obratio prisutnima. Podsjetio je da su bile zadnje hatme u džematu Ljubljana održane 2005. godine. Sjećam se hatmi u Ljubljani 1998. godine, kada je promovirana veoma uspješna generacija. Danas ih možemo vidjeti u safu u džamiji, na dnevnim namazima, na džuma-namaza, uz ramazan, pri aktivnom radu IZ-e u Sloveniji itd. Očekujem, da ćemo viđati i svršenike ovih hatmi u džamiji, ali i dalje na vjeronauci. Čestitam imamu Senadu Karišiku za odličan rad u mektebu i očekujem da ćemo svi zajedno znati cijeniti imamovu učenost i mudrost koju ima. Čestitam i roditeljima čija djeca su nas danas počastila sa nezaboravnim trenutcima koje upravo doživljavamo, kazao je između ostalog sekretar Porić.

Muftija dr. Nedžad Grabus nije skrivao zadovoljstva. Činjenica da smo se okupili u ovolikom broju danas u Ljubljani potvrđuje kvalitetu rada imama Senada Karišika i Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Ljubljana na čelu sa predsjednikom hadži Midhatom Alagićem. Izvršni odbor suočio se sa velikim projektom kupovine zgrade u kojoj se nalazimo. Mjesečne obaveze ogromne su, ali nikad nismo došli u situaciju da ne možemo svoje obaveze izvršavati prema banci. Sve što radimo, radimo dobrovoljno. Zato smo za svoj moto uzeli dio kur'anskog ajeta: Festebikulhajrat - Natječite se u dobru! Mi se trudimo olakšati prakticiranje vjere i omogućiti sve uvjete za ugodan boravak naših članova kada dođu u džamiju. Sve ovo što radimo možda nije važno za nas, ali jeste važno za našu djecu koja uče o svojoj vjeri. Zbog njih se moramo maksimalno potruditi i osigurati im bolje uvjete za prakticiranje obaveza i dužnosti koje od nas traži naša uzvišena vjera islam, kazao je između ostalog muftija Grabus uz čestitke svršenicima hatmi kao i njihovim roditeljima.

U svom govoru posebno je ispostavio kur'anske ajete koji ljude podstiču da uče i studiraju. Drugi aspekt kojeg polaznici mekteba uče jeste pitanje odgoja. Znanje bez odgoja nema koristi. U mektebu se učimo kakav će biti naš odnos do roditelja, prijatelja, šire društvene zajednice u kojoj živimo. Učimo šta je tolerancija i dobro djelo kao i šta je opće dobro. Pozvao je vjernike da ne zaborave na svoj doprinos za izgradnju Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani. Preporučio je, a posebno mlađim svršenicima hatmi, da nastave sa edukacijom iz područja vjere te da ne zaborave svog imama i džamiju.

Svečanosti je prisustvovao i hafiz Ismet Spahić, zamjenik reisu-l-uleme koje se obratio prisutnima. Po njemu je pravo obrazovanja djece u mektebu njihovo pravo koje kao roditelji ne smijemo kratiti. Iznenađen je bio okupljenim brojem džematlija koji su se okupili u Ljubljani. Kazao je da je Rijaset IZ-e u BiH poslao jednog od svojih najboljih kadrova za rad u Sloveniji koji danas obnaša funkciju ljubljanskog muftije. Siguran je da će muslimani u Sloveniji sa dr. Nedžadom Grabusom uspješno doći do početka izgradnje Islamskog vjerskog i kulturnog centra u Ljubljani.

Na kraju su podijeljeni pokloni svršenicima hatmi od Izvršnog odbora Medžlisa Ljubljana i Udruženja žena Zemzem.Ostali prilozi:
» POSJETE MEDŽLISU ORAŠJE I DŽAMIJI AZIZIJI
B.net | 01. December 2019 14:32
» TRIBINA I DRUŽENJE SA HFZ. NEDIMOM BOTIĆEM
B.net | 30. October 2019 13:17
» AKCIJA "KURBANI 2019"
MINA | 23. July 2019 19:57
» LEJLETU-L- ISRA' I MI'RADŽ OBILJEŽEN U ORAŠKOJ AZIZIJI
Mirsad Arnautalić | 03. April 2019 13:23
» ERDOGAN ĆE OTVORITI JEDNU OD NAJVEĆIH DŽAMIJA U EVROPI
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2018 14:02
Ostali prilozi istog autora: