Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Nakon u Prištini potpisanog sporazuma suradnje prištinskog i univerziteta u Tuzli i Mostaru, rektori u posjeti Edukativnom fakultetu u Prizrenu
NA STUDIJAMA U BiH – ISTI STATUS I ZA STUDENTE SA KOSOVA
Procitaj komentar

Autor: Raif Kasi
Objavljeno: 05. June 2009. 10:06:29
Prof. dr. Tufekdžić: -Vaši će studenti djeliti sudbinu naših studenata, imaće iste uslove kao i naši, bez ikakvih razlika. I to možete poručiti vašim studentima iz bošnjačke zajednice”.


U toku sastanka

Bibić, Tufakdžić i Azizović


Bibić: Najatraktivniji fakulteti u Mostaru je Fakultet informatičkih tehnologija koji privlači studente iz čitave BiH, te bi možda i za vaše studente bilo jako interesantno

Tufekdžić: Sve što se tiče kompletne sposobnosti kadra - mi smo spremni da pružimo; naše kadrovske potencijale, laboratorije, našom literaturom, naše privredne subjekte, kao realiziranje naših predavanja video-linkom
PRIZREN, 05. jun 2009. – Nakon jučer potpisanog sporazuma o uzajamnoj suradnji Univerziteta u Prištini i dvaju bosanskohercegovačkih univerziteta; univerzitet u Tuzli i Mostaru, danas su potpisinci toga sporazuma, rektori ovih iniverziteta, prof. dr. Džemo Tufekdžić i prof. dr. Suzana Bubić, posjetili Edukativni fakultet u Prizrenu.

U razgovoru sa dekanom Edukativnog fakulteta, prof. dr. Mehdijem Elezijem, prodekanom Zehadinom Shemsidinijem, te dr. Emrušem Azizovićem, koordinatorom u nastavi na bosanskome jeziku i njegovim suradnicima, dva rektora iz BiH istakla su “veliki značaj uspostavljanju suradnje dveju država”.

“Ovo je sporazum od izuzetnog značaja, pogotovu za Edukativni fakultet u Prizrenu, obzirom da porazumjeva razmjenu profresora i omugućava našim studentima studiranje na elitnim fakultetima u Tuzli i Mostaru”, kazao je profesor Azizović.
Dva rektora iz BiH osobito su naglasila primjenu “izjednačvajućeg statusa bošnjačkih studenata sa Kosova sa studentima iz BiH”.

“Vaši će studenti djeliti sudbinu naših studenata, imaće iste uslove kao i naši, bez ikakvih razlika. I to možete poručiti vašim studentima iz bošnjačke zajednice”, poručio je rektor univerziteta u Tuzli, prof. dr. Džemo Tufekdžić i dodao:
“Potpisujući ovaj sporazum shvatili smo da ovo nije samo pomoć bošnjačkoj zajednici u domenu obrazovanja, nego u domenu pripremanja za konkretnu sposobnost na globalnom svijetskom tržištu. Ukoliko ne budemo imali kadrove za izazove globalnog svijestkog tržišta, nećemo uspjeti ništa. Znači, kadrovi koji nisu za svijet - nisu za lokalnu zajednicu. Zato što je lokalna zajednica sastavni dio globalnog svijeta. Sve što se tiče kompletne sposobnosti kadra - mi smo spremni da pružimo; naše kadrovske potencijale, laboratorije, našom literaturom, naše privredne subjekte, kao realiziranje naših predavanja video-linkom”, kazao je rektor Tufekdžić.
On je potom dodao da sve kadrove, na dodiplomskim i postdiplmskim studijama, koje se budu “izbacivali”, “treba vratiti u lokalnu zajednicu, kako bi podizali konkurentnu sposobnost”.

“Smatram da obrazovanje nije samo sebi cilj, nego cijele ciljne politike, a vaša ciljna politika je jasno definisana i istrajaće na tom putu”, kazao je rektor na tuzlanskom univerzitetu, prof. dr. Džemo Tufekdžić.

Naravno, na predavanju u anfitertu fakulteta, studenti su potencirali “problem diploma - sa pečatima Republike Kosova”. Gosti su kazali da je “to u domenu politike”, ali da će “vršiti pritisak na vladu BiH da to riješi”.
Rektor univerziteta u Mostaru, prof. dr. Suzana Bubić, je također istakla “izjednaćavajuću status” studenata sa Kosova sa studentima na njenom univerzitetu na kojem, kako je istakla, ima i vrlo atraktivnih fakulteta.
“Najatraktivniji fakulteti u Mostaru je Fakultet informatičkih tehnologija koji privlači studente iz čitave BiH, te bi možda i za vaše studente bilo jako interesantno. Također, ima i nekih interesantnih smijerova na mšinskom i građevinskom fakultetu. Ostali su klasični: pravo, ekonomija, fakultet humanističkih nauka i dr.”, kazla je rektorka Bubić.

Inače, pored studenata i profesora sa Edukativnog fakulteta, obraćanju dvaju rektora u anfiteatru, prisustvovali su i zastipnici u Kosovakom parlamentu, Džezair Murati i Sadik Idrizi
Po svemu sudeći, otvara se jedno novo poglavlje u suradnji visokoškilskih ustanova sa Kosova i BiH, nakon višegodišnjeg “naprijezanja” na tom planu.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
» PRVO OPĆINA REČANE - ONDA KOALICJA
03. September 2013 17:33
» OVO JE VRIJEME NAŠEG BUĐENJA
07. August 2009 14:21
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif