Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U NEW YORKU OBILJEŽENA SEDAMNAESTOGODIŠNJICA OSNIVANJA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Džemail Hot
Objavljeno: 13. April 2009. 20:04:59
Kliknite na sliku za uvećati


U okviru obilježavanja 17.godišnjice osnivanja Armije i MUP-a Republke Bosne i Hecegovine u New Yorku je po jedanaesti put zaredom održana centralna manifestacija pod nazivom "Dani otpora agresiji na RBiH - Dani bošnjačkog ponosa".

Organizatori ove manifestacije su bili Kordinacija KBSA New York i veterani odbranbeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godine koji žive u New Yorku.

Kao nikad do sada, ova svečanost je bila najposjećenija i prema ocjeni organizatora svečanosti je prisustvovalo oko 650 posjetilaca. Ovu manifestaciju su pomogli svi bošnjački patrioti koji žive u New Yorku i okolini što je potvrdila i mnogobrojna posjećenost. Radi čitalaca da podsjetimo, New York je najheterogenija bošnjačka sredina na nivou Sjeverne Amerike u kojoj žive u najvećem broju Bošnjaci iz nekadašnjeg bosanskog ejaleta: Plava, Gusinja, Pazarskog Sandžaka, cijele BiH, Kosova i Makedonije.

U oficijelnom dijelu programa učestvovali su borci Armije Bosne i Hercegovine koji su na veoma dirljiv način podsjetili na taj teški period iskušenja koji nam se dogodio u srpsko-cernogorskoj agresiji na R BiH.

Naročito je pobudilo pažnju i izmamilo suze svih prisutnih u dvorani objavljena priča iz ratnog dnevnika kapetana R BiH Ahmeda Cerića pod nazivom: "Smrt gorskog lava" rahmetli Zame Dučića, komandanta Manevarskog bataljona 101. mt. br., legendarnog heroja rodom iz plavsko-gusinjskog kraja koji je herojski dao svoj mladi život u odbrani Republike Bosne i Hercegovine na Crnorječkoj planini nedaleko od Sarajeva.

Glavni gost ove svečanosti bio je brigadni general Armije R BiH Sulejman Vranj koji je na slikovit način opisao početke stvaranja Armije R BiH počev od jedinica Patriotske lige R BiH, jedinica TO R BiH, do stvaranja Armije R BiH.

Drugi značajan gost je bio dr. Muhamed Šaćirbegović, prvi ambassador BiH u UN i kasnije ministar vanjskih poslova R BiH. Ambasador Šaćirbegović nas podsjetio na period kada se snagom istine branila međunarodno priznata Republika Bosna i Hercegovina. Posebno je ukazao na inertnost i bezdušnost svjetskih sila u UN po pitanju odbrane BiH i bošnjačkog naoroda.

U ime organizatora svečanosti prisutnim se prigodnim govorom obratio prof. Džemo Hot, koji je akcentirao značaj našeg bošnjačkog jedinstva i zajedništva, bez obzira odakle Bošnjaci dolaze.

Dirljivo je bilo vidjeti da u istom stroju daleko od domovine Bosne i Hercegovine koju su nesebično branili 1992-1995. godine ponovo u stroju stoje preživjeli borci Armije i MUP-a R BiH.

Svojim dolaskom posebnu čast su ukazali i delegacije Turske Ambasade i turskih kultirnih asocijacija, predstavnici Albanske zajednice, predstavnici Islamske zajednice Sjeverne Amerike koju je predstavljao predsjednik dr. Bajram ef. Mulić, delegacija bošnjačkog saveza Crne Gore iz New Yorka, džemaata "Plav-Gusinje" New York i makedonski džemaat iz Bronxa.

U kulturnom dijelu programa nezaobilzani su bili ambasadori naše BiH i bošnjačke kulture KUD "Sedef" New York koji svake godine sa ljubavlju i poštovanjem daju svoj doprinos Danu Armije R BiH.

Sjećanja na dan obilježevanja naše Armije R BiH nikad neće nestati među Bošnjacima koji žive u New Yorku i šire na području Sjeverne Amerike.Ostali prilozi:
» DODIK JE SAMO PUKI GLASNOGOVORNIK MRAČNE VELIKOSRPSKE IDEOLOŠKE MATRICE SANU I SPC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. September 2021 19:15
» DR. CERIĆ: RUSKI I KINESKI AMBASADORI OSRAMOTILI SU SE PRED ŽRTVAMA SRPSKOG GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. August 2021 12:48
» BAŠČA DOBROTE
Said Šteta | 16. August 2021 18:14
» ODLAZE MLADI PETNJIČANI ODLAZI MLADOST SJEVERA
Božidar Proročić | 10. August 2021 08:31
» DŽEMKO I SAMIRA DEDOVIĆ - VIŠE OD LJUBAVI
Fahra Kurdija | 29. July 2021 19:53
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» TEŠKO ONOM KOGA DODIK BRANI OD BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. July 2021 14:26
Ostali prilozi istog autora: