Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

SUSRET MUFTIJE DR. NEDŽADA GRABUSA SA LJUBLJANSKIM BISKUPOM ALOJZOM URANOM
Autor: MINAS
Objavljeno: 19. December 2008. 06:12:21

Susret muftije ljubljanskog dr. Nedžada Grabusa i predsjednika slovenske biskupske konferencije biskup magr. Alojz Uran

Biskup Uran i ef. Malanović u sredini muftija dr. Grabus
U četvrtak, 18. decembra 2008. godine, u prostorijama biskupije Ljubljana na Ciril-Metodovom trgu 4, susreli su se muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus i predsjednik slovenske biskupske konferencije biskup magr. Alojz Uran. Susretu su prisustvovali i potpredsjednik Slovenske biskupske konferencije biskup msgr. dr. Anton Stres, generalni sekretar dr. Andrej Saje, zamjenik muftije Ibrahim ef. Malanović i sekretar IZ-e u Sloveniji Nevzet Porić.

Susret ljubljanskih vjerskih lidera


Sugovornici su se složili, da je potrebno u cijelosti poštivati ljudska prava, a posebno prava koja proizlaze iz načela vjerske slobode. To je prije svega pravo posjedovanje odgovarajućih vjerskih objekata. Ljudska prava su općenita i zato važe kako za muslimane koji žive u državama sa većinskim kršćanskim stanovništvom tako i za kršćane koji žive u državama s većinskim muslimanskim stanovništvom.

U modrenom društvu kako muslimani tako i kršćani imamo više zajedničkih zadaća i potreba koje su povezane sa prakticiranjem vjere i vrijednosti koje iz toga proizlaze kao što su, na primjer, očuvanje ljudskog života i porodice.

Predstavnici obje vjerske zajednice zauzeli su se za nastavak međusobnog dijaloga u vidu susreta koji su već bili organizirani u protekloj godini međureligijskog dijaloga.

Važniji susreti bili su: Simpozij o međureligijskom dijalogu na temu prilike i izazovi, 6. maja 2008. godine, na Teološkom fakultetu u Ljubljani kojeg su organizirali Centar za međureligijski došlog iz Teherana u Iranu i Teološki fakultet Univerziteta u Ljubljani.

U Briselu je od 20. do 23. oktobra 3008. godine, bila organizirana evropska konferencija o dijalogu između kršćanstva i islama koju su organizirali Odbor za odnose sa muslimanima u Evropi (CRME) pri Konferenciji evropskih Crkava (CEC) i Savjet evropskih biskupskih konferencija (CCEE). Vrijedno je ispostaviti i prvi katoličko-muslimanski forum koji je nedavno održan u Vatikanu i zajedničku izjavu svih učesnika.

Muftija dr. Nedžad Grabus iskoristio je priliku i biskupu magr. Alojzu Uranu i ostalim katolicima čestitao dolazeće božićne praznike s željom da ih provedu u dobrom zdravlju, veselju i miru.Ostali prilozi:
» DŽEMKO I SAMIRA DEDOVIĆ - VIŠE OD LJUBAVI
Fahra Kurdija | 29. July 2021 19:53
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» TEŠKO ONOM KOGA DODIK BRANI OD BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. July 2021 14:26
» IZLOŽBA O ENVERU MARIĆU SPOJILA UGLEDNE LIČNOSTI MOSTARA
Zlatko Serdarević | 28. June 2021 17:48
» OSVRT NA ZBIRKU KRATKIH PRIČA ,,INICIJALI” KEMALA MUSIĆA
Božidar Proročić | 23. June 2021 17:10
» OSVRT NA KNJIGU "SAVREMENA KNJIŽEVNOST AZERBEJDŽANA“
Božidar Proročić | 19. June 2021 15:12
» ZUMRETA, MUNIRA I KADA – BOSANSKE HEROINE SIMBOLI SU BORBE ZA BUDNU SAVJEST ČOVJEČNSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2021 12:34
» ŠEHIDISKOM KRVLJU NATOPLJENA ZEMLJA HRVATSKA
Ferhat Korajac | 04. June 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora: