Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori upozorava da
ĐUKANOVIĆ I KRIVOKAPIĆ IGNORIŠU DISKRIMINACIJU I OPSTRUKCIJU ZAKONA I KONCEPTA LJUDSKIH PRAVA U CG
Autor: Mr. Aleksandar Saša Zeković
Objavljeno: 18. December 2008. 09:12:21

Mr. Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori
Mr. Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori uputio je pismo predsjedniku Vlade Crne Gore i predsjedniku Demokratske partije socijalista Crne Gore Milu Đukanoviću i predsjedniku Skupštine Crne Gore i predsjedniku Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranku Krivokapiću da učine sve što je potrebno, shodno državnim i partijskim funkcijama, da Podgorica, i Crna Gora u cjelini, budu oslobođeni pojedinaca koji postaju sve ozbiljnija prijetnja vladavini prava i poštovanju ljudskih prava. U pismu se mr. Zeković piše:

Neposredno i putem medija upoznati ste sa slučajem Marijane Maje Mugoše, građanke Podgorice, kojoj lokalni autorieti već danima onemogućavaju da kvalitetno obavlja svoj službenički posao u administraciji glavnog grada.

Neprihvaltljivo je da ignorišete slučaj veoma ozbiljne i otvorene diskriminacije koji testira kapacitete društva u cjelini u pogledu dosljedne primjene propisa i realizacije ljudskih prava u praksi.

Posljednjih dana bili ste preokupirani prioritetima kao što potpisivanje i predaja aplikacije naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Ipak, prije nego zahtjev uopšte bude na dnevnom redu odgovarajućih evropskih struktura, Crna Gora mora nastaviti, mnogo ozbiljnije, da uvjerava evropske prijatelje da je, bez rezerve, u stanju da prihvati i obezbijedi vladavinu prava i funkcionalne institucije koje garantuju i sprovode poštovanje ljudskih prava. Uvjeren sam da Vas ne treba podsjećati da je to preduslov dobijanja statusa zemlje kandidata i otvaranja pregovora sa njom.

Članstvo u EU podrazmijeva razvijenost politika i prakse jednakih mogućnosti i spriječavanja i sankcionisanja svakog oblika diskriminacije. Apliciranje za članstvo podrazumijeva i činjenicu da se društvo oslobodilo moćnih pojedinaca i centara moći koji onemogćavaju primjenu Zakona i vladavinu prava.

Primjer Marijane Maje Mugoše pokazuje sve slabosti našeg društva i razobličava evidentnu demagošku i retoričku posvećenost EU integracijama. Ovaj primjer pokazuje da moćnim pojedincima u Crnoj Gori, gotovio niko, pa ni Zakon, ne mogu ništa.

Uz sve Vaše zasluge za obnovu i konsolidaciju države ja Vas direktno smatram odgovornim za slučaj Marijane Mugoše zato što se ta ista država još uvijek prepoznaje i doživljava kao partijska tvorevina i svojina.

Ipak ovo Vam je jedinstvena prilika da se na konkretnom primjeru založite i pokažete spremnost za oslobađanje Crne Gore i njenih institucija od partijskog nasljeđa i moćnih pojedinaca.

Od Vas gotovo svi, bez razlike, očekujemo da učinite sve što je potrebno, shodno državnim i partijskim funkcijama, da Podgorica, i Crna Gora u cjelini, budu oslobođeni pojedinaca koji postaju sve ozbiljnija prijetnja vladavini prava i poštovanju ljudskih prava. I pored izuzetno snažne podrške koju imate u javnosti jednostavno nemate mandat da ignorišete takva ponašanja i potpunu opstrukciju zakona i koncepta ljudskih prava.

Takođe Vas molim da Vaše lične i partijske kontakte i mogućnosti iskoristite i u pravcu apelovanja na gradonačelnika Podgorice dr Miomira Mugošu da Marijanu, njenu familiju, prijatelje i javnost poštedi kvalifikovanja po ličnoj osnovi i opravdavanja cijelog slučaja njenim ličnim razlozima i doživljenim situacijama koji su po njemu navodno izvorište ovog problema, stoji u pismu mr. Aleksandar Saša Zekovića, istraživača kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori.Ostali prilozi:
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
» VUČIĆ - ERDOGAN O BIH I INTEGRITETU RS UNUTAR BIH
Vijesti.ba | 18. January 2022 18:02
» O DRŽAVNOJ IMOVINI NEMA ŠTA DA SE PREGOVARA!
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 17:40
» VELIKA AKCIJA BOSANSKOHERCEGOVAČKE DIJASPORE U KANADI
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 12:49
» BUĐENJE JASMINA DURAKOVIĆA DA SE GLASNIJE I ŽEŠĆE BORI ZA SEKULARNU I GRAĐANSKU BOSNU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. January 2022 14:36
» KOSOVO: U PRIZRENU ODRŽAN MARŠ PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Anadolu Agency (AA) | 16. January 2022 13:20
Ostali prilozi istog autora: