Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Bošnjaci Kosova: Nominacije za Savjetodavno vijeće zajednica
ĆERIMU BAJRAMIJU IZ PRIZRENA - 44 PODRŠKE
Autor: Refki Alija
Objavljeno: 10. November 2008. 08:11:36
Sa održanog satanka u Prizrenu

Detalj sa sastanka u Centru za integraciju manjina u Prizrenu
U prostorijama Centra za integraciju manjina u Prizrenu u subotu 8. novembra ove godine održan je drugi krug konsultacija predstavnika bošnjačkih nevladinih organizacija za članove Savjetodavnog vijeća zajednica (SZV), ispred ove manjine, odnosno njihovih udruženja.

Ovo tijelo je predviđeno Ustavom Kosova i zakonima, a statut o njegovom funkcionisanju je donijet dekretom predsjednika Kosova dr. Fatmira Sejdijua, pri čijoj kancelatriji će i funkcionisati.
NGO Ecmi (Evropski centar za intergraciju manjina) iz Prištine, dobio je mandat od predsjednika da organizuje proceduru nominacija u dogovoru sa predstavnicima nevladinog sektora iz manjinskih zajednica. Pošto su to u međuvremenu odradili sa predstavnicima drugih zajednica, učinili su to i sa bošnjačkom u dva navrata: 23. oktobra prvu sesiju u Prištini i ovu današnju u Prizrenu.

Na prijethodnom skupu je postignut dogovor učesnika da putem e-maila Ecmi-ja NVO-i kao i relevantni pojedinci, ali prije svega udruženja, ponude svoje kandidate za potencijalne članove SVZ ispred bošnjačke zajednice kojoj pripadaju tri mjesta, s tim što po statutu jedno mjesto može pripasti predstavniku ovoga naroda u Parlamentu Kosova, dakle poslaniku.

Gotovo dvije nedjelje su putem elektronske pošte u Ecmi-ju stizale nominacije, o kojima su paralelno obavještavani i zainteresovani kandidati, odnosno udruženja. Nominovano je čak 14 Bošnjaka za predstavnička mjesta koja sljeduje bošnjačku zajednicu u ovom budućem tijelu pri kancelariji predsjednika Kosova, i to iz Prizrena, Dragaša i Peći.

Ubjedljivo najveći broj prijedloga, ukupno 44, dobio je Ćerim Bajrami, iz NVO “Selam”, a iza njega su Mehmed Ćeman i Mustafa Balje sa po 12 podrški od nevladinih organizacija, pojedinaca i medija na bosanskom jeziku, ali i od drugih značajnih ličnosti i institucija izvan Kosova. Ostali su dobili po nekoliko glasova.

Pošto su na skupu pobrojane podrške od strane predstavnika Ecmi-ja, poslije rasprave i dogovoranja oko daljnje procedure, još nekoliko prijedloga je dato od strane učesnika koji nisu e-mailom poslali podršku kandidatima.

Istaknuta je javno konačna lista i kazano da će prvih šest imena biti proslijeđena predsjedniku Kosova za daljnju proceduru!

Kako je i ovom prilikom rečeno, Savjetodavno vijeće je stalno tijelo koje će se sastajati da raspravlja o potrebama i stavovima zajednica. Pogotovo o onim pitanjima iz zakonodavne sfere i ostalih oblasti i nadležnosti koje se direktno tiču zajednica i njihovih ustavom i zakonima zagarantovanih prava. Što se tiče udruženje, jedna od ingerencija jeste i rasprava o projektima važnim za funkcionisanje kulturnog, obrazovnog i informativnog života neke od manjinskih zajednica posebno, ili sve zajedno.

Savjetodavno vijeće zajednica funkcionisaće kao nezavisno tijelo u sklopu Kabineta predsjednika Kosova, on njime predsjedava ali u ključnim odlukama Viječa ne učestvuje.
To će biti mehanizam za povećanje sposobnosti zajednica da sudjeluju u političkom, ekonomskom i društvenom životu. U Vijeću ce biti zastupljeni i predstavnici Vlade, odnosno ministrstva u cijoj su nadležnbosti i pitanja od interesa zajednica, čime će se omogućiti da obje strane budu u mogućnosti da redovno razmjenjuju stavove među sobom.
Osim toga prestavnici zajednice će imati pravo uvida na samom početku zakonodavnih inicijativa za izradu pravila, programa i vladinih troškova namijenjenim pitanjima koje se tiču njihovih zajednica.

Ovo Vijeće, u koje ce ući pripadnici svih zajednica koje žive na Kosovu, ćinice 70 odsto pripadnika iz nevladinog sektora (ili političkog, ali samo trećine boja predstavnika) zajednica a ostalo iz vladinog sektora, može pokrenuti i zakonodavne inicijative u vezi sa pitanjima koje se tiču zajednica.

Istaknuto je da se, bez obzira na proceduru koja je predviđena Statutom, a koja će u punoj implementaciji biti primijenjena u narednom mandatu Vijeća, sada radi na njegovom konstituisanju po ovom modelu, ali i da će njegov mandat u prvom sazivu biti godinu dana.

Pored bošnjačke zajednice za koju su predviđenaj tri predstavnika, isti broj imaju i Turci, kao i Romi/Aškalije/Egipćani, za Srbe je predviđeno pet mjesta, i iz Gore dva.Ostali prilozi:
» BOLNI ODLAZAK ADMIRA MULAMEKIĆA (1992-2021)
Božidar Proročić | 15. May 2021 15:46
» ŠTAMPAN TREĆI SVEZAK KNJIGE „JA SAM GOVORIO“
Bošnjaci.Net | 06. May 2021 15:16
» NAŠI ŠEHIDI ZAHID-EF. I NERMIN MAKIĆ
Haris Hojkurić | 02. May 2021 22:12
» DŽEMAL DACIĆ - PROFESOR I PEDAGOG
Božidar Proročić | 25. April 2021 22:59
» ODLAZAK ROŽAJSKOG I SANDŽAČKOG VELIKANA
Ismet Dedeić | 22. April 2021 16:14
» INTERNO RASELJENA LICA U AZERBEJDŽANU
Božidar Proročić | 19. April 2021 15:03
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: SRETAN NAM ULAZAK U RAMAZANSKU OAZU MIRA I SKRIVENIH RADOSTI DUŠE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 16. April 2021 15:06
» DUBROVNIK GRAD NABOŽIĆKI
Eset Muračević | 13. April 2021 18:32
» DAN GRADA SARAJEVA
B.net | 06. April 2021 13:39
» DR. DAMIR ŠEHOVIĆ - POSVEĆENOST NAUCI I OBRAZOVANJU
Božidar Proročić | 04. April 2021 17:09
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
Ćerim Bajrami | 31. March 2021 18:59
» PUTEVIMA POEZIJE I STAZAMA SLOBODE BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 24. March 2021 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» PONOSNO NOSIMO IME BOŠNJAK
29. September 2008 16:42
» BOSNA IM U DUŠI
01. September 2008 13:23