Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Na Kosovu svečano obilježen Dan Bošnjaka
PONOSNO NOSIMO IME BOŠNJAK
Autor: Refki Alija
Objavljeno: 29. September 2008. 16:09:13
Naš foto-objektiv na svečanosti povodom Dana Bošnjaka na Kosovu
Kliknite na sliku za uvećati

Rasim Demiri predvodi hor ilahija i kasida

Razigrana mladostOrhan Šahmanović u Prizrenu
U Domu kulture "Djemajli Beriša" u Prizrenu u nedjelju 28. septembra održana je Svečana akademija povodom Dana Bošnjaka Kosova.

Pored političkih predstavnika Bošnjaka, skupu se u ime premijera Kosova obratio Mahir Jagdžilar, ministar za životnu sredinu u prostorno planiranje.

“Ovom prilikom želim da isteknem da je bošnjačka zajednica dobro integrisana i aktivna je zajednica koja ima svoje predstavnike u svim strukturama institucija Republike Kosovo. U tom smislu želim da prenesem da će Vlada Kosova i dalje podžravati i ohrabrivati afirmaciju bošnjačke zajednice. U narednom periodu će naročito biti posvećena pažnja na relaciji projekata iz oblasti obrazovanja, kulture, zdravlja i infrastrukture“ – kazao je između ostalog ministar Jagdžilar.

Kliknite na sliku za uvećati

Ponosno nose bajrak bošnjaštva


Džezair Murati, poslanik kosovskog parlamenta iz redova bošnjačke koalicije VAKAT osvrćući se na ovaj datum između ostalog je kazao:

“28. i 29. septembra 1993. godine uz prisustvo hiljadu vodećih intelektualaca, kulturnih djelatnika i političkih predstavnika iz Bosne i Hercegovine u Sarajevu je održan Svebošnjački sabor na kojem je jednoglasno prihvaćena inicijativa akademika dr. Muhameda Filipovića, književnika rahmetli Alije Isakovića i dr., da se vrati ime Bošnjak, a naziv “musliman” ostane u upotrebi u domenu konfesionalne oznake tj. da označava pripadnike Islama. Bošnjačke institucije u Sandžaku, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Makedoniji na međunaroodnom skupu “Bošnjaštvo i Sandžak” održanom 1. i 2. marta 1996. godine, nakon Dejtonskog sporazuma (u organizaciji Matice Bošnjaka Sandžaka) potvrdile su odluke Svebošnjačkog sabora u Sarajevu i time su svi do tada "Muslimani" dobili pravo da se zovu imenom – Bošnjak“.

I njegov koalicioni partner, Sadik Idrizi, bivši ministar zdravlja a sada poslanik kosovskog parlamenta obraćajući se prisutnima je istakao:

“Ponekad kažu ne znate vi šta ste na ovim prostorima. Međutim, mi smo uvijek odgovarali i kada smo se izjašnjavali kao "neopredjeljeni", znali smo šta smo. Nismo htjeli da prihvatimo ono što su drugi željeli. Onda smo govorili u jednom trenutku možda ne znamo šta smo, ali jako dobro znamo što nismo. To je, međutim, bilo nekad - danas znamo šta smo. Mi smo Bošnjaci i ponosni smo na to”!

Ovim povodom je g. Usmen, zamjenik ministra za obarzovanje nauku i tehnologiju Kosova za Bošnjaci.Net je izjavio:

“Treba se doživjeti ovaj dan koji se prvi put organizuje na Kosovu. Organizuju ga sami Bošnjaci uz podršku svih kosovskih institucija. Ovom prilokm želim da čestitam naš praznik Dan Bošnjaka Kosova. Ovo je prvi put da u nezavisnoj državi slavimo ovaj dan kao dokaz, kao potvrdu da smo jači, da smo zdravi, da znamo i umijemo držati institucije i slaviti naše dane“.

Orhan Šahmanović, sekretar crnogorskog ministarstva za zaštitu ljudskih i manjinskih prava bio je oduševljen:

“Odušljeven sam današnjim skupom u Prizrenu i srećan sam što su Bošnjaci tako organizovani. Priroda posla mi daje da posjećujem sve krajeve gdje žive Bošnjaci i još nisam vidio ovakvu organizovanost Bošnjaka kao ovdje u Prizrenu“.

Bošnjaci na Kosovu imaju osnovne i srednje škole na bosanskom jeziku, kao i Edukativni i Fakultet za biznis u Prizrenu, odnosno Peći.

Na osnovu Ustava Kosova u opštinama gdje žive Bošnjaci, a najviše ih ima u Prizrenu, Dragašu, Peći, Istoku i južnom dijelu Kosovske Mitrovice, bosanski jezik je priznat kao zvanični jezik.

Imaju sedam političkih partija, pet poslanika u Skupštini Kosova, kao i odbornike u Opštinskim skupštinama. Trenutno imaju dva zamjenika ministara i više savjetnika. U Prizrenu, Dragašu i Peći potpredsjednici opština su Bošnjaci.

Zakon o praznicima Kosova usvojen je 28. maja ove godine.Ostali prilozi:
» BOLNI ODLAZAK ADMIRA MULAMEKIĆA (1992-2021)
Božidar Proročić | 15. May 2021 15:46
» ŠTAMPAN TREĆI SVEZAK KNJIGE „JA SAM GOVORIO“
Bošnjaci.Net | 06. May 2021 15:16
» NAŠI ŠEHIDI ZAHID-EF. I NERMIN MAKIĆ
Haris Hojkurić | 02. May 2021 22:12
» DŽEMAL DACIĆ - PROFESOR I PEDAGOG
Božidar Proročić | 25. April 2021 22:59
» ODLAZAK ROŽAJSKOG I SANDŽAČKOG VELIKANA
Ismet Dedeić | 22. April 2021 16:14
» INTERNO RASELJENA LICA U AZERBEJDŽANU
Božidar Proročić | 19. April 2021 15:03
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: SRETAN NAM ULAZAK U RAMAZANSKU OAZU MIRA I SKRIVENIH RADOSTI DUŠE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 16. April 2021 15:06
» DUBROVNIK GRAD NABOŽIĆKI
Eset Muračević | 13. April 2021 18:32
» DAN GRADA SARAJEVA
B.net | 06. April 2021 13:39
» DR. DAMIR ŠEHOVIĆ - POSVEĆENOST NAUCI I OBRAZOVANJU
Božidar Proročić | 04. April 2021 17:09
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
Ćerim Bajrami | 31. March 2021 18:59
» PUTEVIMA POEZIJE I STAZAMA SLOBODE BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 24. March 2021 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNA IM U DUŠI
01. September 2008 13:23