Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BOŠNJAČKI SAVJET OPTUŽIO POLICIJSKU AKADEMIJU ZA DISKRIMINACIJU
Autor: Mina (CG)
Objavljeno: 16. September 2008. 07:09:59
Bošnjački savjet Crne Gore zatražio je juče od Upravnog odbora Policijske akademije Danilovgrad da poništi rezultate prijemnog ispita, jer nije obavljen u skladu sa navodima iz konkursa.
Prijemni ispit za upis na Policijsku akademiju polagalo je 26 kandidata bošnjačko-muslimanske nacionalnosti, ali je testove prošao samo jedan.
Bošnjački savjet zatražio je od Upravnog odbora Akademije da sankcioniše diskriminatorsko ponašanje, smijeni odgovorne za takvo ponašanje i preispita rezultate prijemnih ispita prethodnih godina, jer su „ove pojave prisutne duže vrijeme na akademiji“.
- U očekivanju da ćete ove navode shvatiti krajnje ozbiljno i da ćete preduzeti sve iz domena vaše nadležnosti da koliko toliko sanirate ovu drastičnu manifestaciju nacionalšovinizma i diskriminacije, obavještavam Vas da će Bošnjački, a pretpostavljam i ostali savjeti manjinskih naroda istrajavati na tome da se ovakve pojave ne ponavljaju i da se poštuju elementarne ljudske i zakonske norme - naveo je predsjednik Savjeta Šerbo Rastoder.
On vjeruje da će Upravni odbor akademije biti obaviješten koliko su poštovani međunarodni standardi pošto o tome Bošnjački savjet obavijesti nadležne međunarodne institucije.
Rastoder je kazao da su u Savjetu više nego neprijatno iznenađeni rezultatima prijemnog ispita, navodeći da je u konkursu bilo navedeno da će "prilikom prijema pri jednakim rezultatima prednost imati pripadnici manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori", što je trebalo da obezbijedi poštovanje uslova koji je postavila međunarodna zajednica.
- Prijemni ispit je obavljen tako da čini osnovanim mišljenje da su rezultati konkursa bili krajnje diskriminatorski prema pripadnicima manjinskih naroda u Crnoj Gori. Tako je od 26 lica bošnjačko-muslimanske nacionalnosti, koji su se prijavili na konkurs, primljeno samo jedno, i to poslije uložene žalbe i na intervenciju pojedinaca upućenih u neregularnosti koje vladaju na Akademiji - rekao je Rastoder.
On je naveo da u Savjetu ne sumnjaju da su isti "kriterijumi" vladali i za pripadnike ostalih manjinskih naroda u Crnoj Gori, ali da su najdrastičniji primjeri vezani za bošnjačko-muslimanske kandidate.
- Dokazi tome su činjenice da je najveći broj kandidata eliminisan na psiho-testu koji je bio organizovan na kraju, pošto su bili poznati rezultati iz ostalih ispita. Činjenica da je ovaj test bio na kraju, umjesto na početku, što bi bilo logično, dodatno pojačava sumnju u rad komisije za prijem - ocijenio je Rastoder.
On tvrdi da je „nekim od kandidata otvoreno rečeno da je sve u redu ali da im ime ne valja, dok postoje indicije da su rezultati zdravstvenih pregleda krivotvoreni jer su pojedinci eliminisani zbog zdravstvenih smetnji za koje je pregledom kod neutralnih institucija utvrđeno da ne postoje“.
- I da nije ovih teško kompromitujućih činjenica dovoljno je pogledati ukupne rezultate prijemnog ispita i shvatiti da je Crna Gora još daleko od tolerantne multietničke zajednice i da je u tom smislu, njen središnji represivni organ, policija, ovim činom jasno pokazala šta misli o preporukama OEBS-a ili o parolama vladajuće elite - zaključio je Rastoder.Ostali prilozi:
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora:
» HOĆE LI MOMIR PROGOVORITI?
11. October 2010 23:13