Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

VIDEO SNIMAK: Konačno krvnik iza brave haškog Tribunala, sutra pred sudijom
ZLOČINAC KARADŽIĆ IZRUČEN TRIBUNALU U HAAGU
Objavljeno: 30. July 2008. 05:07:04

Njegovo hapšenje je izuzetno značajno za žrtve, koje su predugo morale čekati na ovaj dan, rekao je Bramerc
Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serž Bramerc (Serge Brammertz) izjavio danas novinarima u Hagu da je prvo pojavljivanje uhapšenog haškog optuženika Radovana Karadžića predviđeno za sutra poslijepodne.

"Radovan Karadžić danas je prebačen u pritvor Haškog tribunala (ICTY) nakon što je bio u bjekstvu više od 13 godina. Karadžić, koji je uhapšen u Srbiji 21. jula, prebačen je u Pritvorsku jedinicu UN u Hagu", kazao je Bramerc, prenosi Tanjug.

Njegovo hapšenje je izuzetno značajno za žrtve, koje su predugo morale čekati na ovaj dan, rekao je Bramerc dodajući da je ovo hapšenje bitno i za međunarodnu pravdu.

"Karadžić, bivši lider bosanskih Srba, biće izveden na suđenje za zločine počinjene tokom sukoba u BiH početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Optužen je za najteže zločine po međunarodnom pravu, za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratne zločine", rekao je glavni tužilac.

Dodao je da se Karadžiću, između ostalog, na teret stavlja etničko čišćenje nesrba iz velikih područja BiH, kroz izvršenje zločina koji se navode u optužnici.

"Karadžić se, takođe, tereti za genocid zbog ubistva blizu 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana (Bošnjaka) u Srebrenici 1995. godine. Prema optužnici, Karadžić se takođe tereti za odgovornost za dugotrajnu kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja po civilnim područjima Sarajeva", kazao je Bramerc.

Izručivanje zločinca (FoNet)

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo trenutno revidira optužnicu, koja je posljednji put mijenjana 2000. godine.

"Osiguraćemo da optužnica osigurava trenutnu sudsku praksu, činjenice koje je Sud već ustanovio i dokaze prikupljene u posljednjih osam godina", istakao je on.

Bramerc je kazao da će optužbu izložiti na najefikasniji mogući način, uz poštivanje prava na odbranu.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske, haški optuženik Radovan Karadžić, izručen je jutros nešto poslije sedam sati u pritvorsku jedinicu haškog Tribunala u Ševeningenu.

Karadžić je prebačen sa aerodroma u Roterdamu, najvjerovatnije u jednom od dva crna kombija koji su viđeni kako prolaze kroz kapiju pritvorske jedinice, ispred koje ga je čekalo više desetina televizijskih i novinarskih ekipa.

Karadžića danas očekuje upoznavanje sa komandirima, koji će mu predstaviti proceduru u pritvoru i njegova prava, a potom će biti obavljen i medicinski pregled.

Zatim će ga obići pretstavnici sekretarijata Tribunala i upoznati ga sa načinom na koji funkcioniše taj sud namjenjen optuženim za ratne zločine počinjene tokom 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije.

Oni će Karadžiću pretstaviti statut Tribunala, kao i načine na koje može da se brani tokom procesa, sam ili uz angažovanje stručnog branioca.

Po statutu Tribunala ne postoji rok u kome bi Karadžić, pošto bude izručen Tribunalu, morao da se pojavi pred sudskim vjećem kako bi se izjasnio o krivici, ali je u praksi to prva sedmica od dana izručenja.

Rano jutros u Beogradu je potvrđeno da Karadžića transportuju u Hag.

Kolona vozila, a u jednom od njih se nalazio Karadžić, u tri sata i 45 minuta napustila je zgradu Okružnog suda u Beogradu.

Tri džipa sa zatamnjenim staklima i uključenim rotacionim svjetlima, izašla su iz dvorišta zgrade Okružnog suda i uputili se ka naselju Konjarnik, a odatle na auto-put.

Helikopterom u pritvor

B92: Radovan Karadžić prebačen je u Roterdam avionom Vlade Srbije, a odatle u pritvor u Sheveningenu helikopterom.
U 7.45 sletio je jedan helikopter u dvorište, dok je još jedan nastavio da oblijeće pritvorsku jedinicu. Bivši predsjednik Republike Srpske je jutros poslie četiri sata odletio avionom Vlade iz Beograda, koji je sletio oko 6.30 u Roterdam.
Prvobitno je jutros javljeno da su dva džipa sa zatamnjenim staklima ušla u 7.07 u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu i tada se vjerovalo da je u jednom od njih bio Radovan Karadžić.
Izvještač B92 iz Haga razgovarao je sa novinarima stranih medijskih kuća, ali i sa mještanima Haga u vezi s dolaskom Radovana Karadžića.
Proteklih sedam dana veliki broj novinarskijh ekipa nalazio se ispred ulaza u pritvor u Sheveningenu. U očekivanju izručenja Radovana Karadžića ispred zatvora uvedena su dežurstva za kamermane, koja su trajala puna 24 sata. Međutim, pravo uzbuđenje nastalo je u noći između utorka i srede.
Dolazak Karadžića nisu očekivali samo novinari, već i stanovnici iz okolnih zgrada. Njima nisu smetali novinari koji su 24 sata dnevno boravili ispred zatvora.
Među onima koji su željeli da prisustvuju historijskom trenutku kada Radovana Karadžića privode u Haški sud bio je i Hamo Suljanović iz Tuzle. Iako je bio na odmoru, shvatio je šta se dešava i odlučio da ne propusti priliku da vidi dovođenje Karadžića.
Tokom cijele noći gužva ispred pritvorske jedinice Tribunala povećavala se iz sata u sat. Pred jutro, kada je stigla informacija da je avion sa Karadžićem krenuo put Holandije, ispred zatvora bilo je tridesetak televizijskih ekipa i veliki broj novinara drugih medija.
Nakon što je helikopter koji je vozio Karadžića sletio, novinari su lagano počeli da se razilaze jer je njihov posao ispred pritvora time bio završen.

Hronologija izručenja

Kolona automobila napustila je jutros oko tri sata i 45 minuta zgradu Okružnog suda u Beogradu, u čijoj je pritvorskoj jednici bio Radovan Karadžić.
Reporteri Tanjuga sa lica mjesta javili su da su tri džipa sa zatamnjenim staklima i uključenim rotacionim svjetlima izašla iz dvorišta zgrade Okružnog suda i uputili se ka naselju Konjarnik, a odatle na autoput.
Ubrzo potom, 15-tak minuta kasnije, na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" stigla su četiri džipa, sa zatamnjenim staklima, javio je Tanjugov reporter.
Istražni sudija Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Milan Dilparić saslušao je uhapšenika u noći između ponedjeljka i utorka, 22. jula, i donio rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Tribunalu.
Rok za žalbu na to rješenje, koju po zakonu razmatra vanraspravno krivično vijeće, istekao je u ponoć u petak, 25. jula, a žalba se do tog roka mogla poslati i poštom.
Karadžićev advokat Svetozar Vujačić, međutim, nije želio da potvrdi da li je uopšte, kada i odakle uputio žalbu. Sud je čekao dva dana "razumnog roka" da pošta stigne. Pošto žalbe nije bilo, stekli su se uslovi da Ministarstvo pravde donese rješenje o izručenju.
Ranije tokom noći između utorka i srijede, dva džipa viđena su da izlaze iz Specijalnog suda, a demantovane su medijske špekulacije da je Karadžić već u Hagu.
Ispred Specijalnog suda u Beogradu, gdje je Karadžić bio u pritvoru, oko ponoći nalazio se veliki broj novinara koji su čekali da snime odlazak Karadžića na aerodrom. Jedino što su novinari primjetili jeste da su poslije 21 sat pripadnici Žandarmerije dobili naredbu da stave šljemove. Međutim, i ta naredba je povučena oko ponoći.
Eventualna žalba Karadžićevog advokata bila je posljednja proceduralna prepreka da se Karadžić nađe u Sheveningenu.
Karadžićev advokat nije ni potvrdio niti demantovao navode da je žalba poslata iz inostranstva kako bi duže putovala, dok domaći zakon ne propisuje koje je najduže vrijeme koje sud može da čeka da žalba stigne.

Karadžić sutra pred sudijom

Kako saznaje "Dnevni avaz", ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je jutros iz Beograda prebačen u pritvorsku jedinicu Sheveningen, sutra u 16 sati prvi puta će izaći pred sudiju Haškog tribunala Alfonsa Orija (Alphons Orie).
U prvom pojavljivanju, durmitorski monstrum, prema pravilima Tribunala može i odložiti izjašnjavanje o krivici za 30 dana. Prema onome što su u Beogradu najavili njegovi pravni zastupnici, krvnik će to najvjerovatnije i učiniti.

Optužnica: Zločini protiv nesrpskog stanovništva

Pod pritiskom međunarodne zajednice i na insistiranje Slobodana Miloševića i ostalih lidera bosanskih Srba, 30. juna 1996. Karadžić je prenio predsjednička ovlašćenja u Republici Srpskoj na tadašnju potpredsjednicu RS Biljanu Plavšić, povukao se sa mjesta predsjednika SDS-a i iz javnog života.
Od tada se krio. Uhapšen je u Beogradu sa lažnim identitetom Dragana Davida Dabića i bavio se alternativnom medicinom.
Radovan Karadžić je optužen pred Haškim tribunalom za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Bonjacima, Hrvatima i ostalim civilima nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata.
U optužnici se navodi da je Karadžić, dejstvujući sa drugima između 1992. i 1995. godine, počinio zločin sa ciljem obezbjeđivanja kontorole u područjima BiH koja su bila proglašena dijelom Republike Srpske i znatno smanjio tamošnje nesrpsko stanovništvo.
Radi ostvarivanja takvog cilja, Karadžić i ostali počinili su zločine kako bi primorali nesrbe da napuste ta područja, prognali one koji nisu bili voljni da odu i ostale ubili, navedeno je u dopisu iz Haga.
Karadžić je optužen za genocid, za ubistvo oko 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka, u Srebrenici 1995. U optužnici se tvrdi kako je Karadžić također počinio genocid, kažnjavanja i ostale zločine kada su snage pod njegovom komandom ubile nesrbe tokom i poslije napada na gradove širom BiH, da je zarobljavao hiljade nesrba i prebacivao ih u logore, zatvoreničke objekte koje su ustanovile vlasti bosanskih Srba.
U tim logorima su snage pod Karadžićevom komandom ubijale, mučile, loše postupale i seksualno zlostavljale nesrbe, navodi se dalje u optužnici.
U optužnici, također, stoji da je Radovan Karadžić odgovoran za trogodišnje bombardovanje i snajpersko gađanje civila u Sarajevu koje je dovelo do ubistva i ranjavanja hiljada osoba, uključujući i mnoge žene i djecu...

BRAMERC: "ŽRTVE SU PREDUGO ČEKALE OVAJ DAN"
Glavni tužilac Haškog tribunala ne sumnja da će njegov tim učiniti sve što je u njegovoj moći da osigura osuđujuću presudu za Radovana Karadžića, kako bi "žrtve videle da je pravda izvršena". Međutim, dodaje, krajna odluka o tome je na sudijama, javlja Sense.

Četiri sata nakon što je Radovan Karadžić smješten u Pritvorsku jedinicu UN, glavni tužilac Serž Bramerc /Serge Brammertz/ je obraćajući se novinarima njegovo hapšenje i transfer u Hag ocenio "izuzetno značajnim za žrtve, koje su morale predugo da čekaju na ovaj dan". Dodao je da je taj događaj važan i za međunarodnu pravdu, jer "jasno pokazuje da nema alternative hapšenju bjegunaca i nema sigurnih skrovišta gdje bi se mogli skloniti" optuženi za najteže ratne zločine.

Ukazujući da se Karadžić tereti za upravo takve – najteže zločine u međunarodnom pravu – Bramerc je naveo neke od njih: etničko čišćenje nesrba sa velikih područja BiH, terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva i genocid u Srebrenici. Tužilaštvo trenutno analizira Karadžićevu optužnicu, posljednji put izmijenjenu 2000. godine, kako bi osiguralo da ona u potpunosti odražava važeće pravo, sudsku praksu, činjenice koje su utvrđene na prijethodnim suđenjima kao i dokaze do kojih je došlo u posljednjih osam godina.

Suđenje Karadžiću će, smatra Bramerc, biti "veoma složeno" i tužilaštvo će morati da predoči veliku količinu dokaza i osigura svjedočenje značajnog broja svjedoka. Na pitanje šta će učiniti da se ne ponovi ono što se dogodilo na suđenju Slobodanu Miloševiću, Bramerc je odgovorio da Tribunal "uči na svom iskustvu" i da će u prezentaciji svog slučaja nastojati da uvede što više pisanih dokaza i činjenica presuđenih na prethodnim procesima, kako bi se smanjio obim dokaza.

Glavni tužilac ne sumnja da će njegov tim učiniti sve što je u njegovoj moći da osigura osuđujuću presudu za Radovana Karadžića, kako bi "žrtve vidjele da je pravda izvršena". Međutim, dodao je, krajna odluka o tome je na sudijama.

I u izjavi koju je na početku pročitao i u odgovorima na novinarska pitanja, Bramerc je odao priznanje srpskim vlastima na uspješnoj akciji lociranja i hapšenja Karadžića, izražavajući nadu da će značajan napredak u saradnji Srbije sa Tribunalom do kojeg je došlo u posljednjih mjesec dana – izražen hapšenjima Stojana Župljanina i Radovana Karadžića – dovesti i do skorog hapšenja preostale dvojice bjegunaca od međunarodne pravde: Ratka Mladića i Gorana Hadžića.


  Dossier: Zločinac Radovan Karadžić
» PRAVDA JE ZAKASNILA, ALI NIJE OPOVRGNUTA, U BOSNI
David Scheffer | 26.03.2016 13:25
» NASTAVLJA SE UTAKMICA ZLA
Said Šteta | 26.03.2016 01:07
» KOLEKTIVNA ODGOVORNOST POSTOJI
Vijesti.ba | 25.03.2016 17:08
» PRESUDA NIJE PRAVEDNA, ALI IMA I GORE OD TOGA
Abdullah ef. Hodžić | 25.03.2016 16:42
» HAŠKI TRIBUNAL UVRIJEDIO ŽRTVE GENOCIDA
Elmedina Muftić | 25.03.2016 06:34
» PORUKA BOŠNJACIMA: UPAMTITE DAN PRESUDE KARADŽIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25.03.2016 06:12
» GOSPODIN SMRT
Nedžad Ahatović | 23.03.2016 19:16
» UVODNA RIJEČ BEZ KRVNIKA
| 03.11.2009 12:05
» PENTAGON STOJI IZA DOGOVORA O KARADŽIĆEVOM IMUNITETU
Nidžara Ahmetašević, BIRN | 08.08.2008 18:53
» KRAJ NACIONALISTIČKIH ILUZIJA
B.net | 27.07.2008 06:40
» MONSTRUM S PALA NIJE PREKASNO UHAPŠEN
Šemso Agović | 24.07.2008 09:17
» PRIČA O DRAGANU DABIĆU
Erna Mačkić, BIRN | 24.07.2008 08:56
» SRBIJA POD PRITISKOM ZBOG MLADIĆA
Fena | 23.07.2008 18:33
» DOBRO IZREŽIRANA (TEMPIRANA) AKCIJA
Mr. Haris Alibašić | 23.07.2008 12:58
» KARADŽIĆ IMA MNOGO TOGA DA ODGOVORI, ALI IMA I MNOGO TOGA DA KAŽE
Ambassador Muhamed Sacirbey | 22.07.2008 19:17
» VEKARIĆ: KARADŽIĆ U HAGU ZA VIKEND
Tanjug | 22.07.2008 12:47
» PJESNIK ČIJI SU STIHOVI PALILI GRADOVE
Ahmed Salihbegović | 22.07.2008 12:35
» TRAČAK NADE
Thorsten Denkler | 22.07.2008 08:03
» UHAPŠEN JE BALKANSKI HITLER
Dr. Ahmed Pašić | 22.07.2008 06:25
» UHAPŠENO ĐUBRE - KARAVANA PROLAZI
Željko Milićević | 22.07.2008 05:28
» UHAPŠEN ZLOČINAC RADOVAN KARADŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21.07.2008 15:50

Ostali prilozi:
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05