Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
Hakija Mujčin donira još dvadeset hiljada dolara za kolibarsku džamiju
2. AVGUSTA OTVORENJE DŽAMIJE U KOLIBAMA GORNJIM
Procitaj komentar
Autor: Jasmina Matinjanin
Objavljeno: 24. June 2008. 08:06:36
Džamija u Kolibama Gornjim /općina Bosanski Brod/ srušena je do temelja 1992. godine, a njena ponovna gradnja započeta je deset godina kasnije, u proljeće 2002. godine. Danas se ovaj vjerski objekat u Kolibama nalazi u završnoj fazi gradnje.

Građevinski odbor za obnovu džamije ovih dana intenzivirao je svoje aktivnosti da se džamija svečano otvori i preda na upotrebu vjernicima još ovog ljeta. Na sastancima Odbora koji se sada događaju svaka tri dana, koordiniraju se aktivnosti kako bi se stiglo do ovog cilja.
Džamija se svakako ne bi mogla otvoriti ovoga ljeta bez novih materijalnih sredstava, a novi optimizam Kolibarcima ponovo je stigao iz Kanade. Naime, opet su najveći donatori dosadašnjeg dijela gradnje, Hakija i Hajrija Mujčin odlučili da značajno pomognu nastavak radova. Sa novom donacijom od dvadeset hiljada dolara Hakija i Hajrija Mujčin odlučili su da pomognu da se ovaj objekat dovrši. Tako je njihov prilog gradnji džamije u Kolibama za ovih šest godina gradnje dostigao sedamdeset i tri hiljade dolara, što predstavlja izuzetan znak plemenitosti ove porodice.
Treba reći da u historiji Koliba Gornjih nije doživljeno da je neka osoba ili porodica tolikim novčanim sredstvima pomogla neki projekat.

Općina Bosanski Brod je spremna da pomogne završetku gradnje ovog objekta, a postoji spremnost samih građana Koliba da svojim prilozima pomognu da se sakupi dovoljno sredstava za završetak gradnje cjelokupnog kompleksa džamije.
Naravno očekuje se i nesebična pomoć građana koji borave u drugim zemljama.
Kada bude u potpunosti dovršena, džamija u Kolibama sa svim pratećim sadržajima imat će vrijednost od milion maraka, a u njenu gradnju bit će uloženo oko četiri puta manje novca, što samo po sebi govori o ogromnim naporima koji su uloženi od strane graditelja, kako bi se postigle maksimalne uštede, a istovremeno ispoštovali svi standardi moderne gradnje i sve stavke arhitektonskog projekta.
Zbog svega ovoga Kolibarci mogu biti zaista ponosni, jer su uspjeli postići nešto što je na početku izgledalo skoro nemoguće.

Pohvala kolibarskom džematu i javna zahvala svima koji pomažu obnovu džamija stigla je prošle nedjelje i od banjolučkog muftije Edhema ef Čamdžića, koji redovno prati i pomaže obnovu više desetina džamija na svom muftiluku i koji je zaista čest i rado viđen gost u Kolibama. Muftija se posebno osvrnuo na izuzetno plemenit čin porodice Hakije Mujčina ih Kanade, iskazavši ovoj porodici zahvalnost u ime muftijstva na čijem čelu se on nalazi.

Po svemu sudeći projekat obnove džamije u Kolibama ulazi u svoju finalnu fazu, a svečano otvorenje je zakazano 2. avgusta 2008.

Više o džamiji u Kolibama kao i o samom mjestu Kolibe Gornje možete naći na kolibe.org

VRHOstali prilozi:
» UČENJE KROZ RAD
Muhamed Hodžić | 10. June 2022 16:04
» U KUALA LUMPURU ODRŽAN SAMIT MUSLIMANSKIH UČENJAKA
Bošnjaci.Net | 31. May 2022 00:16
» SABOR ISLAMSKE ZAJEDNICE NEKAD I SAD
Muhamed Hodžić | 23. May 2022 13:47
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif