Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


NEW YORK: “Akcija svih akcija”
Prvog vikenda pokretanja akcije sakupljeno 20 hiljada dolara
ISLAMSKA ZAJEDNICA PLAV-GUSINJE IZ NEW YORKA POKRENULA AKCIJU ZA KUPOVINU CENTRA
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 13. April 2006. 00:04:00


Kliknite na sliku
Već je četrdesetak godina od kako je emigrantska sudbina u New York “donijela” prve Bošnjake iz plavsko-gusinjskog kraja. I tako, narodski rečeno “trbuhom za kruhom” iz godine u godinu broj se povećavao, pa se po nekim slobodnim procjenama govori da ih danas ima ovdje izmeðu 15-20 hiljada, što odgovara cifri zadnjeg popisa stanovništva u njihovom zavičaju koji osta tamo ispod prokletijskih vrleti na obali jezera i hladnih pitkih vrela. Nego, do unazad petnaestak godina emigranti iz ovog kraja djelovali su dosta nepovezano, ali od ranih 90-tih godina, u vremenu raspada one bivše SFRJ, grupa vrijednih Plavljana i Gusinjana oformila je u njojorškom predgraðu Astorija Islamski kulturni centar Plav-Gusinje, gdje su kasnije složnom i zajedničkom akcijom kupili zgradu koja je adaptirana za namjene mesdžida, kao i drugih aktivnosti i dali su ime Ali-pašina džamija, na taj način želeći čuvati sjećanje na čuvenog gaziju iz ovog mjesta. Od samog osnutka pa do danas džematlije ovog Centra bili su pokretači brojnih važnih humanih akcija. Čini se tamo gdje god je zatrebalo, ne žaleći svoj imetak uložiti za one kojima je najpotrebnija.
Po riječima pojedinih članova ovog džemata, oni su se pokazali u brojnim akcijama kada je bilo najpotrebnije našem narodu u Bosni i Hercegovini, baš u ono vrijeme srpsko-crnogorske agresije, zatim prihvat prognaninka koji su sa “izbjegličkim programima” našli spas u ovoj prijateljskoj zemlji. Zatim akcije za pomoć zavičaju Plavu i Gusinju, Sandžaku, te kasnije Kosovu, ali i izemeðu tih akcija pomoć se sakupljala i slala svuda u svijetu gdje je bila potrebna…
Pored nabrojanih, dvije najznačajnije akcije koje su sprovedene u ovom džematu, odnosno u New Yorku, bile su sakupljanje sredstava za obnovu džamije Sultanije u Plavu, te za izgradnju zgrade Medrese u Miljušu kod Podgorice. Cifra sakupljenih sredstava kreće se u vrijednosti nekoliko stotina hiljada američkih dolara.
I tako vrijeme je prolazilo iz godine u godinu, redale su se akcije, a džemat je djelovao u istom prostoru, koji je postao dosta nefunkcionalan za broj džematlija koji se u njemu okuplja u raznim prilikama. Jer pored dnevnih namaza u mesdžidu se odvija mektebska nastava te škola na bosanskom jeziku. Ali tu je i korištenje prostora za islamske tribine, šerijatska vjenačanja, klanjanja Bajram i Teravih namaza, dok mnogi uslijed smrtnih slučajeva otvaraju hatare gdje im roðaci, prijatelji i poznanici mogu izraziti žaljenje za rahmetilijom. U ovom prostoru postoji i gasulhana, koja je takoðer u funkciji uslijed smrtnih slučajeva…
Ali i pored svih nabrojanih pratećih detalja, zgrada Centra ima i odreðenih problema zbog samog načina prijethodne izgradnje čija namjena je bila stambenog karaktera, te je sada postala nefukcionalna za vrstu namjene koja je potreban jednom džematu, što po slovu zakona može u skoroj budućnosti imati problema, ako se kojim slučajem dogodi neka nezgoda uslijed urušavanja kada na namazima prisustvuje veći broj klanjača (u vrijeme Bajrama više od hiljade), što se može očekivati da drvena konstrukcija jednog dana može popustiti, jer kaže se da ništa nije vječno. Zato po procjeni brojnih džematlija, zreo je vakat da se kupi nova zgrada ili pak da se postojeća adaptira na jedan funkcionalniji način. Ali zato su potrebna ogromna sredstva. Valja napomenuti da je u par navrata pokretana akcija u džematu, koja se čini nije adekvatno “prepoznata” od onih kojima je ovaj objekat na raspolaganju, ali uz to je bilo brojnih podmetanja sa strane, ali danas se čini da je većina u New Yorku i okolici shvatila da je ovoj zajednici potreban veći i
Kliknite na sliku

Škola na bosanskom jeziku


U prostorijama Ali-pašine džamije od početka kalendarske školske godine odvija se škola na bosanskom jeziku. Nastavu uspješno izvodi Hako Luković, bivši predavač u Zenici. U meðuvremenu dok se odvijala donatorska akcija za centar propratili smo na kratko odvijanje nastave i naše mališane koji govore bosanski uz američki naglasak. Simpatično zvuči, ali predavač Luković naglasi da mu je žao što smo došli upravo kada je najmanji broj djece na nastavi.
Da naglasimo da se u istom prostoru svakog vikenda odvija i mektebska nastava.

Adresa:

Islamic center Plav-Gusinje

31-33 12th st L.I.C.,
New York City, NY

Tel.: 718-274-0100
Fax: 718-274-2016
više namjenski centar. Zato ovaj tekst nastaje upravo iz tog razloga, jer je nakon dužih priprema proteklog vikenda zvanično pokrenuta akcija, ili kako predsjednik IZ Plav-Gusinje reče “akcija svih akcija”, za prikupljanje sredstava za kupovnu nove zgrade ili pak detaljnu obnovu iste.
Ova akcija ima poseban značaj zato što ju pokreće kompletan Glavni odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje, a još važnije što to dolazi na inicijativu svojih džematlija, koji su faktički izvršili ‘pritisak’ na njih, da se konačno nešto uradi za sebe, za svoju djecu sada i sutra, te generalno za cijeli bošnjački narod koji žive na ovim području, te sve ostale koji koriste usloge ovog centra.
I tako baš u subotu 08. aprila 2006. godine u 10:30 prije podne svečano je pokrenuta “akcija svih akcija” . I već u startu dalo se primjetiti da će, insha-Allah, akcija ovog puta biti, baš onako po hajrli.
Na samom početku ozvaničenja akcije dr. Mersim Ziljkić, u svojstvu predsjednika Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje prisutnima se na kratko obratio prilikom čega je svima poželio uspjeh ove akcije. On je uputio poziv riječima: “Ispred odbora IZ Plav-Gusinje upućujem poziv svima koji smatraju da se mogu aktivno uključiti da daju maksimalan doprinos, kako donacijama tako i svojim ličnim angažmanom u afirmaciji daljneg toka akcije” . Dr. Ziljkić je istakao da je ovu akciju tražio sam narod: “Ovu akciju tražio je naš narod, smatrajući i opominjući nas da smo dosta uradili pomažući druge i halal olsun, meðutim sada je vakat da nešto uradimo za sebe, odnosno za sve nas, prije negoli bude kasno i ako budemo oklijevali ubrzo nećemo biti u stanju pomoći ni sebi a ni drugima”. On je posebno naglasio: “Sa ovom akcijom nesmijemo prestati sve do ispunjavanja odreðenih ciljeva neovisno na teškoće na koje će se vjerovatno nailaziti i toku same akcije... Akcija sa hajrom neka počne”.
Prvi donaciju od 1000 američkih dolara uplatio je Banjalučanin Senad Ahmetović, na taj način pokazuje da i u New Yorku potomstvo banjalučkog Ferhad paše gradi džamiju Ali-paše. Senad je samo kratko rekao valja nam praviti Ferhadiju u Banjaluci, ali i Alipašinu džamiju u New Yorku, i ako Bog da, obije da nam služe u dobru.
“Akcija mora uspjeti”, rekao je Ibrahim Pirović, nastavljajući: “ovog puta idemo do kraja i ne smijemo stati, a naglašavam Odboru da se donacije ovog puta ne smiju nikome vraćati. Dobro znamo da niko ne nije skočio odjednom sa prve na desetu stepenicu, pa ne moramo ni mi, ali uz Allahovu pomoć mi ćemo uspjeti jer se da primjetiti da je to volja svoju nas…”
Donacije su uplatili još: “Euro-dental” dr. Mersima Ziljkića $2000,- “Ljuljhami” vlasništvo braće Redžić $1000, hadži Hakija Koljenović $1000, dok je iz Californije specijalno za ovu priliku donaciju od $500 poslao Cano Ðoković rodom iz Muljuši kod Podgorice. Po informacijama koju smo naknadno primili u prvom vikendu prikupilo se više od 20,000 dolara.
Da još napomenemo da su članovi Odbora istakali da svi oni koji su uplatili donaciju prijethodnih godina za istu svrhu, da će njihove biti uračunate u ovoj akciji.
Da naglasimo još da Odbor Islamske zajednice ima ulogu organizatora, ali će takoðer imenovati koordinaciju od nekoliko ljudi, koji će biti nosioci akcije, o čemu ćete biti naknadno obaviješteni.
Na kraju svi koji žele donirati za budući Centar neka se obrate Odboru IZ Plav-Gusinje na Astoriji.

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif