Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
SLAVKO PEROVIĆU, NE PREKARDAŠUJ!
Autor: B.net
Objavljeno: 19. August 2013. 15:08:34
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.igor (2013-08-21 20:22:22)
Kaze Orhan Pamuk za svoj narod koji on proslavi perom, zaprljalo se slavno oruzje cinom prema jermenima krajem 19 vijeka i pocetkom 20 og a prlja se sada prema Kurdima...Sto se mene tice ja imam svaku osudu i za Sakovice i Gusinje I Plav a za 90 e da ne pricam.Ako je problem Slavko imam osjecaj da su jedva docekali da se okome,da je Slavka bilo onda vise , ne bi bilo onih sramnih deportacija.Selektivno se odnosi i politicki trguje, vrhovi Bosnjacke stranke i vjer zajednice kao sto Sonja kaze dobro cute i upiru prstom u pogresnom smjeru...
Sonja Radosevic (2013-08-21 17:33:04)
,,Postovani ,,Rsuz,,
Iznijela sam svoje misljenje, stav kako god hocete, on se drugima moze svidjati ili ne svidjati. U to ne ulazim.

Procitajte ponovo moje komentare , umjesto kvalifikacijama, bavila sam se cinjenicama kao na primjeru pitanja genocida I pokrstavanja u Plavu I Gusinju 1912-13. Vidite lako je reci ,,e jes vala bio je genocide, ili ,, nije bio genocide,, ali ovdje imate dokaze , izvode iz arhiva iz tog perioda , dokumenta Jovana S.Plamenca , ministra unutrasnjih djela u Kraljevini Crnoj Gori. To su cinjenice I to su dokazi.

Stoji tajna policija iza hajke na Slavka Perovica , rukopis je prepoznatljiv , ne znam sto vas ta konstatacija iritira..

Ponovicu, bilo bi mi drago da se reis Fejzic ili celnici Bosnjacke stranke osmjelili dici glas pobune kada su nedavno crnogorski sudovi presudili da nije bilo ratnog zlocina deportacije Bosnjaka iz Crne Gore 1992.godine.
Crnogorski sudovi obznanili su –niko nije kriv za zlocin a ubijeno je preko stotinu bosnjackih civila kada ih je crnogorska policija isporucila ratnom zlocincu Radovanu Karadzicu. Ucesnici u ovom zlocinu su oslobodjeni da se ne bi islo ka vrhu odgovornosti –ka Milu Djukanovicu, Momiru Bulatovicu I brojnim drugim I danas aktulenim politicarima .
Znate Rsuze sta se tada desilo . Bio je –MUK.

Cutala je Bosnjacka stranka , ostali su na mjestima usluznih djelatnika u Vladi onog koji ih je deportovao , mucio u kazamatima kao sto je mucen Ibrahim Cikic, . Tada ne cuh ni glasa od Reisa. Sve zanijemilo.,
A zbog pisanja o tom zlocinu I upiranja prsta na nalogodavce , raskuban asam po crnogorskim medijima I diljem interneta. Podsjeticu vas samo na gadosti koje su tada o meni pisali sramni Seki Radoncic I sramni Marko Vesovic.

Mislim da svakog treba kritikovati I prozivati kada ima mjesta tome, nema nas bezgresnih.

Ali ne sjecam se ko,kada I gdje iz Bosnjacke stranke prozva Djukanovica za odgovornost za ratne zlocine, saucesnistvo u agresiji I genocidu na BiH? Navedite mi primjer. Pitam za njih jer oni sada participiraju u vladi.
I ne samo iz Bosnjacke stranke, o tome sada jednako cuti cijela Crna Gora.

Mozda cute dijelom I zbog nacina kako rezim u Crnoj Gori ,,disciplinuje,, one koji progovore. Brajusko Brajuskovic , bivsi pripadnik specijalnih jedinica crnogorskog MUP-a- je danas posvjedocio da su bivsi sef Djukanoviceve Uprave policije Veselin Veljovic I njegov kolega Miljan Perovic organizovali takozvane,,crne trojke,, koje su prebijale I prebijaju nepodobne novinare I opozicione predstavnike u Crnoj Gori.

Toliko !

Plavi rsuz (2013-08-21 15:43:22)
Igore, hajde da se i ne cudim Slavku, posto kazes da je otisao sa zivcima, ali to ne znaci da on zivce treba lijeciti sa sovinistickim izjavama i mrznjom prema islamu i islamskim svetinjama, negiranja genocida nad Bosnjacima i hvalisanje onih koji su odgovorni za genocid. Ne vidim razloga da mu se ne skrene paznja i da mu se ne odgovori na prozivke. Slavko kada je pisao on je znao i vjerovatno je zelio da se digne bura. Ali i svi odgovori Perovicu bar koje sam ja procitao u ni jednom nije ispoljena mrznja prema Perovicu i narodu kojem pripada.
Citam i komentar i od Sone Radosevic, sve je neko kriv, sve neko narucio... ali zasto izostaje osuda na uvredljive i sovinisticke izjave Slavka Perovica?

Sonja Radosevic (2013-08-21 11:32:02)
Postovani,

Obzirom da sam tesktove Slavka Perovica komentarisala na njegovom blogu(sto se da vidjeti i procitati ( dijelom cu prenijeti komentare i ovdje, ali zelim iznijeti misljenje da iza Reisa stoji sistem Mila Djukanovica, planera ratnih zlocina , genocida i agresije na BiH, saradnika Slobodana Milosevica.

Takodje, u igri je i Djukanovicev ,, brat po Sluzbi,, Fahrudin Radoncic, i jedna i drugi garanti su ,,cetnicke sigurnosti,, kako je to za Radoncica dijagnositkovao Fatmir Alispahic.


Ponovo su , kako vidim , obrnuli ,,krvavo kolo,,angazovali speijalce na svim forumima i po svim medijima , pa tako jedni te isti na blogu Slavka Perovica pljuju vas a potom dodju ovdje te ponavljaju isto , ali po drugoj strani.

A sada evo izvoda iz mojih komentara na tekstove sa bloga Slavka Perovica.

,,Dobro bi bilo da su se autori saopstenja(mislim na one koji su pisali saopstenje u ime reisa Fejzica ) sjetili I progona, deportacije, ubijanja, Bosnjaka tokom 90-ih , zlodjela koja su jos uvijek nekaznjena. Ne sjecam se da je reis Ceric bilo kada javno prozvao Mila Djukanovica I njegove ,,saborce,, zbog ne samo ucesce vec zbog organizovanja genocida sa Slobodanom Milosevicem I agresije an BIH.

Kada je u pitanju genocid I nasilno pokrstavanje Muslimana 1912 -1913 na sjeveru Crne Gore , tacno je da su ti zlocini pocinjeni. Puno je dokaza, pisanih dokumenata.
Citiracu djelic iz licne arhive Jovana S.Plamenca koja se dijelom nalazi u Podgorici u Istorijskom institutu a dijelom u Beogradu, u posjedu njegovog unuka Rastislava Plamenca.

Dokumenta su nastala tokom 1912, 1913 kada je Jovan S. Plamenac u kabinetu Mitra Martinovica bio ministar unutrasnijih djela I zastupnik ministra prosvjete I crkvenih djela u Kraljevini Crnoj Gori.
Plamenca je bio jedan od najborbenijih poklonika stvaranja Balkanskog saveza I protagonist sklapanja politicke I vojne konvencije Crne Gore I Srbije.
Pripremajuci vojnu I politicku akciju Crne Gore u Donjim Vasojevicima I Metohiji, licno se sastajao sa donjovasojevickim prvacima.
Kad su pod komadom serdara Janka Vukotica zauzeti Plav , Gusinje, Bijelo Polje, Mojkovac, Djakovica I Pec, Jovan Plamenac organizuje civilnu vlast.
U poznu jesen I zimu 1912-13 novouspostavljene vlasti nijesu uspjele da zavedu poredak mira vec su svojim cinjenjem I necinjenjem doprinijele diskriminaciji Muslimana koji su bili izlozeni pljacki, nasiljima , ubistvima I nasilnom pokrstavanju.
Plamenac je u odredjenim okolnostima odobravao nasilna pokrstavanja Muslimana a kroz izvjestaje sardanika sa terena , znao za cinjene zlocina..
Krajem decembra 1912. obratio se crkvenim vlastima –Mitropoliji , da izda uputstva za pokrstavanje.
Sebi potcinjene upravne vlasti u ovim krajevima poziva da one ,,koji zele ,,da predju u prajdedovsku vjeru upute na lokalno svestenstvo koje ce,, obaviti svoju duznost.,,
Pod uticajem Jovana Plamenca oslobodjen je ozloglaseni sef policije Milan Vesovic I njegov kolega Vuksan Dragovic koji su ubijali, pljacaki i izvrsili niz drugih teskih krivicnih djela nad Muslimanima u Plavu, Gusinju, Peci, Bijelom Polju.
Vesovic , koji je izmedju ostalog bio optuzen da je strijeljao 11 Muslimana koji su se Cetinju zalili na njegove zloupotrebe, tri godine kasnije unaprijedjen je za ministra vojnog.
–Za svaku je osudu bilo drzanje ovdje Milana Vesovica koji oglobi nasilno ovaj narod. Uspostvaljen je Prijeki sud I taj sud (Milan Vesovic ) donosi odluku da se isti podpisnici koji su njega protestirali, da se svi musketaju , I musektase se, narod se uzruja,.u 4-5 dana pokrstise se svi no I pored svega krsenja od njine srane , bilo je otimacine , kaona primjer tri Ferovica ubise, cetvrtog ostavise u tamnicu , u vece silje Mula Ajro priedsednik Prijekog suda s Vesovicem kod njega u tamnicu , da im dade 20 lira inace ce musketat , on izjavljuje-,,Ja ocu da se krstim nemam para u zdravlje Kraljevo nesmijete me ubiti, naiposlje mu istu mokur , posto mu ni to ne mogase uzet , dolazi njegov kum I vodiga tese krsti.
Docnije posto se osili Prijeki sud , Mula Airo, Dragovic I Vesovic , svaki tedan bjezat jer iako se pokrstismo oni te ne pobit ni krive ni duzne , kao god te ubise oni 11 te se Kralju zalis, jer je medju poginulim bilo postenih ljudi , I koji su bili vise proz Crnu Goru no u Plav, I u Plav se vazda zborilo , da su vjerni Crnoj Gori no Turskoj…,,
(Iz izvjestaja cinovnika Alekse Milutinovica ministru unutrasnjih djela Jovanu S.Plamencu o zloupotrebama predstavnika vojnih vlasti Vesovica, Dragovica I Pantovica –niko ne smije na njih da se zali iz straha da ne bude ubijen).

I dio mog drugog komentara,
--
Serijal saopstenja reisa Fejzica nije slucajan, prepoznatljiv je rukopis Sluzbe . Cilj I jeste bio da se iziavove animozitet Bosnjaka prema Slavku Perovicu , evetualnom povratku Liberala, on jeste opasnost za rezim.
U ovom slucaju, ako je suditi po reakcijama javnosti, jednim dijelom su uspjeli u naumu jer se u odgovorima Perovica na nekim mjestima tesko kvalifikuje cijeli muslimanski narod poput onog da je rijec o ,, porobljenom i genetski promijenjenom narodu.,,
Mnim da kada bi se islo po genima, ko zna gdje bi dosli svi zajedno.
Jedno je sigruno –da sva prica reisova I formiranja nove bosnjacke stranke je prepoznatljiv rukopis tajnih sluzbi. Tu su ,,braca po sluzbi,, Djukanovic I Radoncic.
Najava otvaranja pitanja Sandzaka bice zapravo namijenjena novim sukobima I razdoru I medju samim Bosnjacima u Srbiji I Crnoj Gori. Hoce se unistiti Muslimani na Balkanu, to je I bio cilj projektovan raspadom SFRJ. Zato I imamo genocidnu tvorevinu u sred BiH.
Gospodin Perovic kaze,, Ili da džihad, kao tzv. “sveti rat” protiv svakoga ko nije muhamedanac, a u Kuranu se pominje 41 put, zaista ne smatram zločinom, nego svetim ratom?,,
Kazacu Vam nesto sto sam naucila -da je veliki dzihad I pravi dzihad borba covjeka sa samim sobom sa djavolom ili sejtanom u sebi. Dzihad je kad pobijedimo sami sebe I zlo u sebi. Samo tokom ovog dana porazena sam nekolio puta u tj borbi/.
Al vidim gdje grijesim , pa se pokusavam ispraviti. Dok nije kasno .To je dzihad .,,


Sonja Radosevic

igor (2013-08-20 20:15:46)
Znam puno o Islamu,iako sam ateist, previse sirok i kompleksan za ograniceni um koji bi u islmu vidio stegu tako da mislim da i Slavko to dobro zna,Slavko je nije mu se ni cuditi pustio sa zivcima al i dalje je veliki.Samo sirina i dobrota i naprednost uma nacitan covijek al sirok je spas za ovaj prostor,za mene je to sustinsko da se ide naprijed,moja komsinica je Muslimanka jos u jednoj sredini gdje nema muslimana,ja sam naucio baklavu od nje za mene i moju kucu nema pogovora kako gledam i cijenim njene,znas zasto zato sto nemam jednu verziju price tokom vaspitanja mozda sto su ni roditelji drugaciji bili il sto nijesam takav covijek.A u cg danas dje je ekonomija i vrijednosti srozane nije lako svacim se manipulise.Slavko Perovic je bio utjeha i toj moj komsinici, mislim da je on vise izrevoltiran istih sto se cuti sto je svima sad super sta je bilo 90 ih a to su bogme mahom Bosnjaci u foteljama. A ljudi su deportovani ubijani itd...Sta je Slavko samo za Srebrenicu pricao on tamo moze da ode kod tih zena majki prije i Fejzica i Idrizovica i prije mnogih koji su ga osuli jedvajer se on dijelom pokazao.On je rekao da je islam religija okupatorska kao i svaka pa i ova koju je vizantija donijela jer su je donijeli drzave i sistemi al ne u smislu vijere i teologie i srca ako covijek vjeruje.
Plavi rsuz (2013-08-20 18:21:49)
Igore, kada je rijec o genocidu, tu nema igre. Najzad tako je planirala drzavna vlast CG prije 100 godina tako je radila i drzavna vlast 1992. koji su i danas na vlasti. I da znate da nije u pitanju samo Avro Cemovic, koji je najblaze receno krvolok Arkan iz ovog vremena. Nego kako je Crnogorca Arkana neko slao 1992. da po Bosni kolje neduzne Bosnjake, tako je neko 1912. poslao zlocinca Avra da po Plavu i Gusinju ubija Bosnjake i Alabance. Taj 'neko' je niko drugi do tadasnji kralj Nikola. Svi Crnogorci to znaju, posebno politicki estabilisment, koji su i pored cinjenica da se radi o zlocincu na svakom cosku zaboli tablu sa imenom Kralja Nikole, ali i Njegosa i brojnih drugih. To nije medjunacionalni sklad u drzavi koja se zaklinje u 'gradjansku i evropsku drzavu', a od toga nema nista.
Sto se tice Slavka, Bosnjaci nisu zaboravili njegovo dobro, ali njegov ovaj istup je ispod ljudskog praga. I niko ne kritikuje Slavka Perovica iz 1992. ali zar trebamo presutjeti da nenapisemo ni rijeci o Slavku iz 2013.?!
Mislim da Slavko treba da se izvine Bosnjacima za uvrede.
Igore, u drugom dijelu vaseg komentara se potpuno slazem da je vecina Bosnjaka postupila nedolicno i da su pohrlili Karadzicevim prijateljima. Nisu to smjeli ni pod koju cijenu. ALi prevari su ih bosnjacki politicari koje je Milo instalirao u nekim strancicama koje najvise sluze Milu i njegovoj politici, tako se potkusuravamo vise od 10 godina od kako je navodno pobjegao sa Milosevicevog krila.

stecak (2013-08-20 13:45:15)
Kada su mi stalno pred očima progonstva Bošnjaka, specijalno grupe od njih 11 uhapseni iz Crne Gore'92., pod optužbom da su htjeli, unistiti C. G. (naravno sve izmišljeno i pred fašističkim sudom u C. G. izmontirano. Do danas se ti jadni Bosnjaci povlaće po optuženićkim klupama po toj Crnoj Gori u čijoj vlasti u vrhu sjede pravi fašisti. Onaj koji je največa žrtva tog fašizma u C.G . i simbol strdalih Bošnjaka je i dans živ a kao da nije.Sam se nosi sa cjelim fašistićkim aparatom a Bošnjaci kojima su puna usta bošnjaštva, samo ga po nekad spomenu kao primjer ubijanje Bošnjaka. Dok je C. G. ovakva u njoj će biti mrak.
Munir Mujezinovic (2013-08-20 13:31:57)
A šta ja da pišem u svom komentaru, kada ima onih koji mnogo bolje to rade od mnogih pa i od mene. Samo ću prenijeti dio teksta koji me se posebno dojmio.

"Slijedi citat:) Opet, hvala Peroviću što je 90-tih spašavao Bošnjake od srpsko-crnogorske svetosavske bratije, koji su po receptima iz zločinačkog Gorskog vijenca od genocidnog pjesnika Njegoša, namjeravali istrijebiti sve one koji ni po cijeni života nisu htjeli prihvatiti svetosavlje, već su vjerni ostali islamu i bošnjačkoj naciji. To je dokaz ("Nema prisile u vjeru…"! Kur'an 2;256) da su svi oni sa ljubavlju prihvatili vjerovanje u Jednog i Jedinog Boga dž.š., dok posebno naglašavamo da žalimo što se Perović tako jadno osjeća u njegovoj okupatorskoj vjeri, kako sam ističe. Zato ga pozivamo javno, naglašavamo - bez prisile, da prihvati islam i da spasi sebe, te da, inša-Allah, slast iftara podijeli sa reisom ili pak onima koje mu je on kroz blog-piskaranja savjetovao da su mu preči i da su mu braća. Posebno se nadamo, ako Perović dođe na politički tron da neće crnogorskoj policiji slati depeše de nakon iftara presreću bošnjačke prvake koji demokratskim sredstvima žele razvoj europsko-sandžačke regije i napredak svih onih koji žive na tom tlu, - piše u saopćenju Odbora za obilježavanje 100.godišnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja sa sjedištem u New Yorku".

igor (2013-08-20 10:41:37)
Ja o 12 -oj znam i o Avru Cemovicu i ostalima ja to nemam sta da krijem i za mene je to sramota, ta vojska je trebala uci ako je tocak istorije takav bio a jesste tako otislo, i pogazat sirinu prema tim ljudima.A bogme ka sto Marks kaze istorija je dijalektika borba klasa,oslacalo je bilo i sami Plavljani su bili jedan sloj povlasceni sigurno i imucniji,pa kad krene druga strana poluprimitivna od popova isprana zna se sta je u ljudskoj prirodi uvijek iza svakog plasta,samo interesi.Ako te zanima sastav otomanske vojske prilikom pohoda na cg mozes da izucis,sila te ne pita imas imanje imas privilegiju ratuj i kraj.Iskreno govoreci Slavko je mozda i malo vise pustio sa zivcima,mada iskreno eto ja postujem islam sa teoloske strane,al za mene kao ateistu su sve religije drustveni proizvod i nista vise, al taj covijek je u onom vremenu u onakvoj ludoj ispranoj svijesti grudi svoje stavio.Ja to znam moja je porodica sva bila za tu partiju dok su se nosile slike Mladica i Karadzica.Tadasnji dzelati bosnjaka su se dobro danas uhlijebljili i postali mirotvorci, a dje je Slavko izdat od svih?A dje su oni sto su izrucivali Bosnjake dje su im nalogodavci,pare i interes svuda probiju.Slavko branio si dostojanstvo branio si neduzne ljude 90ih hvala ti ,lako je sad pricati sve kakava su to vremena bila, nijel lako nositi to breme u povampirenoj guslarskoj cg. Slavko je prvi o deportacijama pokrenuo pitanje.Ljudi ne zaboravljajte onaj ko pamti zna.Sad su sa tim vjer starjesinama svi dobri i imaju lijepu rijec a dje su bi tada svi ti ljudi...Slavko sam uz prijetnje pozive citulne pretresanja sikaniranja prozivanjem Ustasama Turcima
Plavi rsuz (2013-08-20 02:47:52)
Trebalo bi ispitati zasto je Slavko Perovic nakon obnavljanja LSCG, i posle dvije ipo decenije na politickoj sceni CG najomricenije tekstove objavio na svom blogu. Kakve god da su reakcije ovo je za studijskiu analizu, kako je Slavko Crnogorac udario na zrtvu koju je sam branio od srpsko-crnogorske nemani. Zasto je napisao takve gluposti i neistine protiv islama i islamskih svetinja. To je nevjerovatno. Zato bi se treba i Igor cuditi, samo je pazljivo procitao tekstove na Slavkom blogu.
Igore, nije istina da su Plavljani za bilo koju carevinu napadali bilo koga. I onda kada su ratovali, to je bilo u odbrani njihovog kraja i ta dejstva i bitke su bile iskljucivo na toritoriji Plava. Ako mislite da su i tada trebali da se puste da ih poubijaju crnogorski osvajaci, onda nesto nije uredu sa vasim stavom jer nije realan.

igor (2013-08-20 00:54:52)
Sramno je poistovjecivat Slavka i cassni dio Crnogoraca kao anti Bosnjake i mrziteljima svega islamskog i tekstove izvlacit iz konteksta.Kazete zlocin nad Bosnjacima u Plavu 1912? Bilo ga je i to je sramno, al sramno je bilo sto su isti ti Plavljani i Gusinjani sa ostalim muslimanskim zivljem jurisali na Cetinje manje vise po nalogu imperatorske vojske iz Istanbula.Sto ne kaze to ko?Na Krusima Carevom Lazu su bili ljudi iz tih krajeva,no to ne opravdava .Naravno ovo ne opravdava da olos se tako ponas,ako je ko castan bio ne bi to radio i tada su to skupine sljama radili,ne i svaki castan vojnik,kao i sto su mnogi Plavljani bili primorani za carevinu da napadaju Crnu Goru al bogme je i tu bilo ovakvih koji su harali, vise no pravi Askeri al na Balkanu nema cistih nema.Kazete Njegos genocidni, Njegos je umjetnik a i politicar takva su vremena bila,procitajte likove turaka u Gorskom Vijencu pa vidite kako se umjetnik kroz njih obraca o Poslaniku Fatimi i Islamu.Nije Vijenac za svakoga pa ni za te sto su vas 90 ih napadali.Ako smo ljudi treba reci i to..Islam je vjera mira ako covijek vijeruje u to,nijesam vjernik al citao sam i izucavao islam ,poslanik kaze sto su nam djela laksa gore za nas sto teza bolja za nas.Budimo ljudi nekad je to najteze biti.Da je u mojoj kuci 90 ih koji prognanik od onih nesretnih likvidiranih Bosnjaka zakaucao imao bi smijestaj i spas e za tim zalim a ne za prebrojavanjima ko je sta i koga napao i ubio balkan je takav bio i ostao.Slijepilo svak svoju verziju istine.Poz
Nikola (2013-08-19 21:21:31)
Iznenađen sam pisanjem Perovića. Nevjerovtano! Prećerao si Slavko isto ka oni koji su prećerivali ratnih godina.
Hamid (2013-08-19 20:43:39)
Crnogorsko društvo je politički nezrelo i posve nedemokratsko; podložno je diktaturi kakvog bilo oblika - od monarhije do oligokratije i na sceni nema mjesta za liberalizam. Perović je to dobro znao i jedini spas je tražio kod Bošnjaka. Obzirom da su ga ovi brzo pročitali, naglo se završila epoha crnogorskog liberalizma.
Hadzija (2013-08-19 19:40:26)
E moj Perovicu ove tekstove na tvom blogu kao da ti ih Seselj pisao. Zar je moguce da ovako nesto mislis i napises. Trebao bi se izvinuti Bosnjacima.