Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: "Elementi materijalne i duhovne kulture Bošnjaka u Sandžaku" autor Fatih Hadžić
Serijal iz knjige "Elementi materijalne i duhovne kulture Bošnjaka u Sandžaku" autor Fatih Hadžić
Treba napomenuti da je u jednom dijelu kuće postojala i soba zvana divanhana, uređena slično kao i musafirska soba, ali je imala i neku vrstu terase koja je bila nadnesena nad avlijom ili ulicom i služila je za dnevni boravak i za razgovor, a u njoj se pušio duhan i ispijala kahva sa odabranim prijateljima, ahbabima i poznanicima. Na jednom dijelu gradske kuće nalazio se i doksat. To je bio istureni dio kuće, na spratu, kao trijem, a mogao je biti zatvoren ili otvoren. Takodje je bio zastrt i služio je za odmor i relaksaciju u ljetnjem periodu.

Fatih Hadžić | 2015-09-09 18:23:44
Serijal iz knjige "Elementi materijalne i duhovne kulture Bošnjaka u Sandžaku" autor Fatih Hadžić
Između Plava i Gusinja se prostire lijepa i pitoma ravnica, koju presijecaju rijeke i rječice: Grlja, Vruja, Dolja, Grnčar i Ljuča. Sve one se direktno ili preko rijeke Grnčar ulivaju u Plavsko jezero iz kojeg izvire Rijeka Lim. U Plavu se i dan danas prepričavaju priče da su Austrijanci i Slovenci 80-tih godina prošlog vijeka dali ocjenu da su Plavsko jezero i uopšte plavsko-gusinjski kraj, Bogom dani za razvoj turizma.

Fatih Hadžić | 2015-08-03 18:31:33
sve bošnjačke kuće su uzdužno bile podijeljene na „haremluk“ i „selamluk“, dok su srpsko-crnogorske kuće bile napravljene iz jednog dijela, imale su samo jednu prostoriju u kojoj su svi članovi porodice boravili skupa. Bošnjačka kuća je bila podijeljena na „sobu“ koja je imala patos, i bila podijeljena na dva dijela – selamlu i haremluk, i „kuću“koja nije imala patos, pa čak i magazu (otuda dvoje vrata). Veza između „selamluka“ (muškog dijela) i „haremluka“ (u kome su skoro sve do najnovijeg doba boravile žene s djecom), održavala se kroz mala vratanca napravljena u pregradi koja je dijelila objekat na dva dijela.

Fatih Hadžić | 2015-05-18 02:48:15
Serijal iz knjige "Elementi materijalne i duhovne kulture Bošnjaka u Sandžaku" autor Fatih Hadžić
Poučeni ranijim iskustvom, kada je grad spaljivan i uništavan mnogo puta, Bošnjaci Prijepolja se organizuju i spremno dočekuju II svjetski rat. Formirane su Muslimanske milicije u Hisardžiku, pod komandom hodže Sulejmana Pačariza, i u Komaranu, pod komandom Huseina ef. Rovčanina.[14] Uspostavljena je kontrola teritorije od Vraneša do Aljinovića, odnosno Pešteri, što je najvjerovatnije presudno uticalo da za vrijeme pomenutog rata, na području ove opštine, nije bilo većeg stradanja Bošnjaka od strane četničkih jedinica.
U oktobru 1943. godine, u Prijepolju je održan sastanak Inicijativnog odbora za osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobodjenja Sandžaka.

Fatih Hadžić | 2015-04-24 21:13:00
Serijal iz knjige "Elementi materijalne i duhovne kulture Bošnjaka u Sandžaku" autor Fatih Hadžić
Turci su Pljevlja osvojili 1465. godine, i nazvali ga Taslidža (tašlidža – što znači Kamenica, ili kamena banja), porazivši prije toga na rijeci Breznici 1462. godine vojsku Hercega Stjepana. Od uspostavljanja osmanske vlasti i započinje proces islamizacije ovoga kraja. Inače, mjesto Breznica, koje je vjerovatno prvi naziv za gradsko naselje današnjih Pljevalja, a istovremeno i ime rječice koja protiče kroz ovaj grad, prvi put se pominje 822. godine, a nakon 1200. godine ovaj naziv je u dosta čestoj upotrebi.

Fatih Hadžić | 2015-04-07 19:13:39
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif