Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: MONTIRANI POLITIČKI PROCES PROTIV ČELNIKA I AKTIVISTA SDA CG I SANDŽAKA
Serijal: Montirani politički proces i robija lidera i aktivista SDA Crne Gore i Sandžaka
Srbijanska vlast nije imala ni snage, ni hrabrosti ni morala da oslobodi svojih 24 optuženih Bošnjaka. Ona je čekala da protekne punih 20 godina i da predmet zbog proteka vremena, odnosno zbog zastarjelosti bude okončan. Nekoliko optuženih iz ovog procesa je umrlo nisu dočekali okončanje postupka i spiranje ljage sa svog obraza.

Fatih Hadžić | 2019-01-30 20:52:57
U dokaznom postupku na glavnom pretresu izveden je dokaz čitanjem Memoranduma o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak, izdatog od strane MNVS-a u Novom Pazaru 1993. godine, štampan od Američko- sandžački kongres (American Sanjak Congress) u New Jerseyu, SAD, te čitanjem Memoranduma o uspostavljanju specijalnog statusa - autonomije za Sandžak (u Srbiji i Crnoj Gori).

Fatih Hadžić | 2019-01-11 15:50:59
Serijal: Montirani politički proces i robija lidera i aktivista SDA Crne Gore i Sandžaka
Privodi se kraju proces koji traje već 16 mjeseci. U analima našeg pravosuđa malo je primjera da je neki proces toliko trajao, da se sticajem raznih okolnosti, neprimjereno i nepotrebno produžavao pritvor protiv optuženih i da je ovo treći predsjednik vijeća petorice koji ga dokrajčuje. Naravno, sve je to išlo na štetu optuženih i njihovih porodica. Moramo ovom prilikom odati priznanje kako optuženim, tako i njihovim porodicama da su, s obzirom na ono što su trpjeli, bili veoma korektni i uljudni. Bilo je među njima i teških bolesnika koje treba razumjeti za povremene nervoze, reakcije i nestrpljenja.

Fatih Hadžić | 2018-12-31 13:21:15
Serijal: Montirani politički proces i robija lidera i aktivista SDA Crne Gore i Sandžaka
Tog decembarskog dana 21. pripadnik ove stranke je, „po milosti Momira Bulatovića“ Predsjednika Crne Gore, na Nikoljdan, aboliran i pušten na slobodu iz čuvenog bjelopoljskog zatvora. Ostalih 24 optuženika iz Novopazarskog procesa, mnogo kasnije, tek prije koju godinu, takođe su dočekali skidanje ljage sa svog obraza.

Fatih Hadžić | 2018-12-22 03:59:47
Serijal: Montirani politički proces i robija lidera i aktivista SDA Crne Gore i Sandžaka
ošnjaci Sandžaka neprestano postavljaju pitanje: - Kako oprati obraz, kako se opravdati od podmetanja za masovno naoružavanje, za oružano rušenje države SRJ, kako skinuti ljagu ne samo sa ondašnjeg sandžačkog političkog rukovodstva, nego i sa čitavog bošnjačkog naroda, jer i dan danas zli jezici predbacuju onim stradalnicima da su počinili veliki zločin. Pisac ovih redova, kao ondašnji 10-to godišnjak, dobro je upamtio nekoliko dnevnih i noćnih policijskih pretresa, privođenja i maltretiranja svojih najbližih...

Fatih Hadžić | 2018-12-18 19:25:54
Serijal: Montirani politički proces i robija lidera i aktivista SDA Crne Gore
Nije nam cilj da podsjećamo na onu nezapamćenu torturu nad uhapšenim i nad cijelim narodom Sandžaka, o tome je do sada bilo riječi, međutim i dan danas postoji potreba da se sa pravne strane, sa strane istine, morala i pravde, progovori neka riječ. Jer, Bošnjaci Sandžaka neprestano postavljaju pitanje: - Kako oprati obraz, kako se opravdati od podmetanja za masovno naoružavanje, za oružano rušenje države SRJ, kako skinuti ljagu ne samo sa ondašnjeg sandžačkog političkog rukovodstva, nego i sa čitavog bošnjačkog naroda, jer i dan danas zli jezici predbacuju onim stradalnicima da su počinili veliki zločin.

Fatih Hadžić | 2018-12-16 23:52:23
Bošnjaci Sandžaka neprestano postavljaju pitanje - kako oprati obraz, kako se opravdati od podmetanja za masovno naoružavanje, za oružano rušenje države SRJ, kako skinuti ljagu ne samo sa ondašnjeg sandžačkog političkog rukovodstva, nego i sa čitavog bošnjačkog naroda, jer i dan danas zli jezici prebacuju onim stradalnicima da su počinili veliki zločin. Pisac ovih redova, kao ondašnji 10-to godišnjak, dobro je upamtio nekoliko dnevnih i noćnih policijskih pretresa, privođenja i maltretiranja svojih najbližih...

Fatih Hadžić | 2018-12-11 00:57:04
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif