Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NEW YORK: MAJKE SREBRENICE POSJETILE MONTICELLO GDJE ĆE SE IZGRADITI MEMORIJAL ZA ŽRTVE GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. July 2024. 16:07:22
Ovih dana u New Yorku boravi delegacija iz Bosne i Hercegovine koju predvodi predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić i njena zamjenica Kada Hotić. U delegaciji su i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović i novinarka Preporoda Ajša Hadžimešić i dr.

Proteklih dana Majke Srebrenice imale su niz sastanka u Ujedinjenim nacijama u New Yorku. Zatim su 1. jula uzele učešće na otvaranju multimedijalne izložbe, čiji je autor Memorijalni centar Srebrenica. Izložba je postavljena u Ujedinjenim nacijama povodom 29. godišnjice od srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i bit će otvorena do 12. jula.


Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u New Yorku 23. maja 2024., usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, 11. juli je uvršten na Kalendar UN-a, a ovo je sada ujedno prvo zvanično međunarodno obilježavanje Dana genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na daleko čuvene Majke Srebrenice po svojoj žrtvi, osobenosti i borbenosti za istinu i pravdu za žrtve genocida u Srebrenici i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i prepoznatljivi borci za ljudska prava, pored sastanaka u UN, susreta sa diplomatama, intervjiu za američke medije, imale su i niz drugih aktivnosti. U BHICNY održali su promociju knjige "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini".

Zatim, u utorak, 2. jula, Majke Srebrenice Munira Subašić i Kada Hotić, u pratnji h. Aga Koljenovića, predsjednika Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, posjetili su bošnjačku zemlju u Montecello (NY) na kojoj je Islamski kulturni centar. U delegaciji su bili i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović i novinarka Preporoda Ajša Hadžimešić i dr..


Jedan od ključnih razloga posjete Montecello-u je planiranje početka izgradnje Memorijalnog spomen obilježja u znaku sjećanja na sve žrtve 11 genocida; od Plava i Gusinja, Šahovića…., pa sve do Srebrenice.
S obzirom da je prije niza godina položen kamen temeljac, sada je ispred samog centra, na udarnoj lokaciji, određen prostor 10m x 10m na kojem će biti izgrađen memorijal. Majke Srebrenice su izrazile veliko zadovoljstvo da će se u New Yorku, pored izgradnje memorijala u krugu UN-a, graditi i na bošnjačkoj zemlji u Montecello-u. Isto tako se nadaju da će ova ideja proširiti da će svi gradovi u kojima žive Bošnjaci, kao i prijatelji Bosne, izgraditi memorijal za žrtve genocida.

- Zahvaljujem se svim vrijednim članovima bošnjačke zajednice u New Yorku koji imaju razumijevanja za nas majke čiji su nevini sinovi potpuno nevini brutalno ubijeni, zbog imena, kao i što pamte sve žrtve genocida od Plava i Gusinja do Srebrenice. Dodatno me raduje da izgradnjom memorijala žrtve genocida neće biti zaboravljene, a to će se definitivno postići kulturom pamćenja i institucionalnim obilježavanjem u domovini i dijaspori, - rekla je majka Munira, koja sa majkom Kadom, Muratom i Ajšom, nisu krili zadovoljstvo što su posjetili i vidjeli vakufsku imovinu. Uz koju je multifunkcionalni parking i košarkaško i malonogometno igralište, te u neposrednoj blizi tri vakufske kuće sa šest stanova, koji su iznajmljeni, a od tih kirija se plaćaju troškovi za održavanje vakufa.

Predsjednik Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, h. Aga Koljenović, odmah je na licu mjesta obavio razgovar sa jednim od potencijalnih izvođača radova na memorijalu, koji je je rekao da čeka dalje instrukcije i plan za izgradnju, dok se h. Ibro Maković obavezao da će u Gradskoj upravi Monticella izvaditi potrebne građevinske dozvole, kako bi memorijal bio legalno izgrađen i da bude uvršten u planu prostornog uređenja.

Sa ovim odlukama su upoznati drirektor Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Richmond Hill h. Smajlje Srdanović i članovi Odbora Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije koji su nosioci ideje i izgradnji memorijala za žrtve genocida.

Važno je istaći da će članovi Odbora IKC Montecello pokrenuti inicijativu da se ulica u kojoj su smješteni IKC i drugi prateći vakufi preimenuje u Bosniak Street. Inače u ovoj ulici vlasnici više kuća su naši Bošnjaci.

U srijedu, 3. jula u 7:00pm, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, bit će oblježen Mežunarodni dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Ujedno bit će upriličen susret sa Majkama Srebrenice i promocija knjige "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini".VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif