Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Refik Lendo, general Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i potpredsjednik FBiH
DRŽAVA NEMA ALTERNATIVU, A INTERESI DRŽAVE NE SMIJU IMATI OPOZICIJU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 15. April 2024. 13:04:01
General Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i potpredsjednik FBiH Refik Lendo povodom Dana ARBiH poručio je da je obaveza vlasti, institucija i svakog pojedinca da buduće generacije uče o časnoj i presudnoj ulozi ARBiH i njenih pripadnika u odbrani od agresije.

Za Agenciju MINA general Lendo govorio je o sjećanjima koja u njemu budi Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, ulozi Armije, izgradnji domovine danas, ali i drugim značajnim pitanjima.

„Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine ispunjen je osjećajem ponosa i zahvalnosti. S ponosom se sjećam čvrstog i nesalomljivog opredjeljenja građana i naroda Bosne i Hercegovine da organizovani u Armiju Republike Bosne i Hercegovine odbrane od agresije teritorijalni integritet, politički suverenitet i ustavni poredak suverene i međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. S poštovanjem i zahvalnošću sjećam se naših najboljih kćeri i sinova, naših šehida i poginulih boraca. Onih koji su ono najvrednije što su imali, vlastite živote, dali za slobodu i nezavisnost jedine nam domovine“, kazao je general Lendo.

Govoreći o ulozi Armije Republike Bosne i Hercegovine, Lendo je podsjetio da je, kao jedina legalna i legitimna oružana formacija suverene i međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, imala zadatak da od agresije odbrani teritorijalni integritet, politički suverenitet, ustavni poredak i živote svih svojih građana.

„Zahvaljujući Armiji Republike Bosne i Hercegovine i njenim pripadnicima, Bosna i Hercegovina je danas, kao međunarodno priznata država u svojim historijskim granicama stekla status pregovarača za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Siguran sam da ćemo uskoro dobiti i pregovarački okvir i otvoriti pregovaračka poglavlja. Dakle, Armija Republike Bosne i Hercegovine ispunila je svoj osnovni zadatak, odbranila državu od agresije i stvorila pretpostavke za bolju i prosperitetniju budućnost“, akcentirao je on.

Također, osvrnuo se i na to da li su oni koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani domovine, danas pak zaboravljeni.

„U svojstvu generala Armije Republike Bosne i Hercegovine mogu svjedočiti o iskazanoj hrabrosti i požrtvovnosti njenih pripadnika. Na način na koji su se oni iskazali u borbi, društvo treba da se iskaže u miru, te im omogući da uživaju prava i status koji zaslužuju. Vlasti moraju uraditi sve što je u njihovoj moći da ispune obavezu koja im je moralno i pravno povjerena. Ukoliko postoji potreba da se kakav propis usvoji ili naknada dodijeli ili neki iznos uveća ili da kakvo pravo koje pripada, to bez odlaganja treba da se uradi“, izjavio je on.

Kultura sjećanja je svijest i znanje o ljudima, događajima i procesima čije je djelovanje ugrađeno u historiju s posljedicama na odluke koje donosimo danas, smatra general Lendo, te poručuje da je njegovanje i podizanje svijesti o kulturi sjećanja na Armiju Republike Bosne i Hercegovine od posebnog značaja za državu.

„S tim u vezi obaveza je vlasti, institucija i nas svakog pojedinačno da buduće generacije učimo o časnoj i presudnoj ulozi Armije Republike Bosne i Hercegovine i njenih pripadnika u odbrani od agresije. Moje je lično uvjerenje da se u svrhu razvoja i afirmacije kulture sjećanja uvijek može dodatno podizati svijest i ulagati dodatna sredstva“, poručio je general Lendo.

Patriotske snage su odbranile domovinu, nakon čega je uslijedio period izgradnje. S generalom Lendom smo razgovarali i o tome da li smo se udaljili upravo od tog puta – izgradnje domovine, te kako da damo odgovor na današnje izazove.

„Svako vrijeme nosi svoje izazove. U periodu agresije zadatak je bio odbrana države, a nakon prekida agresije njena obnova i izgradnja. Naravno, okolnosti se mijenjanju ali cilj ostaje isti, izgradnja pravne državne s najvišim stepenom pravne sigurnosti i vladavine prava, čiji su zakoni i drugi propisi usklađeni s pravnom stečevinom Evropske unije. Jačanje privrednih potencijala, stvaranje povoljnog okruženja za priliv stranih investicija, izgradnja saobraćajne infrastrukture, diverzifikacija izvora energenata i ulaganje u zelene i obnovljive izvore energije“, istaknuo je on.
General Lendo komentarisao je i to da je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predloženo usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom će, između ostalog, 11. juli biti obilježavan kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida.

„Nakon završetka Drugog svjetskog rata, pravna inteligencija slobodnog svijeta, uzela je vrijeme da razmisli kako i na koji način da kazni zločince koji su planirali i izvršili teška krivična djela protiv međunarodnog prava. Ideju suda u Nirnbergu, najbolje je opisao jedan od glavnih tužilaca, inače u to vrijeme sudija Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, Robert H. Jackson. On je u uvodnom govoru između ostalog kazao 'da je čin u kojem su države pobjednice zaustavile ruku osvete i prepustile zločince sudu pravde, najveće poštovanje koje je sila ukazala razumu'“, naveo je on.
Dodao je da je na temelju ideje Nirnberga, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, utvrdio snagom pravosnažnih sudskih presuda činjenicu da je u Srebrenici planiran i izvršen genocid nad Bošnjacima.

„U presudama je sadržana cjelokupna arhitektura planiranja i izvršavanja genocida s ulogom svakog pojedinca. O značaju materijalnih dokaza, posebno forenzičkih dokaza, svjedoči i činjenica da je u Srebrenici pilotirana DNK analiza posmrtnih ostataka s ciljem njihove identifikacije. Dakle, krivičnopravni i faktografski aspekt genocida u Srebrenici je temeljito zadokumentovan, a snaga sudskih presuda čuva ih od revizionizma“, kazao je Lendo.

S druge strane, istakao je on, rezolucija o genocidu u Srebrenici koja će se naći u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tiče se žrtava i sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

„Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida je dan na koji će cijeli svijet koji prihvata civilizacijske vrijednosti kao osnovnu normu života u demokratski uređenom društvu slobodnog svijeta, biti glas oni kojih više nema. Usvajanje rezolucije je iskazivanje poštovanja za žrtve i porodice žrtava genocida počinjenog u Srebrenici“, naglasio je u razgovoru Lendo.

Na kraju, uputio je poruku za izazovna i bremenita vremena u kojima se nalazimo.

„U složenim i izazovnim vremenima, kako u državi, tako i u svijetu, potrebno je da okupimo i udružimo sve političke i intelektualne i druge kapacitete s ciljem zaštite najboljih interesa države. Država nema alternativu, a interesi države ne smiju imati opoziciju“, poručio je general Lendo, te je svim pripadnicama Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca i svim građanima, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
» BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
MINA | 26. March 2024 14:14
» ”NIGDJE LJILJAN NIJE PRIGRLJEN KAO U BOSNI”
Anadolu Agency (AA) | 29. February 2024 14:16
» ŠOKIRAN SAM DVOSTRUKIM STANDARDIMA ZAPADNIH VLADA PREMA PALESTINCIMA
Anadolu Agency (AA) | 27. February 2024 14:39
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif