Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Hafiz Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka
RAMAZAN JE PRILIKA DA UPOTPUNIMO VLASTITE MORALNE ĆUDI
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 10. March 2024. 19:03:03
Ramazan je prilika za svakog čovjeka, vjernika, da usavrši i upotpuni vlastite moralne ćudi, poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka hafiz Muamer-ef. Okanović.

Sutra, 11. marta 2024. godine, prvi je dan mjeseca ramazana, a kako je naglasio hafiz Okanović, susrećući se s ramazanskim mubarek danima i noćima, imamo mogućnost da se približimo Uzvišenom Bogu kroz raznolike vidove ibadeta.

„Ističe se i održavanje i poboljšanje međuljudskih i porodičnih odnosa. Ramazan je prilika da se porodica, prijatelji, komšije, uz zajedničke iftare, druženja, dodatno zbliže, ojačaju i potpomognu u temeljnim, univerzalnim vrijednostima kojima nas islam uči. S tim u vezi, molimo Boga Uzvišenog da ramazan u našoj domovini, našoj Banjoj Luci, svim Bošnjacima, muslimanima, bude vrelo s kojeg će se napajati, da bude inspiracija koju će nositi tokom cijele godine, gdje će ramazanske vrijednosti ugraditi u svoje duše, gdje će ramazanskim ljepotama ukrašavati i ostatak godine, šireći ruhanijet svojim mahalama, čaršijama, dijeleći ga sa svojom porodicom, prijateljima, okolinom, ističući identitet islamijeta, koji je, u suštini, najosnovnija uloga jednog čovjeka na zemlji“, kazao je on.
Naglasio je da ramazan ima poseban ambijent, kojim se uspostavlja dimenzija odnosa Boga i čovjeka, kroz ibadet.

„To je posebno kroz ibadet mukabele, ćurs tribina, iftara, teravih-namaza. Aktivnosti kojima insan zadobija priliku da očisti i svoje srce učini spokojnim, a opet, s druge strane, Bošnjaci muslimani miris ramazana odašilju kroz tradiciju, posebno pripreme iftara, zajedničkih druženja, u ambijentu džamijskog raskoša, koji je nešto što je nezamjenjivo iz perspektive pojedinaca koji u ramazanu pronalaze priliku da se međusobno druže i zbliže“, izjavio je on, osvrćući se na ramazan u Banjoj Luci.
Kako je naveo, ramazanski dani imaju posebnu vrijednost za Bošnjake u Banjoj Luci, ali i općenito u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, jer su ispunjeni zajedništvom.

„Kada pogledamo statistički, broj Bošnjaka muslimana u Banjoj Luci, ali i manjem bosanskohercegovačkom entitetu nije na zavidnom nivou, i u tom kontekstu možemo govoriti o vrijednostima ramazanskih dana. To je jedan trenutak kada insani izlaze iz ambijenta samoće, nošeni ljepotom zajedništva, trenucima dijeljenja i iftara, i zajedničkog druženja kroz ibadete, predavanja, osjećajući da nisu sami, zaboravljeni, napušteni. Posebno volim istaknuti važnost posjeta, insana koji dolaze u Banju Luku, posebno kada dolaze u grupama“, izjavio je on.

Dodao je da je „to značajno stanovnicima, Bošnjacima, muslimanima, koji su u Banjoj Luci, koji čuvaju svoj identitet, koji čuvaju svoju vjeru, tradiciju, kulturu na koju su ponosni“.

„Kada stupimo u domove naših dobrih, plemenitih Bošnjaka, muslimana, osjetimo miris Bosne, ruhanijet naše čestite majke, sestre, Bošnjakinje, koja je Bosnu zadržala u svom domu. Ovo je emotivan trenutak koji je teško prenijeti riječima, a koji se ramazanom intenzivira, jer svako taj ruh i duhovnost koju baštini u svom domu zapravo donosi u džemat, u džamiju. Tu ljepotu koju baštini u svojim prsima, podijeli s džematlijama, prijateljima, komšijama, i na taj način dođe do srčanog vezivanja, koje je riječima teško opisati, a srcem veoma unikatno doživjeti“, poručio je hafiz Muamer-ef. Okanović.
Najavio je da će Medžlis Islamske zajednice Banja Luka i ove godine provoditi brojne ramazanske aktivnosti.

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
» BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
MINA | 26. March 2024 14:14
» ”NIGDJE LJILJAN NIJE PRIGRLJEN KAO U BOSNI”
Anadolu Agency (AA) | 29. February 2024 14:16
» ŠOKIRAN SAM DVOSTRUKIM STANDARDIMA ZAPADNIH VLADA PREMA PALESTINCIMA
Anadolu Agency (AA) | 27. February 2024 14:39
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif