Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 19. February 2024. 15:02:09
Nakon promocije “Hercegovačkih priča“ na Fakultetu za crnogorski jezik na Cetinju, đe su govorili moja malenkost, i dr Boban Batrićević, i naš gost, istaknuti novinar iz BiH Sanadin Voloder, desio se težak incident. Novinar, publicista, poslenik javne riječi, napadnut je otet i ponižen u Podgorici a potom izbačen iz sopstvenog automobila. Strah, nevjericu, muk, ćutanje i gorčinu osjetio sam ja i svaki časni građanin Crne Gore. Automobil je zapaljen, a sa njim su nestale lične stvari, dokumenta, dio arhive, laptop sa brojnim bilješkama, knjige brojna izdanja časopisa “Stav.“

Osjećaj srama i gorčine zbog bestijalnosti napada, ničim izazvanog i ničim opravdanog, preplavio me. Ovo nije lice Crne Gore kakvo želimo pokazati. Devetnaestogodišnjak, spreman na sve da ispuni svoj hir i da pokaže novo, nepoželjno lice mladih u Crnoj Gori (na sreću, ne svih), odraz je poraza sistema, društva, države i politike koja trenutno vlada u Crnoj Gori.

Iskreno očekujem da se zvanična Crna Gora izvini Sanadinu Voloderu, pokazujući minimum ljudskosti u borbi za odbranu osnovnih moralnih, ali prije svega, ljudskih načela i postulata. Sanadin Voloder, koji gotovo svake nedjelje piše o Crnoj Gori u časopisu “Stav“, nije zaslužio ovakav tretman. Mediji su, doduše, prenijeli policijsko saopštenje, ali strah, lična i moralna satisfakcija, čini se, nikada neće doći. To je ono drugo lice Crne Gore, koje nije spremno suočiti se sa teretom koji nosi nova vlast. Ćutanje uvijek nosi rizik, bol i posljedice. Šta je Sanadin Voloder prolazio u tim trenucima, on sam najbolje zna. Pitanje je, šta smo mi spremni uraditi da osudimo i kaznimo ovakva strašna djela? Da li će novinari i dalje biti meta nečijih ličnih i političkih ciljeva, meta koju je najlakše ukloniti, ućutkati, poniziti i poraziti?


Sa promocije Sanadina Volodera, novinara i publiciste na FCJK-Cetinje

Najoštrije osuđujem ovaj brutalni napad. Izvinjavam se Sanadinu Voloderu u svoje lično ime i u ime onog slobodarskog dijela Crne Gore, koji nikada neće pristati na poraz od onih koji nisu dostojni ničega, a pogotovo ne onih koji ne poznaju sveti odnos prema gostima i prijateljima koji podržavaju put Crne Gore ka EU. Ne smijemo ostati nijemi svjedoci u trenucima kada se temeljne vrijednosti našeg društva dovode u pitanje. Stajanje uz Sanadina Volodera znači stajanje na strani pravde, slobode i čovječnosti. Kao zajednica, moramo pokazati da nasilje i zastrašivanje ne mogu i neće umanjiti našu odlučnost da branimo slobodu govora i pravo na siguran rad svakog novinara. Ne smijemo ostati nijemi svjedoci u trenucima kada se temeljne vrijednosti našeg društva dovode u pitanje. Ovo je poziv na buđenje za sve nas. Poziv da stanemo u odbranu ne samo Sanadina Volodera, već i svih novinara koji se suočavaju sa prijetnjama, nasiljem i zastrašivanjem u obavljanju svoje dužnosti. Podrška Sanadinu u ovom trenutku nije samo moralna dužnost, već je i simbol našeg zajedničkog otpora protiv sila koje bi da uguše slobodu izražavanja i misli.

U vremenima kada novinari postaju mete zbog svoje profesije, moramo se usprotiviti bilo kakvom obliku nasilja i zala. Novinarska sloboda temelj je demokratskog društva, a napadi na novinare direktno su napadi na slobodu svih nas. Stoga, stajemo u odbranu svetih principa slobode izražavanja i prava na sigurnost svakog pojedinca, posebno onih koji se usuđuju govoriti istinu. Džordž Orvel je govorio: “U vremenima laži, reći istinu postaje revolucionarni čin.“

Na toj večeri, Sanadin Voloder je, u sklopu svojih “Hercegovačkih priča“, govorio o snazi BiH, ali i o ljudskom odnosu prema putu Crne Gore ka Evropskoj Uniji. Njegove riječi, koje su bile pune nadom i vizijom budućnosti, oduševile su svakog prisutnog čovjeka na promociji. Njegov govor bio je svetionik razumijevanja i međusobnog poštovanja, pokazujući put kojim bi društva na Balkanu trebala da idu - put solidarnosti, međusobnog uvažavanja i zajedničkog napretka prema evropskim vrijednostima.

Par sati kasnije, nažalost, doživio je svoje razočarenje i moralni poraz - ne njegov lično, već onog, nadam se, manjinskog dijela Crne Gore, oličenog u pojedincu koji nije imao poštovanja prema njemu, njegovoj profesiji, niti prema onome što Sanadin predstavlja. Ovaj incident nije samo napad na pojedinca, već i na ideale i vrijednosti koje Sanadin promoviše - toleranciju, dijalog i razumijevanje među ljudima i narodima.

Očekujem da se zvanični politički vrh Crne Gore, uključujući Predsjednika Jakova Milatovića i Premijera Milojka Spajića, zvanično oglasi, izvinu Sanadinu Voloderu, ali i najoštrije osude ovaj gnusni čin. Važno je da državno rukovodstvo Crne Gore pokaže jasnu i nedvosmislenu podršku slobodi govora i sigurnosti novinara, kao i da se odgovorno i energično suprotstavi svakom obliku nasilja i netolerancije.

Ovo nije samo pitanje osude određenog incidenta, već stvaranje ambijenta u kojem će svaki građanin, kao i gosti ove zemlje, biti sigurni da mogu slobodno izraziti svoje mišljenje, raditi svoj posao bez straha od nasilja ili represije, i đe se različitosti poštuju kao bogatstvo našeg društva.

Ovo je trenutak za Crnu Goru da pokaže svoje istinsko lice - lice koje gleda prema budućnosti, koje je spremno da brani temeljne vrijednosti na kojima se gradi svako demokratsko društvo. Stajanjem u odbranu Sanadina Volodera, Crna Gora ne samo da brani jednog čovjeka, već i ideale pravde, slobode i humanosti. Ovo je prilika da se jasno poruči da nasilje i netolerancija nemaju mjesto u društvu koje teži napretku i integraciji u evropsku porodicu naroda.

VRHOstali prilozi:
» KARL MARX U SVETOJ ZEMLJI (I)
Dr. Sead Alić | 13. April 2024 21:31
» HEJ, VUČKO NAŠ, SRBENDO VELIKA!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. April 2024 19:46
» TURBO FOLK U KNJIŽEVNOSTI
Said Šteta, književnik i novinar | 12. April 2024 15:22
» ALLAH SELAMET VAM, MITOMANI!
Sead Zubanović | 11. April 2024 18:12
» IN MEMORIAM SAFET-SAJO SIJARIĆ (1952-2024)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. April 2024 00:15
» GAZA - OTETO PRAVO NA ŽIVOT I SLOBODU
Hfz. Haris Kalač | 10. April 2024 04:45
» VEDRINA I MUDROST DR. HUSEINA DŽANIĆA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 08. April 2024 21:55
» GAZA - HRONIKA DANA 152: PORUKA AMERICI OD BOSANSKOG PRIJATELJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2024 14:33
» SVETOST LAŽI – NOVA OBJAVA U SVETOJ ZEMLJI
Dr. Sead Alić | 07. April 2024 05:54
» DŽAVID (HAMZA) HAVERIĆ (1920-1941)
Akademik dr. Džavid Haverić | 07. April 2024 05:27
» MONSTRUMI KOJI SU UBILI DVOGODIŠNJU DANKU
Esad Krcić | 05. April 2024 13:53
» KO JE U BIH UGROŽEN, A KO PREDSTAVLJA SIGURNOSNU PRIJETNJU?
Zijad Bećirević | 03. April 2024 16:32
» BOSANCI, NAŠI VRLI, DA LI SE RODIO JUNAK DA OTPREMI NA SMETLJIŠTE OVO ZLO NAŠE BOSNE I HERCEGOVINE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 03. April 2024 16:14
» DOSTOJEVSKI U GAZI
Dr. Sead Alić | 29. March 2024 23:21
» ŠTA LI SU NAM TO NAPISALI DRAGAN I MILORAD, PORUKOM SA ZIDA PLAČA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 28. March 2024 14:47
» DA LI JE BOSNA I HERCEGOVINA ZAISTA „NEMOGUĆA ZEMLJA“?
Mehmed Meša Delić | 26. March 2024 16:43
» PRIJEDORSKA RAMAZANSKA SJEĆANJA
Samir Hadzalić | 25. March 2024 15:26
» PLAĆENE UBOJICE BOŠNJAŠTVA
Sead Zubanović | 24. March 2024 13:46
» UMJETNIKOV COGITO
Faruk Dizdarević | 22. March 2024 14:00
» IZLOŽBA „OTETA ZEMLJA“
Akademik Džeko Hodžić | 21. March 2024 14:05
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif