Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


U LUKSEMBURGU OBILJEŽEN 9. JANUARA, DAN POČETKA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 16. January 2024. 15:01:58
Naiđu ponekad zla vremana kad razum zakaže, kolebljivi se uplaše a zlobnici kolo zaigraju na krvi djece, žena, staraca i nemoćnih. Izniknu tada hrabri te svojim grudima jurišaju na bajonete mržnjom zadojenih dželata. I svaka rana na grudima izrodi na stotine novih junaka do dan kada se dželati u mišje rupe uvuku i čekaju neki novi zli vakat.


U Luksemburugu je u subotu, 13.januara 2024., održana tribina povodom 9. januara, dana početka posljednjeg genocida nad Bošnjacima, koju Odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici – Luksemburg organizuje svake godine. Gosti tribine su bili pripadnici udruženja boraca "Crni labudovi", koji su se po prvi put od svog osnivanja odazvali pozivu iz dijaspore i time odali veliku počast Bošnjacima Luksemburga.

Tribini je prisustvovalo više od dvesta Bošnjaka iz Bih i Sandžaka među njima Muftija u Luksemburgu Hilmija Redžić i prestavnici džemata i udruženja iz Luksemburga i susjednih zemalja.


Tribini kojoj je prisustvovalo više od dvije stotine Bošnjaka je počela intoniranjem himni Luksemburga i Bosne i Hercegovine. Mladi efendija Rijad Sušić proučio je nekoliko prikladnih ajeta iz časnog Kur’ana a desetogodišnji Muhamed Omerović je izveo recitaciju Sanjam majko posvećenu Crnim labudovima.

Ispred Odbora je se skupu obratio Elvedin Halilović koji je obrazložio važnost očuvanja kulture sjećanja na žrtve agresije u Bosni i Hercegovini te je najavio emitovanje kratkog dokumentarnog filma o radu UB Crni Labudovi i obraćanje presjednika udruženja Avdu Subašića - Zlatnog ljiljana. Pukovnik se zahvalio organizatoru na pozivu, prestavio prisutne članove udruženja, a onda govorio o ratnom putu ove proslavljene jedinice.


Jedinica je proizašla iz Patriotske lige, prve organizovane oružane formacije za odbranu Bosne i Hercegovine. Prvi komandant jedinice bio je Mehdin Hodžić, zvani komandant Labud i jedan od devet narodnih heroja naše domovine. Nakon pogibije heroja Hodžića jedinica uzima ime Crni labudovi a prerastanjem Patriotske lige u Armiju BiH Crni labudovi postaju jedinica za specijalne I najteze zadatke pod direktnom komandom glavnog štaba armije.

Teško je nabrojati sve značajne podvige ove jedinice jer ona nije držala front - liniju nego je išla sa zadatka na zadatak. Među najznačajnijim poduhvatima su zauzimanje Oštrih stijena, četničkog utvrđenja iznad Sarajeva sa koga su snajperi ciljali sve što se kreće, te brda Zlatar iznad Konjica i Fojnice koje su jedinice HVO-a držale na nišanu. Medju najvećim uspjesima Crnih Labudova je činjenica da nijedan njen pripadnik nije optužen pred sudom u Hagu. Niko nikada, iz ove jedinice neće biti optužen jer je viteštvo bila ruka vodilja i zarobljenim niko nije smio nauditi a ranjenim neprijateljskim vojnicima je obavezno ukazivana ljekarska pomoć.


Crni Labudovi, koji nisu znali da postoji „ali“ i „ako“, već da postoji jedna Domovina za koju se moramo boriti, su u vremenu nečasti i nehumanosti časno i dostojanstveno branili domovinu i naciju.
Jedinica je imala 79 šehida, 340 ranjenih a 22 borca su dobitnici najvećeg ratnog odlikovanja Zlatni ljiljan. Danas UB Crni Labudovi svoj fokus stavlja na edukaciji mladih, očuvanju kulture sjecanja na Armiju RbiH I Crne Labudove, jacanju svijesti o obavezi I odgovornosti prezivjelih za porodice sehida I radtnih vojnih invalida.

Za sve što su postigli u odbrani i oslobadjanju Bosne i Hercegovine, Odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici – Luksemburg je na kraju programa dodijelio zlatnu plaketu UB Crnih Labudovi. U ime Odbora zlatnu plaketu je uručio Ismet Kehonjić, koji je svoju mladost proveo u Armiji RBIH braneci hrabro i nesebicno svoju domovinu i svoj narod.

Program je okončan recitacijom o devet heroja Bosne koju je izvela Elif Muharemović, piše u informaciji organizatora ove večeri, Odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici – Luksemburg.VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
Ferhat Korajac | 12. February 2024 02:08
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif