Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Ulemanski skupovi
U DOHI ODRŽANA GENERALNA SKUPŠTINA SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 15. January 2024. 23:01:07
U periodu od 6. do 11. januara 2024. godine, u Dohi (Qatar), održana je šesta Generalna skupština Svjetske unije islamskih učenjaka (International Union for Muslim Scholars). Tom prilikom u Dohi se okupio impozantan broj islamskih učenjaka, blizu sedam stotina, koji su došli sa svih stana: Indonezija, Malezija, Južna Afrika, Senegal, Madagaskar, Šri Lanka, Kanada, Rusija, Sjedinjene Američke Države, V. Britanija, Njemačka, Švedska, Bosna i Hercegovina, K osovo, Makedonija, Maroko, Alžir, Libija, Egipat, Tunis, Senegal i ostale afričke zemlje, Indija, Pakistan, Afganistan, Zaljevske zemlje, Australija, Albanija, Hong Kong, Novi Zeland itd.


Zasjedanje Generalne skupštine Svjetske unije islamskih učenjaka u Dohi od 6. do 11. januara 2024.

Pored izbora i tretiranja statutarnih pitanja Unije, na Skupštini su razmatrana i druga pitanja u vezi s muslimanima u svijetu, naročito izraelska agesija na Gazi i zločini genocida koje čini njihova vojska u Palestini. U vezi s tim, u utorak 10. januara, održana je i posebna konferncija na kojoj su razmatrane modaliteti pomoći Gazi i nužnost obustavljanja izraelske agresije na tom području.
Generalna skupština je vrhovni organ Svjetske unije islamskih učenjaka. Održava se svake četiri godine, na Skupštini se dobijaju ovlasti i zaduženja, ali i polažu računi. Tom prilikom održavaju se izbori na svim nivoima: za predsjednika i njegove zamjenike (potpredsjednike), generalnog sekretara i Vijeće povjerenika. Tajnim glasanjem, gotovo jednoglasno, za predsjednika Unije izabran je šejh prof. dr. Ali el-Karadagi, dosadašnji generalni sekretar Unije i dugogodišnji njabliži saradnik osnivača Unije, rahmetli šejha Jusufa el-Karadavija. Za generalnog sekretara izabran je prof. dr. Ali es-Sallabi, istaknuti učenjak iz Libije, autor brojnih djela (neka od njih su prevedena i na bosanski jezik).


Novoizabrani predsjednik Unije šejh Ali el-Kardagi i hafiz Safvet Halilović


Na Skupštini su održani i izbori za Vijeće povjernika Unije (Medžlisu-l-umena'). To je uže tijelo koje ima kompetencije upravnog odbora. Vijeće povjerenika donosi potrebne odluke o planiranju naučnih, da'vetskih, misaonih, kulturnih i drugih aktivnosti Unije. Za kandidaturu u Vijeće povjerenika potrebno je imati najmanje dvadeset nominacija od članova Generalne skupštine. Nakon toga slijedi glasanje i u Vijeće bude izabran 31 član, od onih koji dobiju najviše glasova.
U Vijeće povjerenika ponovo je izabran dr. hfz. Safvet Halilović. Tim povodom, kontaktrali smo profesora Halilovića i zamolili ga za kraći osvrt u vezi ovog izbora. On je kazao sljedeće:
"Svjetska unija islamskih učenjaka (El-Ittihādu-l-'ālemī li 'ulemāi-l-muslimīn - International Union for Muslim Scholars / IUMS) osnovana je 2004. godine na konferenciji održanoj u Londonu. Jedan od glavnih ciljeva osnivanja Unije je obezbjeđivanje šireg okvira koji će omogućiti muslimanskoj ulemi iz svih dijelova svijeta da se sastaje, razgovara i iznosi zajednički stav o pitanjima koji se tiču muslimana u svijetu. Unija radi na usaglašavanju stavova različitih fikhskih učenja i pravaca, na objedinjavanju napora učenjaka i njihovih naučnih i misaonih rezultata koji se tiču najvećih problema muslimanske zajednice danas, kako bi se s opasnostima suočavali zbijeni u zajedničke redove. Unija se tokom proteklih godina bavila proučavanjem aktuelnih problema u muslimanskom svijetu kao i onim što smatra najvažnijim pitanjima iz razvoja odnosa između islamskog svijeta i Zapada. Unija je povodom raznih događanja u svijetu, putem odluka, proglasa i fetvi, iznosila svoja stajališta i preporuke. Mnogi od tih proglasa prevedeni su i na bosanski jezik, a najznačajnije djelo koje je Unija izdala je svakako Islamska povelja, koja sadrži globalni presjek učenja islama i daje dobar osnov za validno upoznavanje islama. To je u današnjem dobu, kada smo izloženi raznim tendencijama i sljedbama, izuzetno važno. Islamska povelja je na bosanskom jeziku do sada štampana tri puta, prvi put je publikovana u sklopu Rezolucije o tumačenju islama u Bosni Hercegovini (2006. godine), a kasnije je štampana još dva puta kao zasebn publikacija.

Predsjednik Unije šejh Ali el-Karadagi čestita hafizu Safvetu Haliloviću izbor u Vijeće povjerenika Unije

U svim publikacijama i proglasima Unije vidi se konstantno nastojanje da se očuva autentično islamsko učenje predstavljeno u ideji islamske središnjosti (al-wasatiyya al-islamiyya). To je pravac u tumačenju vjerskih tekstova u kojem se ne dopušta ekstremizam ili pretjerivanje bilo koje vrsta, ali isto tako ne dozvoljava ni labilan pristup i umanjivanje od islama i njegovih konstanti (sawābit al-islām). Ovakav pristup u razumijevanju dini-islama u današnjem dobu od izuzetne je važnosti, jer više je nego očito da muslimani današnjice imaju upravo problem pronalaska uravnoteženosti u razumijevanju svoje časne vjere. Nažalost, dok jedni pretjeruju drugi umanjuju, a sve to generira brojne i enormno velike probleme u muslimanskim društvima.

U vezi mog ponovnog izbora u Vijeće povjerenika mogu samo reći da ja to, uistinu, nisam tražio. S obzirom da sam ranije bio biran više puta u Vijeće, smatrao sam da bi bilo dobro da neko drugi s našeg područja bude izabran, ali kolege, članovi Unije iz reda bošnjačke uleme jednoglasno su me predložili. Štaviše, neki od njih su insistirali da budem ponovo kandidovan. Također, predložili su me i brojni drugi alimi, iz više država, pa sam po tom osnovu i izašao na izbore. Od 102 predložena kandidata, u Vijeće povjerenika birao se 31 član. Hvala Allahu, po broju glasova dobo sam četrnaesto mjesto, što govori da mi je ukazano povjerenje od strane velikog broja članova Unije iz raznih dijelova svijeta. To je uistinu počast, ali i odgovornost. Ova ulemanska Unija je formirana na veoma plemenitim principima. Molim dragog Allaha da pomogne da se taj emanet iznese na način s kojim će On biti zadovoljan."Ostali članovi Unije iz reda bošnjačke uleme koji su prisustovali Generalnoj skupštini Unije također su dali kratke izjave, koje u nastavku prenosimo.

Dr. Mensur Valjevac: "U periodu od 6. do 11. januara ove godine ukazana mi je posebna počast da, kao član Svjetske unije islamskih učenjaka, prisustvujem u Dohi Generalnoj skupštini Unije koja se održava svake četiri godine. Na Generalnoj skupštini dolazi značajan broj članova Unije, ovisno o njihovim drugim obavezama. Od pozvanih hiljadu članova ove godine bilo je prisutno oko 700 članova iz cijelog svijeta: od Kanade, SAD-a, Južne Amerike, preko Afrike, Evrope Srednje Azije, Indije, Japana, Jugoistočne Azije pa sve do Australije i Novog Zelanda. U delegaciji iz naše zemlje bili su: mr. Salih Čolaković, jedan od osnivača Unije, dr. hfz. Safvet Halilović, dr. Šefik Kurdić, dr. Sulejman Topoljak, dr. Zuhdija Adilović, mr. Hamza Subašić, dr. Mensur Valjevac i dr. Nezir Halilović.
Na Generalnoj Skupštini Unije redovno se biraju predsjednik, generalni sekreter, njegovi zamjenici te članovi Vijeća povjerenika. Za predsjednika Unije izabran je šejh dr. Ali el-Karadagi, a za njegove zamjenike: dr. Mehmet Gormez (Turska), dr. Salim Sekkaf (Indonezija), šejh Ahmed el-Halili (Oman), dr. Hasan vild Dedev (Mauritanija), dr. Isam Bešir (Sudan), dr. Abdulmedžid Nedždžar (Francuska). Za generalnog sekretara izabran je dr. Ali Sallabi. Na izborima za članove Vijeća povjerenika Unije bila su 102 kandidata, od kojih se birao 31 kandidat. Naš kandidat hfz. dr. Safvet Halilović po broju osvojenih glasova bio je na čertnaestom mjestu, što se se smatra veoma dobrim plasmanom.
Članovi naše delegacije aktivno su pratili i u učestvovali u radu Generalne skupštine Unije, posebno hfz. dr. Safvet Halilović i mr. Salih Čolaković. Nastup hafiza Safveta Halilovića bio je jako zapažen, o čemu su svjedočile trenutne i naknadne pozitivne reakcije prisutnih članova Unije. Tokom susreta koje smo imali sa brojim delegacijama i pojedincima ostvareni su značajni kontakti. Na njima se govorilo o mogućnostima saradnje iz specifičnih naučni oblasti i segmenta djelovanja naših i drugih članova Unije. Ti susreti su, između ostalog, svjedočili o poznanstvima i ugledu našeg uvaženog učenjaka i profesora, hafiza Safveta Halilovića. Zahvalan sam Allahu Uzvišenom Koji mi je omogućio da budem u društvu i gledam lica Njegovih odabranih robova koji su se sabrali iz čitavog svijeta, jer kako reče imami Sujutija: „Ako učenjaci nisu Allahove evlije i odabranici, onda i nema evlija.“ Posebno mi je drago da mi je Allah Dragi omogućio da, nakon trideset godina, ponovo dođem u kontakt i sretnem se sa gospodinom Muhammedom Siddikijem, iz Katara, koji je dao značajan materijalni i duhovni doprinos odbrani naše domovine od agresora."

Dr. Nezir Halilović: "Na ovaj veliki ulemanski skup, u impresivnoj organizaciji koju je podržala Vlada Katara, u Dohi se okupilo oko sedam stotina istaknutih muslimanskih alima iz svih dijelova svijeta. Svako od njih je prepoznatljiv u svom društvu, državi i zajednici, a nekolicina njih, kao npr. El-Karadagi, Es-Sallabi, Mehmet Gormez, En-Nedžar, Vild Dedev i dr., zahvaljujući svom naučnom angažmanu i medijskom eksponiranju, poznata je u cijelom svijetu. Impresivno je sto sve učesnike ovog skupa krasi očigledna želja da se ulema muslimanskog svijeta okuplja na jednom mjestu i razmatra aktualna pitanja. Tako su istaknuti alimi sa svih kontinenata ove godine razmatrali veoma aktualna i važna pitanja: pitanje Gaze i humanitarne katastrofe koja se tamo dešava pred upaljenim kamerama koju posmatra cijeli svijet, najezde ateističkog svjezonazora koji se širi i u muslimanskim društvima, problema i izazova pred porodicom, itd.
Uistinu, bio je užitak slušati izlaganja učesnika, kao i komentare zainteresovanih, pogotovo kada je riječ uzimao naš dr. hfz. Safvet Halilović, što je svemu davalo posebnu ljepotu i nadasve korisnost. U okviru skupa organizivana je i Generalna skupština Unije koja je gotovo jednoglasno izabrala novog predsjednika, šejha Ali el-Karadagija, a za novog Generalnog sekretara Unije izabran je šejh Ali es-Salabi. Također, birani su članovi Vijeća povjernika Unije, ukupno njih trideset i jedan. Naš ponos i naša čast je što je u na tako visokom ulemanskom skupu naš alim, prof. dr. hafiz Safvet Halilović, dobio nekoliko stotina glasova te izabaran za jednog od članova Vijeća povjerenika. Imajući u vodu da su na ovom skupu prisustvovali istaknuti alimi iz čitavog svijeta i da je svako glasao po svom vlastitom uvjerenju, jasno je da takvo povjerenje stotina alima koje je zadobio hafiz Safvet Halilović može doći samo kao rezultat prepoznatljivih rezultata i intenzivnog rada ovog našeg alima koji je dobro poznat u svijetu. Također, smatram bitm spomenuti da smo vrijeme našeg boravka u Dohi iskoristili i za druženje s našim Bošnjacima koji tu žive i rade, kao i sa istaknutim šejhovima koji su pomagali našem narodu u najtežim danima agresije na našu zemlju. Važno je istaći da su naši Bošnjaci koji žive u Dohi veoma cijenjeni u katarskom društvu i da naša država treba bolje kooridnirati svoje diplonatsko djelovanje sa tim zaista izvanredim i uspješnim ljudima."

Dr. Sulejman Topoljak: "Bilo je čast biti u društvu takve uleme, uleme koja je u svom razmišljanju samostalna, neovisna, hrabra, nekorumpirana i nepotkupljiva; uleme koja donosi svoje stavove i fetve neovisno od bilo koje političke frakcije, vlade, partije ili države. Uleme koja slijedi srednji put, ne put ekstrema a niti put modernista, nego središnji put kojeg ja Allah poslao putem Svoga poslanika Muhammeda, a.s., kojeg je on praktično živio i pokazao. Dani provedeni na konferenciji su mi pokazali snagu, značaj i vrijednost islamskog ummeta kojem je nužno da se transferira u veći stepen; politički i vjerski autoritet koji je jedina garancija zaštite i prosperiteta muslimana u cijelom svijetu i bez kojeg je nemoguće izliječiti bolesti od kojih boluje današnji ummet. Uzvišenog molim da nagradi sve one koji su ovu Uniju osnovali, koji je vode i bdiju nad njom, da ih pomogne da realizuju proklamovane ciljeve, kako bi uvijek bili u službi ummeta."


Mr. Hamza Subašić: "Svjetska unija islamskih učenjaka se bavi problematikom svih muslimana u svijetu, dakle, nosi brigu Ummeta, nezavisna je, slobodna i otvorena za konstruktivan dijalog i suživot sa svim razumnim ljudima bez obzirom na njihova vjerska opredjeljenja. Zalaže se za pravednost i ljudsko dostojanstvo. Zbog toga mi je čast i privilegija biti članom te organizacije."

Dr. Zuhdija Adilović: "Svjetska unija islamske uleme je glas slobodne i neovisne uleme u vremenu u kojem su, nažalost, mnogi alimi, pod raznim pritiscima i interesima, odstupili od zagovaranja istinskog islama u kome je spas cijelom čovječanstvu. Ponosan sam što sam dio ovog velikog ulemanskog tima."

Dr. Safvet Halilović u društvu šejha Ali es-Sallabija, novoizabranog Generalnog sekretara Unije

Hafiz Safvet Halilović u kući rahmetli šejha Jusufa el-Karadavija, u društvu njegovog sina dr. Muhammeda i kćerke Ule el-KaradaviVRHOstali prilozi:
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif