Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


U SRIJEDU PODJELA STIPENDIJA FONDA „GAZI HUSREV-BEG“
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 23. October 2023. 15:10:39
SARAJEVO, 23. OKTOBAR 2023. (MINA) - Fond „Gazi Husrev-beg“ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) u srijedu, 25. oktobra, dodijelit će 275 stipendija učenicima i studentima iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka u ukupnom iznosu od 140.000,00 eura.

Podjela će biti održana u Amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, s početkom u 13.30 sati.
Stipendije i pomoć će biti dodijeljenji studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama.

„Rezultat i uspjeh ove akcije ne bi se mogao postići bez naših vrijednih imama, predsjednika i džematskih odbora, darežljivih džematlija - stipenditora. Svima njima se iskreno zahvaljujemo na učešću i konstantnoj podršci ovom humanitarnom projektu IZBJ, kroz koji pomažemo obrazovanje naše omladine u BiH i Sandžaku“, naveli su iz IZBNJ.

Ove godine najveća pojedinačna uplata bila je od Emira Hrnića (7.500 eura) iz džemata Hamburg.
Inicijativa za osnivanje Humantiranog fonda „Gazi Husrev-beg“ pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj je postojala prije njegovog osnivanja, ali tek na sjednici užeg Savjeta glavnog imama za Njemačku u gradu Heilbronnu 23. oktobra 2000. godine dolazi do njegovog osnivanja.

Cilj osnivanja ovog fonda bio je uvezivanje postojećih humanitarnih akcija kroz džemate, a kako bi se organizirano i na jedinstven način pomagalo onima koji su im se obraćali za pomoć: bolesnici, muhadžiri, ratni invalidi, šehidske porodice, povratnici, učenici i studenti koji nemaju mogućnost da se školuju, kao i džemati u kojima je trebalo obnoviti porušene džamije.

Pored svih kategorija ljudi koji su trebali pomoć ovog fonda i koji su im se obraćali i kojim je pomognuto u skladu sa raspoloživim mogućnostima, akcija „Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku“ ima kontinuitet, velike rezultate i podršku džemata, te je na kraju postala i akcija po kojoj je Fond „Gazi Husrev-beg“ postao prepoznatljiv, kako kod džematlija i džemata u Njemačkoj, tako i u BiH i Sandžaku.

Sa ovosedmičnom podjelom bit će uručeno 3.825 stipendija po 500 eura za jednogodišnje školovanje, što je jednako sumi od 1.915.000 eura.

Ukupno je obrađeno 6.740 molbi od studenata i učenika.

VRHOstali prilozi:
» 487 GODINA SARAJEVSKE GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE
Anadolu Agency (AA) | 07. January 2024 12:41
» ODAZIVAM TI SE, ALLAHU, ODAZIVAM …
Esad Krcić | 04. January 2024 18:27
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif