Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


FCJK INSTITUCIJA KOJA JE NA KONSTANTNOM UDARU NEGATORA CRNE GORE
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 02. October 2023. 00:10:52
FCJK se od dolaska "oslobodilaca“ 30. avgusta 2020. godine nalazi na meti i udaru velikosrpskih nacionalista željnih dokazivanja srpske ideologije i mitomanije zbog koje su i u čije sime su vođeni ratovi, stradanja, progoni, etnička čišćenja i najveći zločini u istoriji savremene Evrope.

FCJK je institucija koja je svojim radom, stručnim i naučnim časopisima, publikacijama, knjigama, profesorima, izdanjima, naučnim skupovima i simpozijumima sve uradila da se sačuva, obnovi, revitalizuje crnogorski jezik i književnost. U vremenu nevremena kada politika onih koji sadašnju Crnu Goru žele da gurnu u ambis "srpskog sveta“ i da pokažu da je to njihova "bastilja“ njihova vječita inspiracija i aspiracija iza koje se nalaze "vučićevi psi rata“ i militantna i retrogradna SPC. Njihov jedini cilj je uništiti sve što nosi biće, suštinu i pečat crnogorskog nacionalnog bića ali i bića drugih naroda. Iza takve opasne i neskrivene politike kriju se mnogobrojni razlozi. Popis koji nam ide u susret jedan je od razloga da se napadne FCJK kako bi i one posljednje crnogorske identitetske institucije se izvele iz crnogorskog nacionalnog bića.

Politika "srpskog sveta“ koja dominira u aktuelnom trenutku Crne Gore je opasna ona krupnim koracima korača ka destruktivnim putevima nacionalnih podjela, mržnje, razdora i uništenja drugog i drugačijeg. Crnogorci i svi oni koji se tako osjećaju, pišu i govore nisu i neće nikada biti robovi ideologija iza kojih stoje opasne nacionalne politike a ona koja se sprovodi sada je upravo takva.
Samjuel Tejlor Kolridž je (engleski književnik, književni kritičar, filozof i teolog 1772-1834) lijepo je to definisao riječima: ,,Jezik je arsenal ljudskog uma, a istovremeno sadrži trofeje njegove prošlosti i oružje njegovih budućih osvajanja.“

Crnogorski jezik i FCJK jesu duh i biće naše prošlosti i naše budućnosti. Bez ove institucije nezamislivo je postojanje Crne Gore. Jasno je da su konstruisani napadi na FCJK imaju cilj da uruše i unište identitesko biće ali i da na predstojećem popisu đe se vodi opasna kampanja se ta kriza još više produbi. Odbranimo li FCJK odbranili smo i sebe i našu zajedničku državu i ta odbrana mora biti konstantna od svih intelektualaca, književnika, pisaca, mislilaca, filozofa i teologa. Crnogorski jezik nije samo pitanje identita to je i pitanje postojanja i opstanka svih budućih generacija, učenika, studenata, intelektualaca koji moraju biti svjesni sebe i svog postojanja.

Crna Gora i dalje je pod snažnim udarom njenih negatora proisteklih iz četničko-crkvenog šinjela predaka i potomaka onih koji su živjeli i dalje žive za ideologiju ,,krvi i tla“ njima ništa nije sveto. Njihov jedini cilj je urušavanje Crne Gore, njenog identitetskog i nacionalnog bića, njene kulture. Posljedni događaji nam govore o toj i takvoj politici. Evropa za sada posmatra bolje rečeno ćuti do kada veliko je pitanje. Smatram da su nas neki događaji iz ne tako davne prošlosti naroda sa prostora Zapadnog Balkana (ratovi) opasna opomena što se dešava kada pokušavate da vodite dominantnu poltiku u ime jednog naroda i u ime jedne nacije.

U vremenu nevremena kada politika onih koji sadašnju Crnu Goru žele da gurnu u ambis "srpskog sveta“ i da pokažu da je to njihova "bastilja“ njihova vječita inspiracija i aspiracija iza koje se nalaze "vučićevi psi rata“ i militantna i retrogradna SPC. Njihov jedini cilj je uništiti sve što nosi biće, suštinu i pečat crnogorskog nacionalnog bića ali i bića drugih naroda. Iza takve opasne i neskrivene politike kriju se mnogobrojni razlozi.

Meni je FCJK i svakom časnom Crnogorcu i građaninu Crne Gore JEZIK-DRŽAVA od tog idela i postulata nikada neću odustati. Boriću se svim legitimnim sredstvima da dam podršku svima onima koji to zaslužuju a FCJK je institucija koja sa punim pravom to zaslužuje. Crnogorci kao nacija svoj jezik nazivaju svojim imenom. Lingvističke obmane i konstantni napadi na nas jezik neće prestati. Zato moramo da jačamo svijest među svim generacijama koliiko je jezik važan u odbrani i učuvanju identiteta. Nedavno sam čitao pjesme veličanstvenog Radovana Zogovića i dovoljno je samo njega pročitati (a da ne pominjem i druge crnogorske autore) da bi se viđela sva ljepota našeg izvornog i arhaičnog crnogorskog jezika. Takođe u knjizi „Crnogorski jezik 1768–2020: Bibliografija” autora Petra Krivokapića i Nade Drašković, Bibliografija sadrži 13.437 popisanih jedinica objavljivanih od 1768. godine do 2020 da ne pominjem brojnu drugu stručnu i naučnu literaturu FCJK koja govori o jeziku.

Stati u odbranu FCJK je odbrana svih kulturoloških, lingvističkih, etičkih, etničkih, naučnih i identitetskih vrijednosti CRNOGORSKOG JEZIKA. Ovo nije samo borba za jezik ovo je borba za Crnu Goru našu jednu i jedinu državu ne samo Crnogoraca već i svih njenih naroda koji je krase.


Orgijanje srpskog sveta

VRHOstali prilozi:
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
» SAMO PRIHVATANJE ISTINE DONOSI POMIRENJE
Akademik dr. Ferid Muhić | 01. June 2024 20:32
» NIJE ISLAM MOJA BABOVINA
Sead Zubanović | 31. May 2024 20:58
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif