Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ISLAMSKA ZAJEDNICA ZABRINUTA MOGUĆNOŠĆU DA NA ČELU EUFOR-A BUDE MAĐARSKI PREDSTAVNIK
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 30. September 2023. 12:09:05
SARAJEVO, 30. SEPTEMBAR 2023. (MINA) - Nakon najava da bi komandovanje EUFOR-om u Bosni i Hercegovini od 2024. godine mogla preuzeti Mađarska i protivljenja koje su iskazali brojni državni zvaničnici, mediji i eksperti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u dijelovima Evrope i svijeta, Agencija MINA je zatražila komentar od zvaničnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Komentar smo zatražili od Muhameda Jusića, direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta, s obzirom na to da je, prema ustroju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ova uprava nadležna za odnose sa državnim institucijama i međunarodnim organizacijama.

Direktor Jusić je istakao kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini vjerska zajednica i da izbjegava političke konotacije i stavova, ali da je itekako zabrinuta za procese koji se odvijaju u društvu i koje mogu imati posljedice na svakog građanina pa i članove i pripadnike Islamske zajednice i njeno slobodno djelovanje.

U tom smislu Islamska zajednica smatra kako bi bilo mudro čuti one glasove u bosanskohercegovačkom društvu koji su zabrinuti mogućnošću da na čelo EUFOR-a i misije Althea dođe predstavnik Mađarske, a zbog dojma u dijelu građanstva kako se radi o državi koja u posljednje vrijeme iskazuje otvorenu pristranost prema određenim politikama u BiH, koja svojim stavovima odstupa od usaglašenih politika EU i napora da se zaustave separatističke politike neodgovornih političara koje potkopavaju mir, ustav, države institucije i skoro svakodnevno pokušavaju isprovocirati sukobe na administrativnim linijama entiteta.

Jusić ističe da je Islamska zajednica posebno zabrinuta istupima premijera Viktora Orbana i drugih zvaničnika koji su neprimjereno problematizirali islamski identitet Bošnjaka i samo njihovo postojanje i integraciju u Evropi.

„Mađarska država i mađarski narod su tradicionalni prijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, ali ne možemo zanemariti javne istupe i postupke aktuelne vlasti u Mađarskoj koje ne ulijevaju povjerenje kod velikog dijela, ne samo Bošnjaka, nego svih građana koji su opredijeljeni očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i suprotstavljanju politikama koje su devedesetih uzrokovale rat i stradanje. Mir i stabilnost su interes svih pa i vjerskih zajednica i njihovih članova. Islamska zajednica kao nevladin akter i u duhu svoje misije će svim naporima koji teže izgradnji mira i povjerenja davati svoj doprinos“, poručio je Jusić.

Dodaje kako efikasna i odlučna misija Althea ima bitnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope, te da Islamska zajednica cijeni te napore jer su bitni i za njeno slobodno djelovanje, naročito u povratničkim sredinama u kojima su intenzivirani napadi bez adekvatne reakcije nadležnih i procesuiranja počinitelja.

„Sve ono što se dešava ovih dana u Ukrajini i Republici Kosovo ukazuje na opravdane strahove dijela građana Bosne i Hercegovine od destabilizirajućih procesa i Islamska zajednica dijeli te strahove. To je razlog više da na čelu Misije Althea bude neko ko neće biti pod utjecajem političkih aktera, i koji će osigurati njenu adekvatnu reakciju u slučaju bilo kakvih pokušaja ugrožavanja mira i koji će uživati povjerenje svih aktera u Bosni i Hercegovini“, poručio je Jusić.

VRHOstali prilozi:
» U SARAJEVU PREMINUO PROF. DR. ISMET DIZDAREVIĆ
Bošnjaci.Net | 09. December 2023 03:40
» U SARAJEVU PROMOCIJA ROMANA "MJESEC JE OTKRIO TAJNU"
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 17:03
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 14:30
» IZRAELSKI RATNI ZLOČINI NE BI TREBALI OSTATI BEZ ODGOVORA
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2023 14:08
» BRAZILSKI PREDSJEDNIK U BERLINU: CIVILI PLAĆAJU CIJENU RATA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 21:51
» EKONOMSKI PATRIOTIZAM - KUPUJMO DOMAĆE
Abdulah Daul | 04. December 2023 18:57
Ostali prilozi istog autora:
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
27. November 2023 16:01
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif